Forum o artykule: Ajenci piszą do ministrów 1475
Pozdrawiam
W chwili rozwiązania umowy Żabka mogła realizować weksle na wartość różnicy pomiędzy wartością zatowarowania sklepu (zapisaną w komputerowym systemie rozliczeniowym) a stanem faktycznym.
Bez poznania szczegółów każdej sprawy, trudno orzec kto ponosi winę (Żabka czy ajent) za powstałe rozbieżności.
Jesli zaś Państwo taka wiedzę macie, to należało to zaznaczyć i nie byłoby niejasnosci. Każe jednak roszczenie, zapewne sie z e mna Państwo zgodzicie, należy udokumentować.
Pozdrawiam
pozdrawiam
Żabka nie jest siecią franchisingową, ale zamieściliśmy ten artykuł ponieważ problematyka w nim poruszana jest poważna.
Wystarczy zamieścić cytat wypowiedzi z forum:
"Jestem ajentem Zabki Polskiej SA. [..] Fakt jest to jedyna firma na polskim rynku w której biorca ma minimalny wkład finansowy. Widząc firmy, które żądają absurdalnych kwot licencyjnych nasuwa mi sie pytanie: po co mi licencja jakiejś firmy gdzie nakład przyszłego biorcy jest zbliżony do 300 tys. zł. Jak ktoś ma takie pieniądze to pewnie jest szcześliwy."
oczywiscie jest prawo wekslowe, które reguluje kwestie weksli, ich wystawiania i egzekwowania. Poradzić mogę jedynie przejrzenie przepisów lub wizytę u prawnika (i tak nalezy zaopatrzycsie w kodeks cywilny, prawo wekslowe i inne niezędznie zestawy przepisów prawnych, bo bez tego można
sobie stworzyć cała masę problemów).
Jednak wykorzystanie weksla w umowach franchisingowych jest dość powszechne i tylko w niektórych przypadkach można z franczyzodawcą negocjować zastąpienie go jakim innym zabezpieczeniem.
pozdrawiam
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.