Franczyzodawcy Grot Delikatesy Mięsne zależy na nawiązaniu współpracy z kandydatem, który posiada doświadczenie w branży mięsnej.
Czwartek
15.09.2016
Delikatesy Mięsne Grot są zaopatrywane codziennie przez zakład przetwórczy franczyzodawcy. Logistyka przysparza jednak pewnych ograniczeń w rozwoju sieci...
 

Pod szyldem Delikatesy Mięsne Grot działa obecnie ok. 70 sklepów, z czego połowa należy do franczyzodawcy, a połową zarządzają franczyzobiorcy. Wszystkie zaopatrywane są wyłącznie przez zakład przetwórczy należący do franczyzodawcy.
– Pozycjonujemy się w segmencie premium, toteż przykładamy dużą wagę do jakości i świeżości produktów. Dlatego dostawy trafiają do sklepów codziennie, od poniedziałku do soboty – mówi Iwona Szklarska, dyrektor zarządzający ds. handlu i logistyki w spółce Grot.

Większość punktów pod szyldem Grot działa w województwie łódzkim i w Warszawie. Wynika to z faktu, że zakład przetwórczy, z którego zaopatrywane są sklepy, mieści się w Łodzi, a obecna logistyka sieci nie pozwala na dowóz towaru dalej, niż w obrębie ok. 200 km.
– Pracujemy nad rozbudową sieci dystrybucji, tak, by było możliwe zaopatrywania sklepów zlokalizowanych w większej odległości – zapewnia Iwona Szklarska. – Cały czas pracujemy nad rozwojem sieci. Jeszcze w tym roku zamierzamy otworzyć co najmniej pięć sklepów.

Minimalna powierzchnia sklepu Grot Delikatesy Mięsne powinna wynosić 40 m2. W lokalu eksponowane są trzy główne kategorie produktowe: mięso, wędliny i kulinaria. Szczegóły aranżacyjne są ustalane w zależności od metrażu i specyfiki lokalu.
– Nie narzucamy minimalnej wielkości miejscowości, w której można otworzyć sklep naszej marki – podkreśla Iwona Szklarska.

Franczyzobiorca musi wnieść opłatę wstępną w wysokości 5 tys. zł tytułem pokrycia kosztów przygotowania umowy franczyzowej. Wpłaca też kaucję zwrotną w wysokości 15 tys. zł, której wysokość może jednak być negocjowana. Koszt wyposażenia sklepu mięsnego sięga ok. 80 tys. zł

Franczyzodawca przekazuje partnerowi projekt wyposażenia i aranżacji placówki handlowej, a także zapewnia pomoc w przygotowaniu nowego sklepu lub zaadaptowanie istniejącego. Franczyzobiorca ma dostęp do szkoleń, a także zyskuje wsparcie koordynatora na etapie uruchomienia sklepu oraz przez cały okres współpracy.


Grzegorz Morawski
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

1 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców

Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)

1 wypowiedzi
ostatnia 27.01.2022
Franczyza, która daje niezależność

No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....

1 wypowiedzi
ostatnia 26.01.2022