Forum: Pizzeria za 30.000 zł

  • strona:
  • 1
  • 2
09.03.2010
wypowiedzi: 5
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Witam,

od 20 lat zajmuję się prowadzeniem firmy w różnych branżach. Nigdy nie działałem w żadnej sieci. Ostatnio zainteresowałem się tematem Pizzerii i zacząłem czytać opinie na tym forum. Muszę powiedzieć, że wypowiadają się tu dwie grupy osób, ci którzy chcą zasięgnąć informacji na temat jakiejś sieci i ci którzy uważają, że wszystko wiedzą. Ci pierwsi zwykle nie dostają żadnej odpowiedzi bo nie odpowiadają franczyzobiorcy. 

Ja zacząłem jeździć po okolicy szukałem pizzerii do odkupienia lub lokalu do adaptacji. Dużo rozmawiałem z ludźmi z branży i dowiedziałem sie to co chciałem. Informacja jest ale trzeba się starać rozmawiać z ludźmi poświęcić na to dużo czasu. Tutaj się tego nie dowiecie. Lepiej wydać 200 zł na wyjazd do innego miasta niż zrobić lokal za 100.000 zł z siecią i się pogrążyć. 

Piszecie, że nie można zrobić lokalu za 40.000 zł. Można taniej jest wiele lokali do odkupienia za 30.000 zł głównie po Biesiadowie i Grubym Benku. To o czymś świadczy. 

Natomiast jeżeli chcecie robić lokal od podstaw to nie sugerujcie się, że jakaś sieć pisze, że zrobicie to za 40 - 50.000 zł. To wszystko zależy od stanu lokalu, czy trzeba robić nową inst. elektr. , hydrauliczną, wentylację, terakotę. łazienki itp. Rozpiętość jest naprawdę duża. Generalnie nastawcie się, że koszt remontu lokalu 80 - 100 m2 to minimum 40.000 zł ( bez ekstrawagancji i jeśli lokal jest w miarę nowy, nie potrzeba wymieniać drzwi, okien, instalacji, podłogi, sufitów - z każdą tą czynnością koszty rosną). Do tego wentylacja, klimatyzacja minimum 10.000 zł. Na początek ulotki wraz z rozniesieniem ( 50.000 szt.) ok. 3500 zł , pudełka i surowiec kilka tysięcy. Sprzęt można kupić używany - całe wyposażenie za 4 - 8.000 zł ( sam kupiłem za 4.000 piec, mikser, lodówki, zamrażarki itp.) jest tego mnustwo. Musicie mieć także zapas gotówki przynajmiej połowę kosztów miesięcznych na pierwsze 3 miesiące. Podsumowując potrzeba min. 70 - 80.000 zł. Jeszcze weźcie pod uwagę, że może być potrzeba pieniędzy na kaucje za lokal. 

Odnośnie sieci zbadałem kilka. Co to jest sieć ogólnopolska- to  marka rozpoznawalna w całej Polsce. Takie są dwie Da grasso i Telepizza. Reszta jest znana tylko lokalnie albo tutaj wśród forumowiczów. Niektórzy z was mówią tylko sieć daje szansze przetrwania i rozwoju ale co to za sieć, która ma 30 czy 70 lokali. Kto zna Grubego Benka, Biesiadowo, Solo, Halo itp. w miejscowości 40,50 czy 70.000 mieszk. nikt. Jak chcecie żeby sieć( nazwa) wam ściągnęła klientów to musi to być marka znana, reklamowana, promowana.

Da Grasso i Telepizza to jednak ogromna inwestycja ok. 200.000 zł. Pamiętajcie nie wszędzie się to zwróci, ogromne ryzyko. To oferta dla ludzi, którzy mają zasoby finansowe min. 300 - 400.000 zł. Mogą zaryzykować i nie utonąć w razie niepowodzenia. Według mnie to za duża kwota do wejścia w ten interes. Nie dał bym tyle. 

Biesiadowo- kwestia gustu, ale pizzeria raczej kojarzy się ze stylem młodzieżowym, włoskim a nie wioską - pomylenie stylów. Zbyt szybko rozwijana sieć ( w jeden rok 30 lokali) nie przemyślane lokalizacje ( robią wszędzie gdzie zgłosi się klient), nie przemyślany koncept, bardzo złej jakości pizza - wielkie placki, dużo ciasta, mało składników. Efekt jest taki, że dużo lokali pada kilka miesięcy po otwarciu. Zamknęły się lokale w Łodzi na Radogoszczu, na Dąbrowie, w Konstantynowie, obecnie jest wystawiony na allegro Bełchatów ( mierna sprzedaż 20 - 30 pizzy dziennie) inne też słabo działają. Tylko na początku jest szał, a jak już ludzie posmakują to nie wracają.

