Patronat medialny objęła firma PROFIT system – wydawca portalu franchising.pl i dwumiesięcznika Franchising.
Nie każda franczyza to franchising!
Spotkanie rozpoczęło się charakterystyką rozwoju franchisingu w Polsce, zaprezentowaną przez Andrzeja Krawczyka, Dyrektora Działu Franchisingu PROFIT system. Uczestnicy mieli okazję, aby zapoznać się z definicją, cechami i rodzajami franchisingu oraz dowiedzieć się gdzie spotykamy sieci franchisingowe. Przedstawione zostały: oferta usługowa i aktywne działania firmy konsultigowej, reprezentowanej przez A.Krawczyka. Nie zabrakło również analizy korzyści i ewentualnych niedogodności wynikających z przystąpienia do systemu franchsingowego.
Od hurtowni do sieci franchisingowej
W panelu franchisodawców wzięli udział przedstawiciele krakowskich sieci: „Pożegnanie z Afryką” kawy i kawowe akcesoria z najwyższej półki – Krzysztof Drohomirecki, „House” „wszystko, co młodzi ludzie potrzebują, aby dobrze wyglądać” - Marek Marecik oraz „SNC” największa sieć dyskontów odzieżowych w Polsce - Piotr Beltrani.
Paneliści dokonali prezentacji swoich firm. Opisali historie konceptów – hurtowni, które szukając kanałów dystrybucji dla swoich produktów, rozwinęły sieci franchisingowe. Nawiązując do wypowiedzi A.Krawczyka, scharakteryzowali swoje systemy i relacje z biorcami. Podane zostały także wymagania stawiane przyszłym biorcom i plany związane z rozwojem sieci. Każda z firm wyraźnie podkreśliła specyfikę swojego konceptu – co w przypadku, dwóch reprezentantów tej samej branży okazało się dla słuchaczy bardzo ciekawym doświadczeniem.
Duży może więcej
„Docieranie do serc naszych klientów, a nie do ich pieniędzy jest naszym celem” – A. Blikle.
Właścicielka kawiarni w Krakowie, od roku współpracująca z firmą Blikle opowiedziała o celach i strategii firmy. Przeprowadziła jednocześnie rzeczową analizę plusów i minusów wynikających z przystąpienia do sieci - w zamian za konieczność „wpasowania się w sztywne ramy narzucone przez franczyzodawcę”, zyskuje się możliwość korzystania z renomowanej marki, szerokiego asortymentu produktów, wiedzy i doświadczenia, sieci dostawców, a przede wszystkim trafia się w sprawdzone już „gusta” klientów. O tych gustach przypomniały uczestnikom pyszne pączki ufundowane przez firmę Blikle.
Najpopularniejszy McDonald's
Ostatnim punktem konferencji była prezentacja wyników ankiety dotyczącej franchisingu, przeprowadzonej wśród studentów AE w Krakowie. W badaniach wzięła udział stuosobowa grupa kobiet i mężczyzn, zawierająca przedstawicieli z każdego roku. 92% badanych wiedziało co to jest franchising. Najczęściej kojarzony z franchisingiem był Mc Donald's. Tylko 7% studentów potrafiło poprawnie rozwinąć skrót POF. Nie znalazł się nikt kto by uważał, że franchising nie jest dobrym pomysłem na biznes. Za sukces marketingowy firmy Artman można niewątpliwie uważać 100% rozpoznawalność marki House.
Duże brawa dla organizatorów za profesjonalne przygotowanie imprezy. Trzymamy kciuki za następne przedsięwzięcie.
Natasza Leśniewska, PROFIT system
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.