Kawa czy herbata?
Singidunum na szybko w Warszawie
Sieć palarni kawy Singidunum szuka franczyzobiorcy, który otworzy kawiarnię w centrum Warszawy do końca 2003 r. W stolicy działają już trzy lokale tej sieci. Firma planuje rozwój także poza Warszawą. Na razei ma stoiska sezonowe na Helu i w Gdańsku. Firma Ikaria, operator sieci Singidunum, pragnie rozwijać sieć korzystając z systemu franczyzowego. - Jesteśmy bardzo liberalni. Ograniczamy się do akceptacji miejsca, wystroju i przeprowadzenia bezpłatnego szkolenia dla pracowników stoiska Singidunum - mówi Jasmin Soljanin, właściciel sieci. - Na stoisku powinny być dostępne akcesoria do parzenia kawy, możliwość kupienia kawy na wagę oraz stoliki do jej spokojnego wypicia na miejscu - dodaje. Franczyzobiorca zobowiązany będzie zaopatrywać się w kawę wyłącznie w Singidunum. Wymagana minimalna wielkość lokalu to ok. 40 m2. Aranżacja wnętrza powinna być utrzymana w ciepłym klimacie. Trzeba też dysponować kwotą min. 50 tys. zł na zakup wyposażenia gastronomicznego. W lokalu powinny stanąć min. 3-4 stoliki. W sklepie powinno znaleźć się 150 gatunków kawy i akcesoria. Opłata franczyzowa waha się w okolicach 30 tys. zł, ale może być negocjowana.
Znowu Pożegnanie z Afryką
W Poznaniu powstała nowa sieciowa kawiarnia Pożegnanie z Afryką. Jest to już 28 lokal, który pod tym szyldem można znaleźć w większych miastach w całej Polsce. - Jest to pierwsza nasza kawiarnia w Poznaniu. Powstała na zasadzie franczyzy. Zatrudniamy 6 osób. - poinformował Krzysztof Drochomirecki, właściciel kawiarni „Pożegnanie z Afryką”. Lokal zajmuje ok. 60 m2 powierzchni. Oferta kawiarni tradycyjnie wzbogacona jest o sklep, gdzie można kupić kawę i urządzenia do parzenia napoju. Koszt inwestycji w Poznaniu to 58 tys. zł netto. Obecnie w całej sieci lokali „Pożegnanie z Afryką” pracuje 150 osób.
Angielska herbatka
Kompania Herbaciarnie Angielskie uruchomiła nowy lokal w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. - Postaraliśmy się, by był to nasz flagowy, najbardziej reprezentacyjny punkt (kawiarnia plus sklep) - zapewnia Tomasz Cieślik, szef firmy. Lokal oferuje około 50 rodzajów herbat z całego świata oraz wyroby cukiernicze pieczone według specjalnej, angielskiej receptury. - Mamy plany, by nasze punkty powstały w innych , dużych miastach. Prowadzimy rozmowy w Lublinie i Szczecinie, ale ich charakter jest wstępny i nie mogę przesądzić efektów - mówi Cieślik. Obecnie Herbaciarnie Angielskie posiadają cztery sklepy na terenie stolicy. Pozostałe funkcjonują w Alejach Jerozolimskich, przy ul. Francuskiej i Chłodnej. Dwa ostatnie na zasadach umów franczyzowych. - Są już kolejni oferenci - przyznaje szef firmy. W ramach umowy, franczyzodawca zapewnia asortyment wyrobów herbacianych i doradztwo organizacyjno-techniczne. Aranżacja sklepu nie musi być wszędzie taka sama, ale powinna nawiązywać do angielskiej, kolonialnej tradycji. Franczyzobiorca wnosi opłatę licencyjną (4 tys. zł w skali roku) oraz comiesięczną opłatę procentową uzależnioną od obrotów.
Tchibo nie planuje franczyzy
Sieć barów kawowych zamierza rozwijać niemiecka firma Tchibo. Poszukiwane są nowe lokalizacje na terenie całej Polski. Przedstawiciele firmy, pytani o liczbę kawiarni oraz miasta, w których one powstaną, nabierają jednak wody w usta. – Rynek stał się bardzo konkurencyjny i dlatego nie możemy podać naszych precyzyjnych planów. Zapewniam jednak, że będziemy nadal intensywnie się rozwijać - mówi Maria Oskroba, PR Manager Tchibo Warszawa Sp. z o.o. Obecnie w całej Polsce działa 10 kawiarni Tchibo. Firma nie udziela licencji ani franczyzy na prowadzenie kawiarni – wszystkie są własnością Tchibo Warszawa.
Źródło: Nowości gastronomiczne, nr 9, wrzesień 2003PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Chętnych do otwierania punktów pod szyldem Furgonetka przybywa. Co firma oferuje partnerom?
Coraz więcej osób nosi okulary, bo w dobie komputerów i smartfonów wzrok jest nadwyrężony. Dlatego też przybywa salonów optycznych, a skoro popyt nakręca sprzedaż, chętnych do wejścia w ten biznes nie brakuje.
– Każdy może założyć przedszkole. Trzeba jednak zatrudnić pracowników, którzy mają odpowiednie wykształcenie – mówią właścicielki przedszkola Góra Uczuć.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Sieć sklepów z alkoholem w minionym roku otworzyła znacznie więcej placówek, niż planowała. Dlaczego?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.