Biesiada trwa w najlepsze
Jesień to dla właściciela konceptu Biesiadowo pracowity okres. Sieć Wojciecha Goduńskiego we wrześniu powiększyła się o lokal w Górze Kalwarii, w październiku - o punkty w Warszawie oraz w Legnicy, a w listopadzie zyskała pizzerię w Myszyńcu.
– Kolejne otwarcia planujemy w takich miastach, jak Grójec, Marki, Rybnik, Warszawa oraz Koszalin – zapowiada Tomasz Wiśniewski, menedżer sieci.
Szybkie tempo rozwoju systemu franczyzodawca zawdzięcza przede wszystkim niskim kwotom inwestycji wymaganym do uruchomienia placówek. Własną restaurację pod marką Biesiadowo i Crazy Piramid Pizza można otworzyć na cztery sposoby. Podstawowy model przewiduje uruchomienie pizzerii z pełnym menu, w którym oprócz tradycyjnej pizzy, kebabów i zapiekanek, znajdą się dania restauracyjne. Franczyzobiorca powinien w tym przypadku dysponować lokalem o powierzchni min. 70 m2. Koszt inwestycji wynosi 42 tys. zł, a miesięczna opłata franczyzowa – 1 tys. zł.
Drugi format współpracy zakłada otwarcie punktu Crazy Piramid Pizzy w niewielkim lokalu o powierzchni 10 metrów kwadratowych.
- Franczyzobiorca powinien dysponować kwotą 5 tys. zł. Opłata franczyzowa wynosi zaś tylko 300 zł – mówi Wojciech Goduński, właściciel sieci.
Z franczyzy Crazy Piramid Pizza mogą skorzystać też przedsiębiorcy, którzy już prowadzą własny lokal gastronomiczny. Cena urządzenia do produkcji pizzy – rożka wynosi 700 zł. Alternatywną formę współpracy stanowi zakup przyczepy gastronomicznej, z której serwować można pełne menu fast food. Jej cena to 42 tys. zł.
- Oba formaty przewidują opłatę miesięczną na poziomie 300 zł – mówi Goduński. - Dodatkowo wszyscy partnerzy, którzy dołączą do nas do końca stycznia 2012, zostaną zwolnieni z opłaty franczyzowej na sześć miesięcy. Otrzymają też rabat na wyposażenie lokalu w wysokości 10 proc.
Właściciel Biesiadowa przyznaje, że rozwój sieci nabrał tempa po targach Franczyza 2011, które odbyły się w październiku w Pałacu Kultury i Nauki.
- Rozmowy prowadzone w trakcie trwania targów powodują duże zainteresowanie naszą ofertą. Skutkują również wieloma ponownymi kontaktami osób zainteresowanych, z których część prowadzi do podpisania umowy franczyzowej – mówi Goduński.
(gum)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
W który biznes najlepiej zainwestować w 2024 roku, co zrobić, żeby wygrać placówkę partnerską banku, czy bardziej opłaca się otworzyć Subwaya, pączkownię czy sklep z fajerwerkami?
Aleksander Szczepaniak był pierwszym franczyzobiorcą Biesiadowa. Do dziś prowadzi w Łodzi lokal tej marki.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali