opinie

opinie | 24.07.2014

Osobisty wymiar zarządzania

Własny biznes wymaga dyscypliny, kreatywności i gotowości do zmiany. Brak tych umiejętności owocuje spadkiem formy działania firmy, a czasami zabija ją na starcie.

opinie | 16.04.2014

Kasa ze ściany i od rodziny

Za wychowanie dłużnika płaci się dwa razy. Za pierwszym razem płacą rodzice, za drugim – wszyscy.

opinie | 25.03.2014

Błędy w biznesie nie istnieją

Nie wolno zaprzątać sobie głowy myślami, które nas powstrzymują. Zamiast negatywnych wizji myślenie pozytywne. Ono nie boli, a ułatwia życie.

opinie | 17.12.2013

W poszukiwaniu finansowej odżywki

Polskie małe i średnie firmy bardzo szybko i sprawnie adaptują się do nowych warunków, szukając nowych możliwości finansowania swojego biznesu.

opinie | 05.09.2013

OFE: Swoboda wyboru czy pułapka

Pozostawić składkę w OFE, czy przenieść zgromadzony kapitał do ZUS-u? Oto na pozór atrakcyjna, choć niezwykle bałamutna oferta, którą szykuje dla nas rząd.

opinie | 31.07.2013

Nie musisz zaciskać pasa

Gdyby zapytać tysiąc osób o to, jak w kryzysie znaleźć szansę dla siebie, 990 stwierdziłoby zapewne, że kryzys to nie czas na inwestycje. Ale czy na pewno?

opinie | 08.07.2013

Biznes od pierwszego wejrzenia

Jak zrobić dobre wrażenie na franczyzodawcy? Nie wystarczy markowy garnitur, przyklejony uśmiech i błyskotliwe odpowiedzi.

opinie | 05.07.2013

Oferta franczyzowa pod lupą

Poszukiwania franczyzodawcy należy rozpocząć od przyjrzenia się swoim umiejętnościom, predyspozycjom i zasobom finansowym.

opinie | 05.07.2013

Ranking najlepszej franczyzy

Często spotykamy się z manipulacjami, dlatego warto uważnie przyglądać się wszelkim statystykom i rankingom. Czasami mogą prowadzić do mylnych wniosków.

opinie | 04.07.2013

Zapal się do firmy

Nowy Rok nastraja nas do analizy sytuacji życiowej oraz podsumowań swoich osiągnięć i porażek. Taki już nasz ludzki urok.

opinie | 19.06.2013

Cisza przed burzą

Spowolnienie, które grozi gospodarce, przypomina wilka z bajki. Ekonomiści i analitycy niczym pastuszek straszą nim od dawna.

opinie | 03.06.2013

Otwartych drzwi się nie wyważa

Ekonomiści ostrzegają, że bez innowacji za parę lat nasza Zielona Wyspa będzie porastać już tylko chwastami. Pytanie tylko, czym właściwie jest ta innowacja.

opinie | 30.01.2013

Na czym by tu zarobić

Skończył się już czas kandydatów na prezydenta, którzy obiecywali każdemu po 100 milionów.

opinie | 30.09.2012

Franczyza społeczna: kto za to zapłaci?

Zawsze, gdy do demokracji dodaje się jakiś przymiotnik, to taki twór kończy się katastrofą. Podobnie jest z franczyzą.

opinie | 13.08.2012

Z kujona marny przedsiębiorca

Często od innych matek słyszę: „Moje dziecko świetnie radzi sobie w szkole, ma same bardzo dobre oceny z wszystkich przedmiotów, wszystko wie!”.

opinie | 30.07.2012

Ryzykowny podatek

Im większe ryzyko – tym większy potencjalny zysk. Jednak to, co jest normalne w biznesie, przestaje być normalne, gdy zaczynamy mówić o podatkach.

opinie | 02.07.2012

Myśl własną głową

Źle zainwestowane pieniądze znikają bardzo szybko. Równie szybko topnieje wtedy zaufanie do doradców finansowych, których porady wepchnęły nas na minę.

opinie | 28.06.2012

Kryzys ma rodzinę

Kryzys ma brata Krezusa i siostrę Depresję. Dobrze – jak to rodzina – wychodzą tylko na zdjęciach. Mimo to warto pomyśleć o założeniu wspólnej firmy.

opinie | 21.06.2012

Korepetycje z przedsiębiorczości

Jedna z ważniejszych lekcji przedsiębiorczości, jaką odebrałam, związana była ze studenckim egzaminem z historii Polski XX wieku.

opinie | 28.05.2012

Biznes dla singla

W Polsce można zarobić na dzieciach tylko dlatego, że się ich nie ma. Wystarczy zostać zdeklarowanym singlem i już się jest do przodu: choćby na podatkach.

  pierwsza
  poprzednia
2
3
5
6