12.09.2002

Franchising jest jak sprzedaż chipsów

Rozmowa z Andrzejem Wojciechowiczem, dyrektorem ds. franchisingu w grupie Casino

We wrześniowym wydaniu Supermarketu Polska ukazał się wywiad Moniki Doleckiej z Andrzejem Wojciechowiczem, dyrektorem ds. franchisingu w firmie Casino, zarządzającej Geantem i Leader Price.

„Klasyczny franchising to stała i ciągła współpraca pomiędzy dwoma prawnie i finansowo niezależnymi podmiotami gospodarczymi na bazie pewnego systemu sprzedaży, który franchisodawca oferuje, a francisobiorca aplikuje” - powiedział Wojciechowicz - „nasz system jest bardzo prosty. Żartuję czasem, że jestem jak sprzedawca chipsów - daje display i mówię, gdzie które chipsy mają stać, a potem dbam o to, by je ciągle dostarczać.”

Główną przyczyną rozwoju sieci franchisingowych w Polsce jest według Wojciechowicza wzrost konkurencji. „Mała placówka nie może konkurować cenowo z kampaniami promocyjnymi i technikami marketingowymi dużych sieci. Może nie upaść, może się zmienić i przekształcić – na przykład w sklep Leader Price.”

Wejście do sieci zarządzanej przez Casino ma według Wojciechowicza dwie główne zalety. „Po pierwsze jesteśmy wiodącą firmą na rynku i jesteśmy znani. Po drugie oferujemy klientom atrakcyjną cenę, pojedyńczy przedsiębiorca tego nie zapewni. Zapewniamy pełen asortyment typowego supermarketu. Dla przedsiębiorcy jesteśmy łatwym w zastosowaniu systemem, ponieważ kupuje produkty tylko u nas.”

Wojciechowicz przewiduje rozwój franchisingu w Polsce - „jeżeli polscy przedsiębiorcy chcą skutecznie obronić się przed zagranicznymi koncernami.” Warunkiem popularności tego systemu i jego funkcjonalności na rynku jest ścisła współpraca dwóch podmiotów. „To musi być biznes win - win. Obydwaj musza wygrać” - dodaje Wojciechowicz.

Więcej: Monika Dolecka, Supermarket Polska, wrzesień 2002

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0