Gruby Benek w nowej odsłonie
Pierwszy lokal Grubego Benka powstał w Łodzi. Do tej pory otwarto trzy restauracje własne oraz 56 franczyzowych. Firma zakłada dalszy dynamiczny rozwój. – Rozbudowujemy naszą sieć franczyzową oraz uruchamiamy własne lokale. W tym roku zamierzamy otworzyć 12-15 nowych punktów. Mamy też w przygotowaniu drugi koncept gastronomiczny, który chcemy wprowadzić na rynek w tym roku, przy bardziej sprzyjających dla branży warunkach gospodarczych – mówi Grzegorz Rzeźniczak, dyrektor handlowy spółki GB, operatora sieci Gruby Benek. Wszystkie lokale uruchomione w ubiegłym roku zyskały unowocześniony wizerunek. Starsze zostaną poddane liftingowi wewnętrznemu i zewnętrznemu w niedalekiej przyszłości.
Średni koszt inwestycji w pizzerię Gruby Benek mieści się w przedziale 60-90 tys. zł. Wydatki na remont lokalu zależą od jego wielkości i stanu technicznego, średnio jest to ok. 40 tys. zł. Opłata wstępna to 5 tys. zł netto, natomiast opłata bieżąca wynosi od 500 do 1,2 tys. zł. W tej ostatniej jest już wliczona opłata marketingowa, która wynosi 200 zł. Zwrot inwestycji, według zapewnień przedstawicieli sieci, następuje maksymalnie po 24 miesiącach.
Potencjalny franczyzobiorca powinien posiadać odpowiedni kapitał, uwzględniający nie tylko adaptację i wyposażenie lokalu, lecz także jego zatowarowanie oraz koszty reklamowe ponoszone w trakcie funkcjonowania placówki.
(mip)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Otwieranie biznesu na obczyźnie często jawi się jako przeszkoda nie do pokonania. Tymczasem wielu osobom to się udało – ze wsparciem franczyzodawców.
Mykola i Yana Maksymiv od półtora roku prowadzą we Wrocławiu pizzerię Gruby Benek. Jak układa im się współpraca z franczyzodawcą?
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
15 października to kolejny dzień Targów Franczyza. Ci, którzy szukają pomysłu na biznes mają okazję spotkać w jednym miejscu przedstawicieli wielu znanych marek franczyzowych.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali