Do końca 2015 roku ma działać blisko 10 sklepów ajencyjnych Express convenience.
Wtorek
22.12.2015
Francuska marka rozpoczyna rozwój sieci w modelu ajencyjnym. Do końca roku chce mieć 10 takich sklepów.
 

W ramach sieci Carrefour Polska, działa ponad 545 sklepów franczyzowych. Do tej pory większość z nich działała na licencji franczyzowej, ale teraz w strategii rozwoju sieci pojawił się nowy model – ajencyjny. Pierwszy sklep oparty na takich zasadach powstał w centrum Warszawy i działa pod szyldem Express convenience.

W modelu franczyzowym właściciel sklepu ponosił koszty związane z urządzeniem i wyposażeniem sklepu. Był też właścicielem towaru, ale jego zysk wynikał z marży uzyskiwanej na sprzedaży. W nowym modelu współpracy ajencyjnej to Carrefour jest głównym inwestorem – posiada prawa do lokalu i opłaca koszty związane z jego adaptacją i wyposażeniem. Ajent nie ponosi żadnych kosztów inwestycji – jego głównym zadaniem jest prowadzenie sklepu zgodnie ze standardami firmy. Carrefour zapewnia system bonusowy oraz wsparcie doradców, a zarobek ajenta opiera się na prowizji od wartości sprzedanych towarów.

Naszą ofertę kierujemy do wszystkich osób czujących w sobie żyłkę handlowca. Chcemy zaktywizować i zachęcić do działania mikroprzedsiębiorców, a także młode osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z biznesem  – mówi Francois Vincent, dyrektor ds. supermarketów i sklepów convenience Carrefour.

Carrefour ma w swoim portfelu marki różniące się pod względem formatu sklepu oraz modelu współpracy. Przedsiębiorca planujący otwarcie placówki handlowej może wybierać spośród trzech formatów: Express convenience, Express minimarket oraz Globi. Express convenience, oznaczone pomarańczowym logo, to samoobsługowe sklepy o powierzchni do 250 m2, w lokalizacjach typowo miejskich, o dużym natężeniu ruchu. Express minimarket (sklepy z zielonym logo) przeznaczone są dla lokali o powierzchni od 250 do 500 m2, a Globi to koncept dla właścicieli sklepów powyżej 500 m2, zarówno w miastach, jak i w mniejszych miejscowościach.

System ajencyjny to nowość w Carrefour, ale na rynku handlowym takie rozwiązanie jest dość popularne. Najbardziej znaną siecią wykorzystującą ajencję jest Żabka, również rozwijająca markę convenience. Z tego modelu czerpią też koncepty Freshmarket oraz Małpka Express. 


Grzegorz Morawski
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

1 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców

Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)

1 wypowiedzi
ostatnia 27.01.2022
Franczyza, która daje niezależność

No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....

1 wypowiedzi
ostatnia 26.01.2022