Franczyzobiorca nie podołał

W menu barów szybkiej obsługi Mr Hamburger znajdują się kanapki, burgery, tortille oraz kebab.
Wtorek
09.09.2014
Los otwartych wiosną na Pomorzu restauracji Mr Hamburger jest niepewny. Mimo to franczyzodawca otwiera kolejne bary.
 

W lutym i marcu pochodząca ze Śląska sieć barów Mr Hamburger otworzyła dwie restauracje na Pomorzu. Franczyzobiorcą na wyłączność na tym terenie została spółka Global Investment Consulting.
- Zgodnie z umową po otwarciu pierwszej restauracji w Gdyni, spółka była zobowiązana do otwarcia czterech kolejnych lokali. Ruszył bar w Kościerzynie, ale wiemy już, że inwestorowi nie uda się uruchomić w tym roku trzech restauracji, do otwarcia których firma była zobowiązana. Możliwe, że placówki w Gdyni i Kościerzynie trafią w ręce innej firmy lub zostaną zamknięte, ponieważ spółka Global Investment Consulting ma problemy finansowe związane z inwestycjami giełdowymi – Dariusz Kozorowski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy.

Mimo to Mr Hamburger planuje kolejne otwarcia – w Oleśnicy, Krakowie i prawdopodobnie w Poznaniu.
- Kończymy negocjacje umów najmu z trzema galeriami handlowymi – dodaje Dariusz Kozorowski.

Mr Hamburger poszukuje franczyzobiorców w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców. Optymalna powierzchnia restauracji w galerii handlowej wynosi ok. 45 m2, zaś lokalu z salą jadalną przy ulicy – 80-120 m2. Minimalna inwestycja wynosi około 105 tys. zł netto. W kwocie kosztów zawarta jest: opłata operacyjna, umeblowanie restauracji, wyposażenie w sprzęt gastronomiczny i akcesoria do prowadzenia restauracji, opłaty za projekty, komputer z oprogramowaniem oraz urządzenia marketingowe POS. Dodatkową inwestycję stanowi adaptacja lokalu do standardów sieci. Mr Hamburger oferuje także kompleksowe wykonanie projektu budowlanego i wizualizacji a także udziela wsparcia przy pozyskiwaniu niezbędnych pozwoleń.
(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz