18.06.2002

Powstanie lodowy potentat

Nestle połączy swój amerykański oddział zajmujący się produkcją lodów z Dreyer`s Grand Ice Cream

Największa na świecie korporacja zajmująca się produkcją żywności – szwajcarska Nestle – połączy swój amerykański oddział zajmujący się produkcją lodów z Dreyer`s Grand Ice Cream, amerykańskim potentatem na rynku zimnych przysmaków. Nestle już teraz jest właścicielem 23 procent akcji amerykańskiego partnera. Po sfinalizowaniu transakcji jej udział wzrośnie do 66 procent i będzie odpowiadał wartości 2,4 mld dolarów. Dreyer`s Grand Ice Cream jest właścicielem jednej z najpopularniejszych marek lodów w USA (Godiva), poza tym kontroluje sieć kawiarni Starbucks.

Do Nestle należą takie znaki towarowe jak Haagen Dazs, Butterfinger i Drumstick. W wyniku fuzji powstanie firma, która będzie mogła równać się z angielsko-holenderskim Unileverem pod względem wartości sprzedaży lodów.

Więcej: Gazeta Wyborcza, 18 czerwca 2002

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0