Gruby Benek - największe nieporozumienie jakie słyszałem. Zarabiają chyba tylko oni. Ciasto kulki sprzedają po 3,50 zł za sztukę ( to o 3 zł więcej niż samemu zrobić) zaopatrzenie centralne- wszystkie produkty droższe i słabe jakościowo. Zwabią was niskimi kosztami uruchomienia, małą opłatą, dofinansowaniem sprzętu, a później okazuje się, że oni zarabiają na dostawach 5 - 8.000 zł a wy pracując 12 godz. dziennie 2.000 albo dokładacie. Jest w tej chwili dużo lokali Benka do przejęcia ( na allegro też). Pozatym pizza jest droga i niedobra ( pieczona w blachach, ciasto kluskowate)  

Podsumowując sieci powstały nie po to żeby wam bylo dobrze ale po to żeby na was zarabiać bez ponoszenia nakładów. Każda jedna będzie was wykożystywać w ten czy inny sposób - za drogie dostawy, opłaty stałe, nakazy, zakazy, drogi serwis itp. 

Jeśli myślicie o pizzerii i się na tym nie znacie to szukajcie takiego partnera, który wam pomoże ale nie wykożysta ( tutaj nie znajdziecie), albo weźcie pizzermana z dobrej pizzerii, żeby przeszkolił pracowników, ulożył menu itp. 

Sami jesteście niezależni, kupujecie tam gdzie taniej, gdzie dobry towar, sami ustalacie godziny otwarcia. Trzeba być tylko przedsiębiorczym. Zaradny człowiek wszystkiego może się nauczyć, wszystko dowiedzieć, wszystko zorganizować. Ci którzy tego nie potrafią nie nadają się do prowadzenia firmy, biznes nie jest dla wszystkich. Wieżcie w siebie, myślcie optymistycznie wtedy można osiągnąć wszystko. 

Nie dajcie się naciągać. 

Acha kupiłem Pizzerię za 30.000 zł dołożę jakieś 5.000 - ulotki, drobny sprzęt i w kwietniu ruszamy. 

09.03.2010
wypowiedzi: 3
*.2.142.70.tvksmp.pl

Na rynku gastronomicznym jest mało wolnych lokali więc to doskonały pomysł kupno lokalu gotowego i z bazą klientów na początek bo wielu jest przyzwyczajonych do lokalizacji wystarczy porozmawiać z właścielami wtedy się może okazać, że zakup wyjdzie taniej niż dostosowanie lokalu nowego. Szkoda nawet pisać o tych co otwierają lokale w sieci bez szczerej rozmowy  z tymi co istnieją  koszty otwarcia są o wiele bardziej trudne do wyliczenia niż są podawe przez wielu oferujących swoje wspaniałe pomysły bo gdzie jest podane np informacja, że trzeba zapłacić kilka tyś złotych za zwiększoną moc przyłączeniową) ITD ITD                     

14.05.2010
wypowiedź: 1
*.chello.pl

Mark290,

przeczytałam Twoją wypowiedź z zapartym tchem. I jak Ci idzie? Czy pizzeria już działa? Pytam bo właśnie zamierzam także otworzyć pizzerię a właściwie wydzierżawić lokal, który obecnie jest pizzerią a dotychczasowy prowadzący tę pizzerię nie miał już czasu na prowadzenie tego interesu bo ma bardziej dochodowe zajęcie. Właśnie siedze nad tematem zakąsek do piwa i sałatek. Czy wprowadziłeś coś ciekawego co stalo się hitem? Czy mógłbyś napisac jeszcze kilka słów z pierwszego miesiąca?

Pozdrawiam

WIola

24.01.2011
wypowiedzi: 4
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Czy kolega mark ma już jakieś doświadczenia po sezonie działania własnej pizzerii ??

 

16.02.2011
wypowiedzi: 94
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Jak na chwilę obecną wygląda sprawa w gastronomii - zrobiłem mały rekonesans po pizzeriach, kebabach i w większości pustki. Czy ludzie tylko na wynos zamawiali ?

Czy dobre lokale sieciowe - myślę, że np Da Grasso takim jest, lepiej to znoszą ?

Czy to już jest dno jeśli jest czy będzie jeszcze gorzej ?

Czy w stosunku do Da Grasso np. Express, gdzie stosunkowo wkład jest niższy ma ktoś pozywtywną opinię - też już kilka ich lokali jest na sprzedaż

Od wielu lat siedzę już w spożywce i przyzwyczaiłem się do pracy po 10-12 h, ale czy gastronomia jest jeszcze bardziej "upierdliwa" ?

Sam myślę o takim Expressie, na miejscu innej pizzerni, działającej średnio ale to w znacznym stopniu wina właścicieli.

Jakie są faktycznie koszty wyprodukowania takiej pizzy i inne koszty stałe poza lokalem i płacami, zusami bo to oczywiste sprawy ?

16.02.2011
wypowiedzi: 350
*.telbeskid.com.pl

Gastronomia jak na razie leży i kwiczy, i pewnie do II połowy tego roku nic wiele się nie zmieni! Nie daj się zwieść takim bzdurnym artykułom jak ten najnowszy o BADZIEWOWIE

09.09.2015
wypowiedzi: 21
*.multi-net.eu

Polecam nie duża inwestycja http://www.pizzabus.pl

10.09.2015
wypowiedzi: 2
*.toya.net.pl

Albo Pan nie do końca rozumie temat tego zapytania, albo na ślepo wrzuca Pan ofertę gdzie popadnie, jednocześnie oszukując nieco ludzi. Na tym forum piszą o lokalu i to do 30 000 zł. Pan zaś oferuje Przyczepę i to za prawie dwukrotność tej kwoty. Wychodzi na to, że nie wszystkich dotyczą zasady net-etykiety. 

