Licencja na biznes w sieci Be Natural kosztuje 10 tys. zł, a na pierwsze zatowarowanie przeznaczyć trzeba ok. 20 tys. zł.
Środa
26.06.2013
Pod swoim nowym szyldem Be Natural chce w dwa lata otworzyć 10 franczyzowych delikatesów.
 

Be Natural, wcześniej działająca pod szyldem Bio i Eko, to sieć delikatesów oferujących produkty o naturalnym pochodzeniu. Asortyment jest szeroki – dominujący udział w strukturze sprzedaży mają artykuły spożywcze, ale największe marże zapewniają produkty dla dzieci, np. pieluszki. Franczyzodawczyni sieci, Monika Kosowska-Barglik, pytana o grupę docelową swoich sklepów, przyznaje, że zamiast słowa „klienci” woli używać terminu „pacjenci”.

- Wiele osób przychodzi do nas prosto od lekarza, z wynikami badań, z których wynika, że ze względu np. na alergię bądź inne schorzenie dana osoba będzie musiała całkowicie zmienić nawyki żywieniowe – tłumaczy. - Wówczas rolą pracowników Be Natural jest dostarczyć im wiedzy na temat właściwych dla nich produktów. Również ze względu na to korzystamy z usług dyplomowanego dietetyka, który doradza w naszej centrali.

Obecnie w sieci działają dwa sklepy własne i jeden franczyzowy. Ponadto franczyzodawca Be Natural zaopatruje w towar kilkaset sklepów w całej Polsce. Plany otwarć na następne dwa lata przewidują uruchomienie 10 placówek franczyzowych i 2-3 punkty własne.

- Myślę, że to realny cel, choćby ze względu na obiecujący wzrost obrotów. Sprzedaż rośnie z miesiąca na miesiąc w tempie 20-30 proc. – przyznaje Kosowska-Barglik.

Stawia na rozwój w centrach dużych miast, ale poza galeriami handlowymi, gdzie konkurencja jest duża.
- Otwierając sklep przez pierwszy okres staramy się dobrać odpowiedni model zatowarowania – sprawdzić, jaki asortyment ma największe wzięcie. Placówka powinna zacząć zarabiać na bieżące koszty po 3 miesiącach, a po 3 kwartałach mieć na półkach już docelowy asortyment. Po roku można liczyć na całkowity zwrot zainwestowanych kosztów – twierdzi franczyzodawczyni.

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

1 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców

Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)

1 wypowiedzi
ostatnia 27.01.2022
Franczyza, która daje niezależność

No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....

1 wypowiedzi
ostatnia 26.01.2022