Klucz do sukcesu w biznesie

Na pizzerię wystarczy już lokal o powierzchni 30 m2. Zdecydowaną większość powierzchni zajmie część kuchenno-magazynowa. Sala do konsumpcji nie jest konieczna.
Wtorek
25.04.2017
Czy prostokątna pizza to sposób na sukces franczyzobiorcy? Licencjodawca Express Pizza przekonuje, że tak.
 

Na pomysł konceptu Express Pizza jego twórca wpadł podczas wyjazdu do Stanów Zjednoczonych. Tam zasmakował w prostokątnych pizzach, pieczonych na grubym cieście.
– Bardzo lubię pizzę i z bratem zawsze chcieliśmy prowadzić pizzerię. Już na studiach pracowaliśmy w tej branży – opowiada Bartosz Gołąb, franczyzodawca Express Pizza.
Ponad trzy lata temu ich marzenia stały się rzeczywistością. Dziś we Wrocławiu prowadzą już dwa lokale pod szyldem Express Pizza, jeszcze w tym roku zamierzają otworzyć trzeci. Chcą też rozpocząć rozwój firmy we franczyzie.
– Owszem, w Polsce jest mnóstwo pizzerii. Ale ilość nie zawsze przechodzi w jakość – uważa Bartosz Gołąb. – Stawiamy na wysokiej jakości produkt i obsługę, także w dowozie. A mało jest lokali, które potrafią dobrze i w powtarzalnej jakości dostarczyć pizzę. Dodatkowo naszym wyróżnikiem jest prostokątny kształt pizzy. Wszyscy go zapamiętują. We Wrocławiu to stało się naszym kluczem do sukcesu.

Koncept jest przeznaczony zarówno dla dużych, jak i dla mniejszych miast. Pizzerie można otwierać już w miejscowościach liczących 20 tys. mieszkańców.
– Oczywiście wszystko zależy od tego, jaka jest konkurencja na danym rynku. Jeśli w małym mieście mamy już cztery pizzerie, to może być trudno powalczyć o klienta – przestrzega franczyzodawca. – Z drugiej strony w mniejszej miejscowości nasz produkt będzie przyciągał gości swoją innowacyjnością. Szczególnie działa to na ludzi młodych.
Na pizzerię wystarczy już lokal o powierzchni 30 m2. Większość powierzchni zajmie część kuchenno-magazynowa. Sala do konsumpcji nie jest konieczna – w tej chwili zdecydowanie ponad połowa zamówień realizowana jest na wynos lub w dostawie (choć oba lokale własne franczyzodawcy mają także część konsumpcyjną).
– Taka opcja działalności nie wymaga dużego lokalu, a co za tym idzie zmniejszają się wydatki na czynsz – podkreśla Bartosz Gołąb. – Jednak nawet jeśli nie mamy sali konsumpcyjnej, to warto pomyśleć o miejscu, w którym klienci będą mogli poczekać na zamówienie złożone „na wynos”.
Według szacunków licencjodawcy kwota inwestycji zaczyna się od 45 tys. zł netto. Wstępna opłata licencyjna wynosi 5 tys. zł, a miesięczna franczyzowa 5 proc. od obrotu. Do każdego lokalu franczyzodawca dostarczy piec do wypieku pizzy, a także charakterystyczne prostokątne opakowania. Franczyzobiorcy będą korzystać z usług jednego dostawcy produktów spożywczych, wskazanego przez centralę. Franczyzobiorca zapewnia m.in. wsparcie przy wyborze, adaptacji i przygotowaniu lokalu, pakiet szkoleń dla franczyzobiorcy i jego personelu (kucharzy, dostawców, kadry menadżerskiej), wsparcie marketingowe.


ZOBACZ W KATALOGU

7th Street - Bar&Grill
A.Blikle
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
CoffeeFeel
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Columbus Coffee
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Kiełbaskowo
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Los Tacos
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meat & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niko Spaghetti Bar
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Sbarro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zapieksownia
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Z ogórem czy bez?

POPULARNE NA FORUM

Lody idą w Polskę

Świetny pomysł, mam nadzieje, że takie lody znajdą się również w http://wadowice.biz

1 wypowiedzi
ostatnia 13.07.2018
Yerba MaTe

Cześć, mam pytanie o słynną Yerbe, czy ktoś z was pije może na forum sobie ? znalazłem fajny sklep https://ymt24.pl/ w którym mają wszystko co potrzebne do Yerba MaTe...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.07.2018
Bar z kanapkami

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.07.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Na pewno musi to być coś co można zjeść szybko i będzie pyszne :) _________________________________________ warzywa marynowane - http://rogowski.net.pl/warzywa-marynowane/

42 wypowiedzi
ostatnia 01.07.2018
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

Mojej firmie stronę internetowa robiła firma https://www.highland-soft.com/strony-internetowe-krakow/ . Zlecenie było zrealizowane bardzo dobrze.

40 wypowiedzi
ostatnia 29.06.2018
Subway - kanapki

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

46 wypowiedzi
ostatnia 27.06.2018
Zdrowo i Zielono

A ja uwielbiam zielone koktajle. Pomagają mi w odchudzaniu, mają niezbędne składniki odżywcze, a poza tym lubię je. Szpinakowy koktajl smakuje mi najbardziej. Pyszny...

6 wypowiedzi
ostatnia 27.06.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Jakbyście myśleli o otworzeniu punktu gastronomicznego to przede wszystkim trzeba zainwestować w dobry sprzęt, tu już trzeba iść w jakość. Moja rodzina prowadzi...

42 wypowiedzi
ostatnia 24.06.2018