Pizza u Benka
Pierwszy lokal z logo Gruby Benek powstał w 1997 roku. Aktualnie sieć liczy ich 42. Rozrosło się też menu – oprócz pizzy u Grubego Benka możne zjeść także m.in. panierowane kurczaki czy burgery.
– W ostatnich dwóch miesiącach otworzyliśmy dwa nowe lokale – informuje Katarzyna Włodarczyk-Pięta, członek zarządu firmy ds. rozwoju sieci Gruby Benek. – Obecnie pracujemy nad kolejnymi otwarciami, na Śląsku i w województwie mazowieckim. Mamy zamiar zamknąć rok 2017 dziesięcioma nowymi placówkami. Franczyzodawca zapewnia, że pizzerie równie dobrze radzą sobie zarówno w dużych, jak i w mniejszych miastach. Centrala sieci pomaga w poszukiwaniu lokalu, negocjacjach warunków najmu. Przygotowuje kompletny projekt technologiczny oraz wizualny sali.
– Przy lokalu powinna być możliwość wystawienia ogródka, który w sezonie letnim generuje dodatkowe obroty – podkreśla Katarzyna Włodarczyk-Pięta.
Inwestycja w pizzerię Gruby Benek wynosi 100-150 tys. zł. Opłata wstępna to 5 tys. zł, opłata franczyzowa 1,4 tys. zł netto miesięcznie. Franczyzodawca zapewnia szkolenia, zarówno menedżerskie, jak i praktyczne, obejmujące obsługę kuchni i sali. Przekazuje też franczyzobiorcom program sprzedażowy, ułatwiający zarządzanie lokalem. Pomaga również przy otwarciu i bieżącym działaniu placówki.
Od początku 2016 roku sieć przeprowadza remodeling.
– Istniejące lokale przechodzą sukcesywnie zmianę wystroju. Stawiamy na ciepłe, jasne wnętrza, koniecznie z kącikami dla najmłodszych klientów. Tradycyjne menuboardy zastąpiliśmy nowoczesnymi prezenterami, na których wyświetlane jest menu oraz aktualne promocję. Wszystko sterowane przez centralę, tak aby franczyzobiorca mógł się skupić na pracy w lokalu – opisuje Katarzyna Włodarczyk-Pięta. – Zdecydowaliśmy się również na zastosowanie pieców przelotowych, dzięki którym pizzerie są zdolne wytwarzać produkt najwyższej jakości, przy jednoczesnym zachowaniu powtarzalności tego procesu.
Pizzeria staje się rentowna zazwyczaj w czwartym miesiącu jej prowadzenia. Zwrot z inwestycji następuje w 12-14 miesiącu.
– Dzięki poszerzeniu menu o wspomniane kurczaki i burgery nasi franczyzobiorcy zwiększają obrót lokalu poprzez generowanie nowych zamówień z grup docelowych do tej pory nie zainteresowanych ofertą pizzy – mówi Katarzyna Włodarczyk-Pięta. – Zwiększa się również wartość zamówień, składanych przez każdego stałego klienta.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Otwieranie biznesu na obczyźnie często jawi się jako przeszkoda nie do pokonania. Tymczasem wielu osobom to się udało – ze wsparciem franczyzodawców.
Mykola i Yana Maksymiv od półtora roku prowadzą we Wrocławiu pizzerię Gruby Benek. Jak układa im się współpraca z franczyzodawcą?
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
15 października to kolejny dzień Targów Franczyza. Ci, którzy szukają pomysłu na biznes mają okazję spotkać w jednym miejscu przedstawicieli wielu znanych marek franczyzowych.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali