27.05.2009

Estetyczna świeżość

Bez względu na to, czy zdecydujemy się na restaurację czy bar szybkiej obsługi, kupno lady chłodniczej będzie koniecznym wydatkiem – mniejszym lub większym.

Niedużą nadstawkę na kilka produktów można kupić już za ok. 2,5 tys. zł. Ale profesjonalny ciąg chłodniczy może kosztować nawet 150 tys. zł. Wielkość wydatków zależy od naszych potrzeb, a zatem liczby klientów, których zamierzamy obsłużyć.

Wybór u producentów jest szeroki: stoły chłodnicze, mroźnicze, piekarnicze, nadstawki chłodnicze, lady sałatkowe, szafy chłodnicze itp. Większość urządzeń jest ze stali nierdzewnej, która cieszy się największą popularnością. Nie tylko przechowują bezpiecznie żywność, ale również mają estetyczny, modny wygląd i są praktyczne. Można je łączyć w szeregi i są łatwo dostępne na rynku. Bez problemu można je również dostosować do estetyki lokalu, ponieważ można je zabudowywać innymi materiałami, np. drewnem.

Jeśli nastawiamy się na bar szybkiej obsługi, szerokie lady chłodnicze mogą okazać się zbędne. Tu najważniejsze jest urządzenie do przechowywania sałatek, napojów butelkowych i gotowych deserów. Taki sałatkowy bar może nas kosztować ok. 3 tys. zł i najczęściej jest eksponowany na ladzie obok kas. Szklana obudowa pozwala klientowi dokładnie zapoznać się z oferowanym produktem.

W tradycyjnej restauracji wymagania dotyczące urządzeń chłodniczych są większe, a zatem i droższe. Profesjonalny ciąg chłodniczy to wydatek kilkudziesięciu tysięcy złotych, a czasem przekraczający 100 tys. zł. Ostateczna cena zależy przede wszystkim od rodzaju produktów, które zamierzamy eksponować, wystroju lokalu, jego wielkości i spodziewanej liczby klientów.

(mdk)

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0

Maciej Krzysztoszek

dziennikarz
Napisz do autora