Forum o artykule: Raport o franchisingu 2002/2003 1475
W Polsce franczyza to wyrzucony pieniądz.
Żal mi tylko biorców,bo ładują całe swoje pieniądze natomiast DAWCY za bardzo się nie przejmują jak interes poleci( w końcu nic nie inwestują-najwyżej zarobią trochę mniej)
Chyba trochę w Polsce przesadza się z tą " silną marką"
Na zachodzie funkcjunuje bardzo wiele "interesów" , które nie są tak znane a jednak zarabiają.
Nie dajmy się ogłupić ,że tylko franczyza albo plajta.
Znane światowe firmy chcą poprostu kupic nas wszystkich.
Nie dajmy się!!!
Żeby zostać franczyzobiorcą trzeba m.in podpisać licencję będąc w pełni władz umysłowych i będąc pełnoletnim, nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Podejmując decyzję o przystąpieniu do sieci franchisingowej, każdy analizauje różne aspekty tej decyzji np. czy ma odpowiednią ilość zgromadzonych funduszy tak by móc sprostać planowanej inwestycji, czy mu się to opłaca, jaki zysk może osiągnąć, czy w danym miejscu będą chętni na towar lub usługi przez niego oferowane - w podejmowaniu tych decyzji pomagają również fachowcy z danej sieci.
I najważniejsze o czym mówi się mało, planowany dynamiczny rozwój sieci franchisingowych po wejściu do Unii Europejskiej związany jest m.in. z tym, że sporo małych firm w Polsce nie będzie w stanie spełnić norm europejskich dotyczących bezpieczeństwa czy higieny pracy, kupując licencję franchisingową kupuje się m.in. sprawdzone wzory i standardy które rozwiązują tego typu problemy.
Dla przykładu jestem sie gotów zakładać o duże pieniądze, że 3/4 budek np. z Kebabami czy z Chińszczyzną będzie trzeba zamknąć po wejściu w życie norm przepisów dotyczacych higieny.
Franchising jest typowo KAPITALISTYCZNYM elementem gry rynkowej. Oceniasz swoje przyszłe zyski i decydujesz, czy wchodzisz w sieć. Takie elementy franczyzy jak dbałość o wysoki standard usługi/produktu i rozpoznawalność marki to nie wymysł tow. Lenina. Chyba, ze Endowi marzy sie powrót do czasów, kiedy mleko nie miało ani smaku mleka, ani nawet nalepki identyfikującej producenta.
Bardzo lubię eurosceptyków i antyglobalistów. Przypominają mi gejów. Niby tacy sami, a coś mają przestawione w głowie.
Co ma Unia do franczyzy? Przecież w Polsce powstało kilkadziesiat sieci franczyzowych, które są czysto polskim konceptem. Więcej, te sieci chcą ekspansywnie inwestować właśnie w Unii. Jak do niej nie wejdziemy, to zabierzemy polskim kapitalistom mozliwość rozwoju (wiecej miejsc pracy) i większego zarobku. A eurosceptycy pójda na kuroniówkę. I znowu będą mogli narzekać, że ktos ich oszukał. Pies wam mordę lizał.
Musze kończyć bo robi mi się co raz smutniej, jestem przygnębiony:(
Zamiast siedzieć ciągle w Internecie i czytać pierdoły o franczyzie rusz dupę i weż się wreszcie do roboty!!!
Ile ty masz syneczku w ogóle lat ,żeby się tak wymądrzać.
Daj sobie też coś powiedzieć.
A tak apropo to jeszcze nie widziałem tutaj zadnej wypowiedzi "uszcześliwionych " franczyzobiorców.
PARANOJA Z TYM FRANCHISINGIEM!
Żegnajcie zagorzali internauci.
A tak macie nawet reprezentacje parlamentarną: Lepper & Wrzodak.
Ja jako klient wybieram lokale w których mam pewność że jem np. wołowinę a nie psinę i że jak już coś zjem to nie zachoruję.
smacznego
Raport o franchisingu 2002/2003
Sieci franchisingowe w Polsce wypracowują łącznie 3,2 % wartości Produktu Krajowego Brutto. W Polsce działa już ponad 120 sieci franczyzowych, które obejmują każdy sektor gospodarki (handel, usługi, produkcja). Można zaryzykować stwierdzenie, że na tym rynku bije serce polskiej drobnej i średniej przedsiębiorczości. Często klienci nie zdają sobie sprawy, że wszystkie ich potrzeby konsumpcyjne zaspokajają firmy franczyzowe.Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.