Kawa w pośpiechu, biznes przemyślany
Take Away Coffee to nietypowy koncept kawiarniany ze względu na powierzchnię lokalu, w którym działa. Wystarczy już 6 m2. Właśnie tyle liczy placówka we Wrocławiu, która do niedawna należała jeszcze do franczyzodawcy. Teraz zarządza nią partner.
- Partner, który przejął od nas kawiarnię, prowadzi równolegle inną działalność. Przedstawiliśmy mu wyniki finansowe uzyskiwane przez Take Away Coffee w tym miejscu. Przedsiębiorca kontaktował się z nami już kilka miesięcy temu, ale właśnie teraz dysponował odpowiednim budżetem niezbędnym do odkupienia lokalu – wyjaśnia Michał Meller z Take Away Coffee.
Kolejny franczyzowy punkt ruszył w centrum Kielc. Do końca roku franczyzodawca zapowiada powstanie jeszcze pięciu kawiarni, a w przyszłym roku nawet 20. - Obecnie finalizujemy rozmowy z inwestorem, który zapewni nam odpowiednią dynamikę rozwoju - dodaje menedżer.
Kawiarnie zlokalizowane w centrach handlowych dedykowane są klientom, którzy chcą usiąść i odpocząć od zakupów. Take Away Coffee, jak sama nazwa wskazuje, celuje w kawoszy, którym bardziej niż na atmosferze zależy na dobrej kawie i na czasie. Chcą szybko zamówić i odebrać kawę. Dlatego najlepsze lokalizacje to okolice dużych skupisk ludzi, w tym sąsiedztwo dworców, przystanków, urzędów, szpitali, biurówców, uczelni wyższych i akademików.
Franczyzobiorca, który chce zainwestować w kawiarnię Take Away Coffee, powinien dysponować kwotą ok. 30 tys. zł, z czego 25 tys. zł należy przeznaczyć na zakup sprzętu, a pozostałe 5 tys. zł na remont lokalu.
- Franczyzobiorca jest do zaopatrywani się w produkty, w tym kawę, bezpośrednio u nas, pozostały asortyment może kupować na własną rękę. Organizujemy partnerowi praktyczne szkolenie, które porusza zagadnienia związane z przygotowywaniem wszystkich rodzajów kawy, sposób obsługi klientów oraz skutecznych działań marketingowych - mówi Michał Meller. (dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali