18.08.2003

Sphinx wchodzi do Warszawy

Sieć restauracji Sphinx zamierza otworzyć kilka swoich lokali w Warszawie.

Poszukiwane są odpowiednie lokalizacje. - Nasza pierwsza restauracja powstanie w Alejach Jerozolimskich w dawnej Winiarni. Planujemy mieć ich więcej niż trzy, ale na razie dokładnych planów nie mogę zdradzić - powiedział „Nowościom Gastronomicznym” Jacek Światłowski z firmy Sfinks Polska S.A. Realizacja tych planów miałaby nastąpić w 2003 i 2004 r. Sieć poszukuje lokali, które są położone w ciągach handlowych o dużym natężeniu ruchu pieszego, mają powierzchnię 200-400 m2 (co najmniej 100 m2 na parterze) i są wyposażone w instalację energetyczną, gazową i wodno-kanalizacyjną. Od partnerów nie jest wymagane doświadczenie gastronomiczne.

Zamiarem łódzkiej spółki Sfinks jest otwieranie nowych lokali w centrach miast liczących powyżej 70 tys. mieszkańców. Restauracji ma być łącznie 100 oraz 50 restauracji sezonowych w modnych kurortach wypoczynkowych i centrach handlowo-rozrywkowych. Obecnie działa 46 Sphinxów: najwięcej jest ich w Łodzi (6), ale restauracje działają także w Poznaniu, Krakowie, Wrocławiu, Trójmieście, Częstochowie oraz mniejszych miejscowościach, np. w Pabianicach, Inowrocławiu, Skorzęcinie czy Jastrzębiej Górze (te dwa ostatnie lokale są lokalami sezonowymi).

Więcej: Nowości Gastronomiczne, Panorama Gastronomii, nr 8, sierpień 2003

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0