Na dobry początek: karta dań

Środa
27.05.2009
Dobrze skonstruowane menu to połowa sukcesu. Druga połowa leży w umiejętnym przedstawieniu go klientom restauracji.
 

Dobrej jakości karta menu może podnieść nie tylko prestiż restauracji, ale również obroty. Zachęcająco przedstawione klientowi dania mogą skusić go na coś więcej. W estetycznie przygotowanej karcie nawet drogie dania nie wyglądają kosztownie.

Jak powinna zatem wyglądać dobrze skonstruowana karta menu? Przede wszystkim musi być przejrzysta z wyraźnymi napisami, cenami i umieszczonym w widocznym miejscu logo lokalu, najlepiej na okładce. Oprawa z kolei owinna być wytrzymała, co oznacza, że warto na początku wydać na nią więcej, bo jej żywotność będzie dłuższa.

Dobrą opinią cieszą się karty wykonane ze skóry naturalnej: są wytrzymałe i eleganckie. Ale ich cena jest większa i kształtuje się na poziomie ok. 200 zł. Tymczasem karty wykonane ze skóry ekologicznej kosztują już ok. 50 zł za sztukę. A kart musimy kupić kilkadziesiąt. Niezbędnym minimum jest stosunek jednej karty na dwóch klientów. Zatem jeśli nasza restauracja jest w stanie pomieścić 60 osób, kart powinno być minimum 30, choć zaleca się, by było kilka w zapasie.

Estetyka wnętrza

Wygląd karty, a dokładnie jej kolorystyka, powinien być dostosowany do aranżacji wnętrza lokalu. Restauracje z kuchnią hiszpańską, które najczęściej są w ciepłych barwach utrzymane, powinny mieć również takie karty. W środku menu można umieścić elementy hiszpańskiej corridy, czegoś bezpośrednio kojarzącego się z półwyspem iberyjskim. Trzeba przy tym pamiętać, by elementy graficzne, obrazki nie zdominowały samego menu serwowanego w lokalu. Napisy powinny rzucać się w oczy, być wyraźnie oznaczone, z cenami. W typowych restauracjach na ogół nie stosuje się obrazków dań przy pozycjach w karcie. Tu bardziej stawia się na opis słowny.

Bardzo istotny jest podział dań w karcie. Z zasady umieszcza się je od tych podawanych najwcześniej, czyli przystawek, do ostatnich, a więc deserów. Napoje zwykle umieszcza się na końcu karty. Dania, które restauracja chce wyróżnić lub uważa za tzw. dania sztandarowe, może wyeksponować w karcie np. poprzez pogrubienie lub specjalny opis. Takie pozycje najlepiej umieszczać w samym środku karty, ponieważ praktyka klientów pokazuje, że to właśnie dania ze środka są najczęściej wybierane.

(mdk)


Maciej Krzysztoszek, dziennikarz
Maciej Krzysztoszek
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Stomatolog - Kańczuga

Cześć, Mieszkam w okolicach Kańczugi i zależy mi aby stomatolog kańczuga do którego miałbym pójść to był wykwalifikowany specjalista, który posiada w swojej...

1 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2018
Koszenie trawy przed zimą

Nie wiem jak tam pogoda u Was, ale u mnie jeszcze trawy nie pokrył śnieg, a więc jest to ostatni czas koszenie trawy kraków. Mam nadzieje, że moja kosiarka jeszcze da rade...

1 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2018
Rowerki trójkołowe dla dzieci

rowerki trójkołowe sklep online

2 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2018
Rowerki trójkołowe dla dzieci

Wiadomo, że każde dziecko musi najpierw skorzystać z 21-rowerki-trojkolowe-sklep-online]rowerki trójkołowe sklep online, żeby nauczyć się jeździć takim z dwoma...

2 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2018
Chce się przeprowadzić

Chciałbym się przeprowadzić, ale nie mam odpowiedniego środka transportu do tego celu. Jak prezentują się przeprowadzki kraków cennik ? Może uda mi się jakoś tanio...

1 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2018
Wywóz odpadów - polecam tą firmę !

Fajne ogłoszenie. Jestem Marian i wywożę gruz i szambo w Warszawie i okolicach. Śmiało ZamowMariana.pl. Tel.: 669 939 999

2 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2018
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Get coursework writing service uk has never been a cinch job since it requires enormous details to incorporate a certain legal reference. However, when you install the services...

159 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2018
Zajmij się księgowością!

Praca w księgowości to świetna sprawa. Nie dość, że faktycznie siedzi się w biurze, to i zarobki są dobre, a oprócz tego oferowane są benefity:...

2 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2018