W Centrum Handlowym Plac Unii konkurencyjnym w pewnym stopniu sąsiadem jest dla nas punkt Salad Story, bo podobnie jak lokal Subway posiada w swojej ofercie sałatki. W stosunku do pozostałych najemców food court nasza oferta jest zupełnie odmienna.
Jacek Poteralski, franczyzobiorca Subway
Piątek
27.09.2013
Jacek Poteralski, właściciel dwóch restauracji Subway, zanim trafił do gastronomii, sprzedawał narzędzia i maszyny budowlane.
 

Przykład Jacka Poteralskiego pokazuje, że bez doświadczenia w branży, ale ze wsparciem franczyzodawcy, można założyć własną restaurację. - Zanim rozpocząłem współpracę z marką Subway, nie miałem styczności z gastronomią. Wcześniej prowadziłem firmę handlującą narzędziami i maszynami budowlanymi. System franczyzowy Subway jest na tyle dobrze opracowany, że praktycznie każdy jest w stanie poprowadzić restaurację. W tym przypadku liczy się przede wszystkim osobiste zaangażowanie - twierdzi franczyzobiorca.

Już za 2 tygodnie ruszy drugi lokal Jacka Poteralskiego. Znajdzie się on w warszawskim Centrum Handlowym Plac Unii. W znalezieniu odpowiedniego miejsca przydała się pomoc regionalnego agenta rozwoju marki, który udzielił wsparcia w negocjacjach i kwestiach prawnych.
- Wybierając lokalizację bazowałem na doświadczeniu marki Subway. Firma działa już prawie 50 lat, na świecie posiada ponad 40 tys. restauracji, dlatego centrala wie w jakich miejscach ten format biznesu najlepiej się sprawdza. Agenci rozwoju i franczyzobiorcy szukają przede wszystkim miejsc, które generują duży przepływ klientów. Właściciel licencji dba też o to, aby lokale nie były dla siebie konkurencją - wyjaśnia partner.

W nowo otwartym lokalu zatrudnienie znajdzie 8 do 10 osób pracujących na dwie zmiany, ale liczba ta może w przyszłości wzrosnąć. Zarządzaniem restauracji na co dzień zajmuje się kierownik lokalu. - Jako właściciel dwóch punktów czuwam nad każdym z nich w ograniczonym zakresie czasu - dodaje Poteralski.

(dw)


POPULARNE NA FORUM

Subway podsumowuje rok

Szczerze Państwu współczuje, dziękuję za informacje i życzę zdrowia

2 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Wynajem kelnerów

Witam Co myślą Państwo o biznesie "wynajem kelnerów" do różnych lokali gastronomicznych (głównie myślę tutaj o hotelach gdzie ciągle potrzebują pracowników do...

1 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Jedzenie na zamówienie

Warto mieć na uwadze firmę, która trudni się produkcja jak i sprzedażą warzyw świeżych, jak również przetworzonych. My do firmy zamawiamy do tej- www.intermaxphu.pl ....

19 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Jedzenie na zamówienie

Jeśli chodzi o pizzę nic nigdy nie przebije pizzerii Amar! Ich pizza na dowóz w Bydgoszczy to najlepszy fast food w mieście. Lubię spotkać się ze znajomymi i zjeść...

19 wypowiedzi
ostatnia 18.04.2018
Subway podsumowuje rok

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

2 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Subway - kanapki

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

45 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

Jak można sobie pozwolić na taką opcję to dlaczego nie? Po zmianie pracy nie miałam kompletnie czasu na gotowanie bo ilosć obowiązków mnie przytłoczyła, ale chciałam...

52 wypowiedzi
ostatnia 15.04.2018
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

Ciekawe propozycje daliście na temat asortymentu gastronomicznego. Nie jest to łatwy dział i są dość spore różnice cenowe i jakościowe. Według mnie w tej branży...

39 wypowiedzi
ostatnia 12.04.2018
zobacz więcej na forum