10.09.2015
wypowiedzi: 350
*.gorlice.zicom.pl

bo Pan Przygoda ma nadzieję, że jakiś głupi się złapie na jego "system franczyzowy" ... ale na szczęście tylko ma nadzieję :) 

12.09.2015
wypowiedzi: 14
*.play-internet.pl

i tym samym pan Przygoda zakonczył udzielanie sie na forum :)

15.09.2015
wypowiedzi: 21
*.multi-net.eu

Przynajmniej ja nie jestem anonimowy jak Wy.Otwierajcie za 30 000 zł pizzernię powodzenia ja dałem propozycję jak ktoś nie chce niech nie korzysta.Wolna Polska prawda każdy ma swój umysł i sam decyduje.Pozdrawiam krytykujących anonimowych i wszystkich którzy myślą o własnym biznesie.

15.09.2015
wypowiedzi: 21
*.multi-net.eu

Obiektywnykomentator skoro wszystkich obrażasz na róznych forach wypowiadzasz się może przestaniesz być anonimowy jaki prowadzisz biznes a może tylko lubisz sobie popisać.Tak pewnie odpowiedz dziecinnie jakąś płytką ripostą mimo wszystko zyczę Ci sukcesu w jakim kolwiek biznesie.

04.11.2015
wypowiedzi: 11
*.play-internet.pl

Adaptacja istniejącej pizzeri faktycznie jest tania ale trzeba zadać sobie pytanie czemu w danym miejscu lokal nie wypalił? Coś było nie tak.Na przykład lokalizacja.

Stworzenie od podstaw nowej pizzerii jest droższe ale wiele sklepów oferuje dobre promocje na wyposażenie.

09.02.2016
wypowiedzi: 43
*.221.123.220

Albo zła kuchnia.Nawet jeśli miejsce jest kiepskie ale serwują tam bardzo smaczne jedzenie to piszeria wypali.Przykładem jest kilka lokali w moim mieście. Niby lokalizacja jest nieatrakcyjna ale dobrze funkcjonują bo mają stałych klientów.

22.05.2016
wypowiedzi: 5
*.dynamic.chello.pl

Ja mysle ze jesli chodzi o pizzernie to dobra jest franczyza np http://crazypepe.pl/ to już jest praca pod renomowaną marką więc jest łatwiej, a oni też dobierają dobre lokalizacje - np pod marketami Kaufland więc tam jest mega ruch zawsze

23.05.2016
wypowiedzi: 350
*.gorlice.zicom.pl

Nie dość, że nachalna reklama to jeszcze mega żałosna!!! Jaka to znana marka to crazy coś tam ?? Pokaż mi choć jeden lokal tej "sieci" ... już widzę te tłumy ludzi biegnące na parking przed Kauflandem by kupic w przyczepie pizze ... śmiech na sali !!!! 

23.05.2016
wypowiedzi: 350
*.gorlice.zicom.pl

sprawdziłem sobie jeszcze tą niby "RENOMOWANĄ" markę, która według katalogu franczyz ma całe DWIE PRZYCZEPY, które cholera wie, gdzie tak naprawdę stoją bo zero adresów :) ot renoma! Ale jeszcze lepszy jest fanpage tej jakże "RENOMOWANEJ" marki, który to powstał 4 września ubiegłego roku i jako to na tak prestiżową i renomowaną markę ma już całe 121 fanów ..... swoją drogą na tymże fanpage jest jakże wymowne zdjęcia zapraszające do konkursy a na nim ludzie z jelenimi rogami ... powinniście sobie to w logo wstawić, byłoby bardziej adekwatne :D 

17.06.2016
wypowiedzi: 25
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Tam nawet menu nie ma... na głównej od razu zamiast pizzy franczyze opychaja 

19.06.2016
wypowiedź: 1
*.dynamic.chello.pl

Pizzeria myślę, że się opłaca otworzyć bo w końcu ludzie uwielbiają fastfoody;) ja sama lubie w szczególności w weekend wybrać się na dobrą pizze i piwko do pizzerii;p jeśli chcesz otworzyć pizzerią to z pewnością będziesz potrzebować wyposarzenia http://multigastro.pl/ tutaj mają całe zaopatrzenie sprzętów do lokali gastronomicznych.

24.06.2016
wypowiedzi: 13
*.82.24.25

Jeśli planujecie otwarcie pizzerii to zastanówcie się również nad kosztami sprzętu. Lokal wiadomo, kosztuje naprawdę sporo, ale samo wyposażenie również wymaga dużego wkładu finansowego. Polecam ten artykuł: http://multigastro.pl/blog/jak-wyposazyc-pizzerie-poradnik/. Mnie to troszkę przeraziło, ile sprzętu potrzeba. :p

  • strona:
  • 1
  • 2

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.