Wśród nowych otwarć Stokrotki dominować będą sklepy otwierane na powierzchni 200-400 m2.
Wtorek
02.12.2014
Franczyzodawca ogłosił nowe plany inwestycyjne - postawi na mniejsze sklepy.
 

Dotychczas sztandarowym formatem sklepów Stokrotka był supermarket, otwierany na powierzchni przekraczającej 400 m2. Ich liczba w sieci przekroczyła 250 i wszystko wskazuje na to, że jej rozwój znacznie zwolni. Dariusz Kalinowski, prezes zarządu spółki Emperia Holding, jest zdania, że na rynku coraz trudniej o lokalizacje spełniające wymogi supermarketów. Dlatego chce przerzucić siły inwestycyjne na uruchomiony niedawno format marketów, otwieranych w lokalach o powierzchni od 200 do 400 m2. Sporą rolę w ich rozwoju odegrać mają franczyzobiorcy.

- Duże supermarkety będziemy otwierać tylko w lokalizacjach o dużym potencjale wzrostowym. Wcześniej planowaliśmy otwieranie ok. 30 supermarketów rocznie, ale ze względu na sytuację na rynku nie będzie to możliwe. Widzimy duży potencjał rozwoju naszego mniejszego formatu sklepów w nowych oraz już istniejących obiektach – powiedział Dariusz Kalinowski PortalowiSpożywczemu.pl.

Jeszcze wiosną 2014 roku franczyzodawca liczył, że do końca 2016 roku uda mu się potroić liczbę posiadanych sklepów. Z tych planów raczej nic nie wyjdzie, ale nie znaczy to, że nowych punktów pod szyldem Stokrotki nie będzie przybywać. Na przyszły rok przewidziane są otwarcia 30-50 marketów własnych i 50-70 franczyzowych. Na przełomie października i listopada swoje podwoje dla klientów otworzył sklep Stokrotki w Białce Tatrzańskiej i Parczewie. Inwestycja we franczyzowy supermarket kalkulowana jest indywidualnie dla każdej lokalizacji.
- Budowa placówki od zera to koszt sięgający nawet miliona złotych, ale by zawiesić szyld Stokrotkii nad gotowym sklepem wystarczyć nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Wszystko zależy od obecnego wyposażenia i wystroju – mówi Dariusz Kalinowski.  

Franczyzobiorca przekazuje centrali miesięczną opłatę licencyjną w wysokości 0,5 proc. obrotu rejestrowanego na sklepowych kasach. - Oferta własnej logistyki Stokrotki jest w stanie zaspokoić powyżej 80 proc. potrzeb zakupowych sklepów, poprzez ofertę produktów suchych – ogólnospożywczych, nabiału i tłuszczów, chemii i kosmetyków, papierosów i alkoholi, owoców i warzyw, a także mięsa i wędlin – mówi Krzysztof Książek, dyrektor ds. franczyzy Stokrotki. - System dostaw do sklepu franczyzowego uzupełniony jest o dostawy od wskazanych dostawców zewnętrznych oraz dostawców lokalnych. (gum)


POPULARNE NA FORUM

Piotr i Paweł na sprzedaż

Szkoda, że sprzedają tego Piotra i Pawła. Widocznie z Biedronką nikt wygrać nie może. ___________________________ Inżynierskie prace - pomoc

3 wypowiedzi
ostatnia 20.04.2018
Zdrowa żywność w kolejnych miastach

Z tym jedzeniem Eco to jest prawdziwy bum. _____________________ Pisanie prac inżynierskich z informatyki

17 wypowiedzi
ostatnia 20.04.2018
Zyski z automatu

To rzeczywiście może być dobry biznes. _____________________________ Informatyka

2 wypowiedzi
ostatnia 20.04.2018
Twarda woda

Witajcie, jak tam z Waszą wodą w kranach? My niestety mamy twardą i nie wiemy jak sobie z nią poradzić. Słyszałam co nieco o filtrach oczyszczających kranówkę i...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Blaski i cienie Eurocashu

Eurocash - kto by pomyślał, że ta firma, może robić jakieś złe rzeczy. Ciekawa sprawa. ____________________ Tematy prac magisterskich z kosmetologii

5 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Zyski z automatu

Mnie to do dzisiejszego dnia dziwi, że Polska nie widzi w tym dużego potencjału. Zarabiaj i oszczędzaj z ToPolecam

2 wypowiedzi
ostatnia 14.04.2018
Blaski i cienie Eurocashu

Zawsze staram się, aby uważać na potencjalne minusy z korzystania z eurocashu. Tutaj wymienili sporo minusów: https://vindicat.pl/faq/vindicat-how-it-works/ Warto się...

5 wypowiedzi
ostatnia 13.04.2018
Sklepy spożywcze 2014

Dużo promocji jest na bilbordach, tam są te najciekawsze zazwyczaj.. Nawet inne sklepy mają na wystawach najlepsze swoje wyposażenie sklepów odzieżowych

11 wypowiedzi
ostatnia 06.04.2018
zobacz więcej na forum