Franczyzobiorcy na diecie
Firma Na Zdrowie Catering Dietetyczny współpracę franczyzową w ramach usługi catering dietetyczny oferuje od 2011 roku. Polega ona na tworzeniu indywidualnej diety dla klientów, uwzględniającej cel, jaki chcą osiągnąć, stan zdrowia oraz preferencje smakowe. Na podstawie wywiadu z klientem kucharze przygotowują dzienny zestaw pięciu posiłków, które są dostarczane codziennie rano we wskazane miejsce. Już w 2011 roku współpracę z firmą nawiązało trzech franczyzobiorców – dwóch z Warszawy i jeden z Trójmiasta. Przedsiębiorcy nadal prowadzą biznes, ale kolejnych zainteresowanych licencją zabrakło.
Franczyzodawca zakładał, że do końca 2012 roku pozyska 10 partnerów, a docelowo będzie ich 30. Szyki popsuła jednak koniunktura na rynku.
- Spory wpływ na wszystkie branże w Polsce miał kryzys gospodarczy. Rozwój rynku gastronomicznego w tym czasie został znacznie spowolniony. Potencjalni franczyzobiorcy nadal bardzo ostrożnie podchodzą do nowych inwestycji, choć zainteresowanie produktami wartościowymi i zdrowymi zaczyna nabierać tempa – tłumaczy Aleksandra Rybak, odpowiedzialna za ofertę franczyzową w firmie Na Zdrowie.
Firma cateringowa nie składa jednak broni i liczy, że już w tym roku sieć urośnie o kolejne placówki. Szuka ich w miastach liczących minimum 100 tys. mieszkańców, m.in. w Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu.
- Im większe miasto, tym większa szansa na sukces. Dotychczas otwarte lokale działają bez zakłóceń i przynoszą zyski. Prowadzimy już zaawansowane rozmowy z potencjalnymi franczyzobiorcami na południu Polski – zapewnia Aleksandra Rybak.
Przyszły franczyzobiorca powinien dysponować lokalem i powierzchni minimum 70 m2. W biznes trzeba zainwestować 30-50 tys. zł. Później właściciel licencji pobiera stałą opłatę miesięczną w wysokości 1 tys. zł oraz opłatę od dochodu netto.
- Wynosi ona 4 proc. i zależy od długości umowy franczyzowej. Na najniższy poziom można liczyć przy umowie na minimum 10 lat. Natomiast minimalny okres, na który można zawrzeć z nami umowę, wynosi 5 lat – tłumaczy Aleksandra Rybak.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali