13.06.2002

Niskokaloryczny McDonald`s

Po kampaniach przeciwko producentom papierosów przyszedł czas na producentów tuczącej żywności. Czy sieci fast food w USA zmuszone zostaną do wypłacania wysokich odszkodowań?

Jak informuje Forum precedensowa sprawa została wniesiona przed sąd nowojorski: dziennikarka Meredith Berkman oskarżyła firmę Robert`s American Gourmet Food o to, że produkowane przez nią rzekomo niskokaloryczne batony w rzeczywistości wykazują wysoką zawartość tłuszczu. Pani Berkman wystąpiła o 50 milionów dolarów odszkodowania za „stres psychiczny i szkody dietetyczne”.

Skojarzenie z kampaniami przeciwko koncernom tytoniowym nasuwa się samo. Adwokaci, którzy wytargowali miliardowe odszkodowania dla chorujących i zmarłych ofiar nałogu, szykują się znowu do ataku. Tym razem na producentów tuczącej żywności. Na celowniku znalazł się przede wszystkim McDonald`s. Prawników gotowi są wesprzeć dietetycy, którzy przypominają, że na nadwagę lub otyłość cierpi już 61 procent Amerykanów. Ich leczenie kosztuje kraj 117 miliardów dolarów rocznie. Linia oskarżenia mogłaby się oprzeć na następujących podstawach: po pierwsze – fałszywa reklama, po drugie – nie podawanie pełnego składu hamburgerów, po trzecie – nieostrzeganie klientów o ich wartości kalorycznej.

Nagonce na fast foody sprzeciwiają się obrońcy praw obywatelskich. Ich zdaniem grubasy dokonały świadomego wyboru i same skazały się na nietolerancję i dyskryminację z powodu otyłości.

Prawnicy spodziewają się jednak, że już sama groźba procesu wystarczy, by skłonić sieci szybkiego żywienia do zmiany polityki. Restauracje mogłyby na przykład zastąpić mięso smażone zdrowszym mięsem z rusztu. W tym kierunku zresztą wydaje się iść McDonald's, który lansuje w Stanach dwie nowe sieci: Chipotle Mexican Grill oraz Boston Market. Serwowane tam jedzenie kosztuje drożej niż w „zwykłych” McDonaldach, ale jest zdrowsze.

Więcej: Forum, 10-16 czerwca 2002

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0