Na dobry początek: karta dań

Środa
27.05.2009
Dobrze skonstruowane menu to połowa sukcesu. Druga połowa leży w umiejętnym przedstawieniu go klientom restauracji.
 

Dobrej jakości karta menu może podnieść nie tylko prestiż restauracji, ale również obroty. Zachęcająco przedstawione klientowi dania mogą skusić go na coś więcej. W estetycznie przygotowanej karcie nawet drogie dania nie wyglądają kosztownie.

Jak powinna zatem wyglądać dobrze skonstruowana karta menu? Przede wszystkim musi być przejrzysta z wyraźnymi napisami, cenami i umieszczonym w widocznym miejscu logo lokalu, najlepiej na okładce. Oprawa z kolei owinna być wytrzymała, co oznacza, że warto na początku wydać na nią więcej, bo jej żywotność będzie dłuższa.

Dobrą opinią cieszą się karty wykonane ze skóry naturalnej: są wytrzymałe i eleganckie. Ale ich cena jest większa i kształtuje się na poziomie ok. 200 zł. Tymczasem karty wykonane ze skóry ekologicznej kosztują już ok. 50 zł za sztukę. A kart musimy kupić kilkadziesiąt. Niezbędnym minimum jest stosunek jednej karty na dwóch klientów. Zatem jeśli nasza restauracja jest w stanie pomieścić 60 osób, kart powinno być minimum 30, choć zaleca się, by było kilka w zapasie.

Estetyka wnętrza

Wygląd karty, a dokładnie jej kolorystyka, powinien być dostosowany do aranżacji wnętrza lokalu. Restauracje z kuchnią hiszpańską, które najczęściej są w ciepłych barwach utrzymane, powinny mieć również takie karty. W środku menu można umieścić elementy hiszpańskiej corridy, czegoś bezpośrednio kojarzącego się z półwyspem iberyjskim. Trzeba przy tym pamiętać, by elementy graficzne, obrazki nie zdominowały samego menu serwowanego w lokalu. Napisy powinny rzucać się w oczy, być wyraźnie oznaczone, z cenami. W typowych restauracjach na ogół nie stosuje się obrazków dań przy pozycjach w karcie. Tu bardziej stawia się na opis słowny.

Bardzo istotny jest podział dań w karcie. Z zasady umieszcza się je od tych podawanych najwcześniej, czyli przystawek, do ostatnich, a więc deserów. Napoje zwykle umieszcza się na końcu karty. Dania, które restauracja chce wyróżnić lub uważa za tzw. dania sztandarowe, może wyeksponować w karcie np. poprzez pogrubienie lub specjalny opis. Takie pozycje najlepiej umieszczać w samym środku karty, ponieważ praktyka klientów pokazuje, że to właśnie dania ze środka są najczęściej wybierane.

(mdk)


Maciej Krzysztoszek, dziennikarz
Maciej Krzysztoszek
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Nie zapomnij o szkoleniach bhp

Co się dzieje w przypadku gdy kursy bhp się nie odbędą? Wydaje mi się, że wtedy kary są bardzo wysokie.

22 wypowiedzi
ostatnia 16.07.2018
Finansowanie reklamy we franczyzie

Podstawowym źródłem finansowania działań marketingowych we franczyzie są środki pieniężne zebrane z wpłat na wspólny fundusz przeznaczony na ten cel. Jednakże w...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.07.2018
Skuteczna i tania reklama małej firmy

Polecam reklame w aplikacji która łączy klientów z partnerami handlowymi. Koszt 0 zł. Płacimy do 5% kwoty której klient u nas zostawił. Czyli tak naprawdę płacimy...

407 wypowiedzi
ostatnia 15.07.2018
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

I want to encourage that you continue your great writing, have a nice day! Wifi hacking apk

82 wypowiedzi
ostatnia 14.07.2018
Biznes po stronie dobra

Dollar General company has its origins in Scottsville, Kentucky from James Luther “J.L.” Turner and his son Cal Turner. James Turner’s father died in an accident in 1902...

18 wypowiedzi
ostatnia 12.07.2018
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post. I hope I will see...

82 wypowiedzi
ostatnia 11.07.2018
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post. I hope I will see...

82 wypowiedzi
ostatnia 11.07.2018
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

nice post. Thanks for sharing such an interesting and witty post with us. Electromagnetic spider repellent

82 wypowiedzi
ostatnia 11.07.2018