16.02.2012

Biesiadowo umacnia się w stolicy

Od początku roku sieć pizzerii podpisała umowy z czterema franczyzobiorcami z Warszawy. Każdy z nich prowadzi restaurację w innej dzielnicy miasta.

Partnerzy Biesiadowa przygotowują się do otwarcia swoich pizzerii w czterech warszawskich dzielnicach – Tarchominie, Ursynowie, Woli i Wawrze.
- Mamy też podpisane umowy z przedsiębiorcami z Łomży, Radomia, Makowa Mazowieckiego, Mławy i Rzeszowa – mówi Wojciech Goduński, właściciel operatora sieci, firmy Wojtex. - W naszych planach do końca 2012 roku jest powiększenie sieci o kolejne 10-12 lokali. Mamy jednak nadzieję, że ta liczba okaże się wyższa.

Zdjęcie punktu systemu Biesiadowo Fot. Biesiadowo

W 2012 roku Biesiadowo powiększy się o 10-12 lokali.

Biesiadowo należy do najszybciej rozwijających się sieci franczyzowych z rynku gastronomicznego. Pizzerie zadebiutowały w 2009 roku, a do końca 2011 na terenie całej Polski otwarto ich 62. Operator marki rozwija też koncept Crazy Piramid Pizza, liczący w tej chwili 17 punktów. Placówki obu systemów otwierane są wyłącznie przez franczyzobiorców. Szybkie tempo rozwoju koncepty zawdzięczają m.in. stosunkowo niskimi kosztami przystąpienia. Koszt otwarcia własnej pizzerii Biesiadowo to ok. 40 tys. zł, podczas gdy np. minimalna kwota inwestycji w lokal Telepizzy wynosi 100 tys. zł.

Wojciech Goduński chce urozmaicać menu Biesiadowa, wzbogacając je o nowe dania obiadowe i kolejne rodzaje pizzy. W 2012 roku spodziewa się dobrej koniunktury w branży gastronomicznej.
- Obecnie na rynku czuć wyraźne ożywienie spowodowane przygotowaniami do EURO 2012. Restauratorzy spodziewają się zwiększenia obrotów, rozbudowują swoją ofertę oraz skupiają większą uwagę na działaniach marketingowych, mających na celu przyciągnięcie jak największej liczby klientów – mówi Goduński.

(gum)