Sezon na pączki
Stara Pączkarnia – jak sama nazwa wskazuje – wyspecjalizowała się w tylko jednym produkcie, za to w różnych wydaniach i smakach. Pierwszy punkt marki otwarto w Szczecinie, w 2013 roku. Teraz jest ich 36, w tym tylko jedna placówka własna.
– W tym roku otworzyliśmy już około 10 punktów, m.in. w Krakowie, Rzeszowie, dwa w Kołobrzegu. Do końca roku chcielibyśmy rozbudować sieć do 50 placówek – mówi Łukasz Jarema, prezes zarządu Starej Pączkarni.
Koncept jest przeznaczony dla dużych miast. Konieczna jest też lokalizacja w miejscu o sporym natężeniu ruchu. Lokal na pączkarnię powinien mieć dużą witrynę, aby klienci mogli obserwować cały proces produkcji pączków – co samo w sobie jest już formą promocji produktu.
– Oprócz tego, że mamy placówki całoroczne, to funkcjonują też pączkarnie sezonowe, w pasie nadmorskim – dodaje Łukasz Jarema. – Otwierają je nasi franczyzobiorcy, dla których jest to działalność dodatkowa. Tak jest np. w przypadku partnerów z Gdańska czy Koszalina. Oprócz prowadzenia całorocznej pączkarni, na lato uruchamiają także dodatkowe punkty bezpośrednio nad morzem.|
Teraz marka chce uruchomić więcej placówek na południu Polski, w pasie "górskim".
– Zakładamy, że będą one działały przez cały rok, choć zapewne będą nacechowane sezonowością, ze względu na zmienne natężenie ruchu turystycznego – zastrzega Łukasz Jarema. – Niezagospodarowany pod względem otwarć jest też dla nas wschód kraju.
Inwestycja w otwarcie pączkarni to wydatek około 100 tys. zł. W tym zawiera się także opłata licencyjna w wysokości 18 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 5 proc. od obrotu, a opłata marketingowa 2 proc. Tę ostatnią licencjobiorca może wykorzystać na własne potrzeby, jeśli przedstawi licencjodawcy konkretny pomysł na promocję. Franczyzobiorcy przechodzą gruntowne szkolenia, zarówno z technologii produkcji, jak i zasad sprzedaży oraz zarządzania punktem. Franczyzodawca przygotowuje projekt technologiczny i aranżacyjny, pomaga we wdrożeniu procedury HACCP.
– Zaczynamy odczuwać skutki istnienia konkurencji w naszym wyspecjalizowanym segmencie rynku, ale nadal jesteśmy jego liderem – dodaje Łukasz Jarema. – Wierzymy, że w Polsce jest miejsce na 100 naszych punktów. Przygotowujemy też kilka niespodzianek produktowych, co pozwoli nam się jeszcze bardziej wyróżnić na rynku.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w lutowym wydaniu magazynu.
Pączki sprzedają się nie tylko w Tłusty Czwartek. Jak otworzyć i z sukcesem prowadzić pączkarnię?
W co zainwestować, aby mieć szansę na dobre zyski? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w najnowszym wydaniu "Własny Biznes FRANCHISING" oraz na Targach Franczyza, które odbędą się 20-22 października w PKiN w Warszawie.
Planujesz otworzyć własną firmę ale nie masz pomysłu na biznes? Kup lutowy numer "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, w który biznes najbardziej opłaca się zainwestować.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali