Sushi bez ryby
Marka Cudo Vegan Sushi wystartowała w ubiegłym roku, wbrew pandemii i utrudnieniom, w jakich działała i działa gastronomia.
– Cudo Vegan Sushi ma na celu wypełnienie luki na rynku kompleksowych usług gastronomicznych na bazie roślin. Naszą wizją jest celebrowanie nowatorskiej kuchni sushi, w pięknym otoczeniu, bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego – tłumaczą Mateusz Łuczyński oraz Mateusz Kędzierski, właściciele Cudo Vegan Sushi. – Nie używamy ryb i owoców morza. Przemysł sushi historycznie wyrządził wiele szkód naszym oceanom. Chcemy działać inaczej.
Warunki dla franczyzobiorców
Koncept chce mieć po jednej lokalizacji w każdym mieście liczącym powyżej 100 tys. mieszkańców. Co oznacza w sumie minimum 20 restauracji. Franczyzodawca nie zamyka się jednak tylko na rynek Polski. Szuka też lokalizacji np. Pradze i Berlinie.
Kwota inwestycji mieści się w przedziale od 80 do 110 tys. zł. Lokal na restaurację powinien mieć od 50 do 70 m2 powierzchni. Franczyzobiorca sam powinien go znaleźć, choć może się zdarzyć że licencjodawca będzie mógł polecić jakąś lokalizację.
Jednorazowa opłata licencyjna za wejście do sieci to 15 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 6 proc. od obrotu. Czas zwrotu z inwestycji franczyzodawca szacuje na 2 lata.
– Przy naszym koncepcie food cost jest bardzo atrakcyjny, wynosi 10-15 proc. – zaznaczają franczyzodawcy.
Oprócz restauracji jest też możliwe otwarcie formatu mini, w food courcie galerii handlowej.
Plany rozwojowe
Na razie koncept ma jeden autorski lokal własny, w Poznaniu. W tej chwili trwają pracę związane z podpisaniem umowy franczyzowej w Warszawie oraz przygotowaniem lokalizacji we Wrocławiu. Otwarcie tych restauracji jest przewidziane na wiosnę.
– W czasie lockdownu gastronomii działamy w dostawie – podkreślają franczyzodawcy. – Jesteśmy obecni na wszystkich możliwych w Polsce portalach dowozowych oraz na bieżąco wspieramy skutecznie kanał delivery reklamami i wydarzeniami w social mediach.
WIZYTÓWKA CUDO VEGAN SUSHI
Restauracje z wegańskim sushi.
- kwota inwestycji 80-110 tys. zł
- opłata licencyjna 15 tys. zł
- zwrot z inwestycji 2 lata
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Franczyza Kodano Optyk rozwija się w Polsce w imponującym tempie, otwierając drzwi do biznesu optycznego osobom z różnych środowisk zawodowych.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Palarnia Zdrowych Kaw oraz linia kosmetyków i peelingów kofeinowych dr Martyny Buchalskiej to nowość w salonach masażu Orient Massage i Thai Organic.
Może przynieść nowe pomysły i ulepszyć pracę. Ale wciąż w wielu firmach zarówno szef, jak i podwładni uważają zebrania za nudny obowiązek do odhaczenia. Obie strony mogą to zmienić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali