Biznes jest moim hobby
Mirosław Szawerdo, członek zarządu Grupy Muszkieterów
Co jest dla pana największą przyjemnością w biznesie?
Nie tylko pieniądze, ale sama droga do nich. Lubię sobie wyznaczać i realizować cele, pokonywać przeszkody, czerpać radość z budowania firmy i z rozwoju osobistego. Pieniądze owszem, cieszą, bez nich trudno żyć, ale ja najbardziej lubię je zarabiać. Biznes traktuję jak grę. Obserwuję rynek, zachowania klientów oraz konkurencji, oceniam siłę Muszkieterów i moich sklepów Intermarché w konfrontacji z innymi graczami i na tej podstawie planuję strategię działania. Podstawą konceptu franczyzowego Grupy Muszkieterów jest praca na rzecz centrali. Franczyzobiorcy wykonują podwójną funkcję w strukturze – z jednej strony są właścicielami swoich supermarketów, a z drugiej pełnią strategiczne funkcję w centrali firmy. Dzięki temu współpraca z Grupą Muszkieterów daje szansę na rozwój osobisty w ramach dużej korporacji, co też stanowi duże źródło satysfakcji.
Jaką obecnie pełni pan funkcję w centrali Grupy Muszkieterów?
Aktualnie należę do zarządu Grupy Muszkieterów, która kieruje siecią supermarketów spożywczych i stacji paliw Intermarché oraz Bricomarché z branży „dom i ogród”. Nie od razu jednak zajmowałem tak wysokie stanowisko. Gdy przyszedłem do Grupy Muszkieterów w 2008 roku brałem udział w rekrutacji franczyzobiorców. Nie pełniłem samodzielnej funkcji. Należałem do większego zespołu. Dopiero po zdobyciu doświadczenia i odpowiedniej wiedzy zostałem szefem rekrutacji w Polsce. Aktualnie jestem w zarządzie centrali Muszkieterów, ale wciąż się uczę i rozwijam.
Ile supermarketów pan posiada?
Jestem właścicielem dwóch supermarketów spożywczych Intermarché i jednej stacji paliw. Pierwszy sklep o powierzchni 670 m2 otworzyłem w 2008 roku. Trzy lata później, w 2011 roku, przy tej placówce uruchomiłem stację benzynową. Od marca tego roku prowadzę drugi supermarket Intermarché. Jest większy od pierwszego, ma ok. 1,2 tys. m2.
Jak wygląda pana biznesowa codzienność?
Codziennie staram się być w obu sklepach, aczkolwiek nowy supermarket wciąż wymaga więcej uwagi. Muszę doglądać personel, który wciąż się wdraża, uczy obsługi klienta i zasad funkcjonowania supermarketu. W pierwszej placówce mam od lat ten sam personel. Znamy się i ufamy sobie. Ludzie znają swoją pracę i wiedzą, jak ją wykonywać. W nowym sklepie wciąż szkolę ludzi, ale jestem na dobrej drodze do stworzenia fajnego i kompetentnego zespołu. To od niego w dużej mierze zależy jakość funkcjonowania supermarketu, co się przekłada na jego wyniki sprzedaży. Nasza praca ma jeden cel – zadowolenie klienta, od którego zależy nasze być, albo nie być. Aktualnie zatrudniam prawie 80 osób. To duża odpowiedzialność i sporo pracy, ale również mnóstwo satysfakcji.
Grupa Muszkieterów to jednak nie tylko supermarkety. Firma prowadzi wiele akcji charytatywnych, w których uczestniczą wszystkie sklepy. Cyklicznie organizujemy przy naszych placówkach pobór krwi, badania mammograficzne, budujemy place zabaw dla dzieci, a przed Gwiazdką po całej Polsce jeździ Konwój Grupy Muszkieterów, który dociera do najbardziej potrzebujących rodzin.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sieci chwalą się tegorocznymi otwarciami i wzrostami przychodów. Przegląd tygodnia 30 marca-6 kwietnia.
60 sprawdzonych pomysłów na biznes można było poznać na wiosennych Targach Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia.
Bez względu na to czy na inwestycję we własną firmę masz kilka, czy kilkaset tysięcy złotych, na Targach Franczyza znajdziesz biznes na miarę grubości swojego portfela.
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Już 15 i 16 marca na Targach Franczyza na PGE Narodowym pojawi się mniej więcej 50 wystawców. Wśród nich firmy z branży spożywczej.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców
Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)
Franczyza, która daje niezależność
No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....