27.05.2009

Ekspresem z kawą

Prowadząc lokal gastronomiczny warto zaopatrzyć się w ekspres do kawy. Urządzenie w krótszym czasie przygotuje kofeinowy napój i pozwala obsłużyć większą liczbę klientów.

Ekspresy do kawy sprawdzają się w lokalach, które nie specjalizują się w paleniu kawy, a w których napój jest w podstawowej ofercie gastronomicznej. Poza tym przy dużej liczbie klientów i braku pracownika – baristy, urządzenie do parzenia kawy okazuje się niezbędne. Automat gwarantuje zawsze taką samą jakość podawanego napoju. Automatycznie przyrządzana kawa za pomocą jednego przycisku może pojawić się w filiżance w przeciągu kilkunastu, kilkudziesięciu sekund.

Na rynku istnieje wiele modeli i typów ekspresów do kawy. Najważniejszym kryterium jest zapotrzebowanie, czyli ile kaw będziemy wydawać np. w przeciągu godziny i jakiego rodzaju. A jest w czym wybierać: espresso, ristretto, latte, cappuccino, macchiato, cafe au lait etc.

Najprostszy ekspres do kawy można kupić już za 700 zł, bardziej zaawansowany może kosztować 18 tys. zł. Urządzenia z tzw. górnej półki są szybsze i bardziej wydajne. W ciągu godziny mogą wydać ok. 400 filiżanek kawy. Dlatego, jeśli restauracji zależy na wysokiej jakości napoju i dużej liczbie obsłużonych klientów, zaleca się automatyczny wielofunkcyjny ekspres ciśnieniowy.

Możliwości ekspresów do kawy są jednak znacznie większe. Cen również: wysokiej jakości ekspres firmy LaCimbali, model M3 Superbar 2C, kosztuje blisko 70 tys. zł. Umożliwia przygotowanie czterech kaw jednocześnie, wydawanie napoju za pomocą jednego przycisku, posiada m.in. automatyczny poziom wody w bojlerze, dozowanie i programowanie, ciekłokrystaliczny wyświetlacz z licznikiem wydawanych porcji kawy, wody i mleka. Jest w stanie wydać 360 filiżanek espresso na godzinę i 320 porcji cappuccino.

(mdk)

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

5

Maciej Krzysztoszek

dziennikarz
Napisz do autora