Głodni biznesu
Firma Wojtex pierwsze Biesiadowo otworzyła w 2007 roku w Aleksandrowie Łódzkim. Pizzeria mieszcząca 200 gości cieszyła się dużą popularnością wśród klientów oraz inwestorów zainteresowanych skopiowaniem formatu lokalu. W ten sposób powstało pięć kolejnych pizzerii w Łodzi. Oficjalnie sprzedaż licencji na biznes ruszyła w 2008 roku, dzięki czemu w dwa lata powstało 30 nowych restauracji. Duża grupa zakupowa skłoniła franczyzodawcę do uruchomienia hurtowni zaopatrującej w produkty niezbędne do wyrobu pizzy. Dzięki temu sieć urosła do 120 lokali pod czterema brandami. Oprócz Biesiadowa są to Crazy Piramid Pizza, Western Chicken i Rybkodajnia.
Biesiadowo i Crazy Piramid Pizza różnią się menu. Pierwszy koncept oferuje pizzę, w tym swój flagowy produkt – pizzę o średnicy 57 centymetrów. Natomiast w menu Crazy Piramid Pizza znajdują się zapiekanki, hamburgery, kebab oraz pizza w kształcie rożka. Drugi z konceptów jest bardziej elastyczny, bowiem umożliwia sprzedaż z okienka włoskiego przysmaku, a właściciele już działających restauracji mogą wykupić licencję na serwowanie wyłącznie rożka z pizzy. Standardowo lokale obu sieci liczą 70 m2.
- Obecnie na terenie kraju działa ponad 120 punktów franczyzowych naszych czterech marek. Ostatnio udało nam się otworzyć lokale w Krakowie, Płocku i Skawinie. W 2015 roku planujemy powiększyć sieci Biesiadowo i Crazy Piramid Pizza o ok. 40 nowych pizzerii. Restauracje otwieramy zarówno w mniejszych miastach, takich jak chociażby Kobyłka licząca 20 tys. mieszkańców czy Nowa Dęba – 11 tys. mieszkańców, jak również w dużych aglomeracjach: Warszawie, Krakowie i Poznaniu – mówi Tomasz Wiśniewski, menedżer w firmie Wojtex.
Inwestycja w pizzerię każdego z konceptów firmy Wojtex wynosi min. 42 tys. zł, przy założeniu, że lokal liczy 70 m2. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 800-1000 zł. Franczyzobiorcy przygotowują się do prowadzenia biznesu w specjalnie przygotowanym centrum szkoleniowym. Podczas szkolenia prezentowane są sposoby przygotowania serwowanych w restauracjach dań, a także standardy obsługi klientów i przykładowe działania marketingowe. Partnerzy Biesiadowa i Crazy Piramid Pizzy mają zagwarantowaną wyłączność terytorialną.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
W który biznes najlepiej zainwestować w 2024 roku, co zrobić, żeby wygrać placówkę partnerską banku, czy bardziej opłaca się otworzyć Subwaya, pączkownię czy sklep z fajerwerkami?
Aleksander Szczepaniak był pierwszym franczyzobiorcą Biesiadowa. Do dziś prowadzi w Łodzi lokal tej marki.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali