01.10.2007

Czy Najsztub wyjdzie z długów?

O zacnych pracach ręcznych, o restauracji Przegryź, która nie musiała się opłacać, a której prowadzenie idzie coraz lepiej, opowiada dziennikarz Piotr Najsztub.

Czy można mieć sukces i nie mieć pieniędzy?
Wychodzi, że tak. Gdy się wydaje więcej, niż się zarabia, jak ja, to wtedy się tworzą długi. Jestem już co prawda blisko ich spłacenia. Naprawdę jestem z siebie dumny, zwłaszcza że nie tylko oddaję stare zobowiązania, ale i utrzymuję małą stadninę mojej byłej żony, a jednak starcza mi na swoje potrzeby.

Piotr Najsztub, właściciel restauracji Przegryź

Przegryź jest znany z tego, że odwiedzają go osoby znane, zwłaszcza dziennikarze. Czy taki właśnie miał być klient?
Nie, myśmy nie wiedzieli, dla kogo chcemy tę knajpę robić. Oczywiście dla siebie, ale kto ma być jej klientem, to nie myśleliśmy. Nie mieliśmy nawet policzone, ile trzeba zebrać dziennie ze stolika, aby biznes był opłacalny. To nie było myślenie w tych kategoriach. Myśmy zakładali, że jak będziemy gotować smacznie, zdrowo i w miarę tanio, to klient przyjdzie. No i przyszedł. Ale to, że przychodzą dziennikarze, to dopiero niedawno się zrobiło.

Fragment wywiadu opublikowanego w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING nr 10/2007

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0

PRENUMERATA miesięcznika Własny Biznes FRANCHISING

 
Prenumerata Własny Biznes

Zamawiając roczną prenumeratę otrzymujesz niższą cenę niż w kiosku. Prenumerata kosztuje tylko 39 zł i obejmuje 12 wydań miesięcznika Własny Biznes FRANCHISING. Magazyn jest wysyłany co miesiąc pierwszego dnia sprzedaży prosto do Twojego domu, a przesyłka nic Cię nie kosztuje.

Więcej informacji

Cena netto
36,11 zł
VAT
2,89 zł
Cena brutto
39,00 zł