Trzecia setka przekroczona
W Polsce McDonald’s funkcjonuje już 20 lat. W tym czasie polski oddział firmy uruchomił 301 lokali, w tym 169 franczyzowych. Bary szybkiej obsługi powstają w prestiżowych lokalizacjach, takich jak Stare Miasto w Krakowie, na ulicy Stawowej w Katowicach, na Piotrkowskiej w Łodzi, jak i przy głównych trasach wylotowych z dużych miast oraz przy autostradach, najczęściej w pobliżu stacji paliw. 1 grudnia w ręce dotychczasowych licencjobiorców przeszło 11 restauracji McDonald’s w Warszawie, Wrocławiu, Piotrkowie Trybunalskim i Krakowie. Kilka lokali, w Rudzie Śląskiej, Poznaniu i Kutnie, zostało przekazane trójce przedsiębiorców, którzy dołączyli właśnie do grona franczyzobiorców McDonald’s Polska.
Franczyza McDonald’s wiąże się z przejęciem restauracji już istniejącej, prowadzonej obecnie przez korporację McDonald’s. Sieć udziela licencji nowym partnerom wyłącznie na już działające i prowadzone przez siebie restauracje. Nowe bary szybkiej obsługi są uruchamiane bezpośrednio przez McDonald's lub już funkcjonujących franczyzobiorców. W przyszłości może się to jednak zmienić. Sieć nie udziela franczyzobiorcom wyłączności terytorialnej. Inwestycja w biznes wynosi 2-3,5 mln zł, z czego franczyzobiorca płaci 40 proc. z własnych środków, resztę finansuje z kredytu bankowego. Od każdego z kandydatów wymagane jest posiadanie środków własnych w kwocie min. 1,2 mln. zł.
- W pakiecie franczyzowym przekazujemy nie tylko wykaz procedur i receptur przygotowania posiłków. Jednym z ważniejszych elementów jest rozpoznawany na całym świecie brand. Do tego dochodzą źródło zaopatrzenia w produkty, udział w ogólnopolskich akcjach marketingowych, szkolenia dla franczyzobiorcy i personelu. Od partnerów biznesowych oczekujemy długotrwałego zaangażowania oraz profesjonalizmu działania – począwszy od kontaktów z dostawcami, zatrudnionym personelem, a przede wszystkim z klientami – mówi Monika Dąbrowska, menedżer ds. rozwoju sieci McDonald’s.
(dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali