Nowa marka pizzerii we franczyzie
Daniel Szczypek pierwszą pizzerię neapolitańską Salsiccia otworzył na warszawskiej Pradze pięć lat temu. Wcześniej dużo jeździł we Włoszech i koncept neapolitańskiej pizzy bardzo mu przypadł do gustu.
– Wyróżnia się ona wysoką jakością składników oraz ciasta – zapewnia.
Postanowił zgłębić temat i okazało się, że taka pizza w Polsce też ma wielu zwolenników. Zapragnął otworzyć neapolitańską pizzerię z prawdziwego zdarzenia, gdzie wszystko będzie smakować tak, jak we Włoszech.
– Jeździłem po tym kraju w poszukiwaniu idealnych produktów i w końcu się udało. Wszystko sami importujemy z Włoch – ciasto, pomidory, przyprawy i pozostałe składniki. Dla uzyskania jak najlepszej jakości pizze wypiekamy w piecach opalanych drewnem – mówi Daniel Szczypek.
Przy tym Salsiccia ma dwa certyfikaty AVPN.
– Jest to certyfikat prawdziwej pizzy neapolitańskiej. Przyznają go Włosi i świadczy on o tym, że wszystko robimy zgodnie odpowiednią procedurą i z użyciem najwyższej jakości składników. Co jakiś czas jesteśmy kontrolowani – mówi Daniel Szczypek.
Jego zdaniem neapolitańska pizza cieszy się coraz większym uznaniem Polaków. Pizzerii oferujących ją otwiera się w naszym kraju coraz więcej. Salsiccia ma już trzy lokale własne w Warszawie i, jak zapewnia właściciel marki, każdy był rentowny od momentu otwarcia.
– Inflacja nam nie przeszkadza w funkcjonowaniu. Tegoroczny lipiec był najlepszym miesiącem w naszej historii pod względem sprzedaży – mówi Daniel Szczypek.
Dużym wyróżnikiem Salsicci jest także to, że oferuje ona neapolitańską pizzę w dowozie.
– Byliśmy jedną z pierwszych pizzerii tego typu, która oferuje dowóz. To się bardzo dobrze sprawdziło pomimo, że neapolitańską pizzę najlepiej spożywać na miejscu – mówi właściciel.
Kolejny koncept
Salsiccia szuka partnerów w całej Polsce, oprócz Warszawy.
– Stolicę chcemy zagospodarować własnymi placówkami – mówi Daniel Szczypek.
Ocenia on potencjał w Polsce na około 20 lokali. Inwestycja w pizzerię pod szyldem Salsiccia to kwota rzędu 300-400 tys. zł. Na zwrot można liczyć po roku albo dwóch. Opłaty należne w trakcie współpracy są negocjowane indywidualnie. To średnio kilka tysięcy złotych miesięcznie i niewielki procent od obrotu. Potencjalni partnerzy nie muszą mieć doświadczenia gastronomii.
– Wszystkiego nauczymy. Wystarczy zaangażowanie – zapewnia Daniel Szczypek.
Firma do nowo otwieranego lokalu wysyła swoich najlepszych pracowników, którzy nadzorują jej działanie, dopóki pizzeria nie zacznie działać zgodnie z wytycznymi. Franczyzodawca może też pomóc w doborze, zatrudnieniu i przeszkoleniu odpowiednich pracowników. Zapewnia również import większości produktów niezbędnych do zrobienia pizzy.
– Dzięki temu możemy liczyć na gwarancję jakości i stabilność smaku naszych produktów – mówi Daniel Szczypek.
Partnerzy mogą otworzyć lokal typowo na wynos. Wtedy metraż to minimum 50 m2. W przypadku pizzerii ze stolikami potrzeba już co najmniej 80 m2.
Salsiccia w najbliższym czasie otworzy jeszcze jeden lokal w Warszawie. Lada chwila startuje też z nowym konceptem – włoskich kanapek na ciepło. Będzie on dostępny również dla zainteresowanych otwarciem własnego lokalu. W tym przypadku inwestycja zaczyna się od 150 tys. zł, a minimalna powierzchni lokalu to 40 m2.
WIZYTÓWKA SALSICCIA PIZZERIA NAPOLETANA
Sieć pizzerii neapolitańskich
- Kwota inwestycji: 300-400 tys. zł
- Lokal – min. 50 m2 w przypadku lokalu na wynos i 80 m2 w lokalu ze stolikami
- Zwrot z inwestycji – 1-2 lata
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali