Forum: BZ WBK - czy franczyza bankowa się opłaca - finanse i bankowość 106

radex 02.06.2010 *.62.152.128.7.dsl.dynamic.eranet.pl

63

Jak czytam komentarze niektórych osób to odnoszę nieodparte wrażenie, że są to osoby odpowiedzialne za rozwój sieci franczyzowej poszczególnych banków. Te same argumenty - że franczyobiorca nieodpowiedni, że nie poradził sobie w bieżącej sytuacji, a przecież oferta banku jest taka wspaniała, cudowna i niesamowita.

Należy jednak wziąć pod uwagę kilka czynników:
1) to właśnie takich franczyzobiorców wybraliście
2) gdyby nie franczyza to bank nie byłby w stanie szybko rozbudować swojej sieci sprzedaży
3) część placówek własnych banków jest również deficytowa, więc również banki nie radzą sobie z obecną sytuacją, a franczyzobiorcy finansują działalność operacyjną banku
4) wynik finansowy franczyzobiorcy zależy w bardzo dużej mierze od banku - to bank decyduje o przyznaniu lub nie kredytu, o wysokości wynagrodzenia, jak będzie chciał to w dowolnym momencie jest w stanie doprowadzić wszystkich "partnerów" do bankructwa (z resztą prosty sposób na przejęcie działającej sieci sprzedaży, nieprawdać?)

Ma ktoś jeszcze ochotę na bankową franczyzę w obecnym momencie? Życzę powodzenia! I proszę darujcie sobie uwagi, że kryzys właściwie się skończył, że wszystko się rozwija w dobrym kierunku, już tylko kilka miesięcy do prawdziwego boomu. Skoro bęzie tak wspaniale to rzućcie swoją pracę na etacie i otwierajcie placówki franczyzowe swojego banku :-) Zarobicie miliony!

tadek 03.06.2010 *.acbe224.neoplus.adsl.tpnet.pl

32
Fakty są takie,że właściciele placówek partnerskich eurobanku są w  zdecydowanej większości zadowoleni ze swoich wyników finansowych,natomiast właściciele placówek bzwbk są w najgorszej sytuacj na rynku.Nie rozumiem z jakich powodów Radex,wykluczasz franczyzę Eurobanku?I to na pierwszym miejscu?No chyba ze masz kilka eurobanków i obawiasz sie konkurencji.W mojej opinii to bardzo dobra franczyza w tej branży,która nie wnikając w szczegóły,po prostu daje zarobić.Uwaga dla potencjalnych franczyzobiorców bzwbk-niech nie będzie dla Was argumentem niski kapitał potrzebny do otwarcia tej placówki.Rządajcie pełnych informacji na temat ilości zamkniętych w ostatnim roku palcówek..Fakt,ze otwierają sie kolejne,nie powinien być argumentem za.Większośc osób kieruje sie małą inwestycją,nie posiadając informacji,ze potem co miesiąc trzeba dokładać od 5 do 9tys.zł.,no chyba,że ktoś ma własny lokal ,i sam będzie w nim pracował.Jeszcze jedna uwaga.Bank ten funkcjonuje bardzo dobrze pomimo ostatnich kłopotów,ale to dotyczy wyłącznie odziałow własnych.Placówki partnerskie bzwbk, z kilkoma wyjątkami na które lubią powoływać sie "naganiacze",  bardzo żle.

tadek 03.06.2010 *.acbe224.neoplus.adsl.tpnet.pl

32
Musicie wybaczyć mi to "rządajcie"przez rz,po prostu łeb mi dziś pęka:)

radex 03.06.2010 *.178.183.230.158.dsl.dynamic.eranet.pl

63

Tadek - prowadzę placówkę franczyzową, ale nie Eurobanku. Natomiast proponuję się zastanowić dlaczego Eurobank chce się pozbyć swoich własnych placówek - do kupienia lub wydzierżawienia na eurobank.pl.

Wchodzenie w tej chwili w franczyzę bankową można porównać do pływania z kamieniem u szyi. Poradzą sobie tylko najlepsi (tzn. będą zarabiać a nie dokładać do interesu) i tylko pod warunkiem wyboru właściwego banku.

Jak pisałem wcześniej z góry wykluczyłbym wszystkie franczyzy skupione na rynku detalicznym (klienci indywidualni), a Eurobank jest doskonałym tego przykładem. Osobiście szukałbym franczyz z ofertą dla klientów biznesowych (jest kilka na rynku) i dobrą (dla klientów i franczyzobiorców) ofertą depozytową.

credo 04.06.2010 *.aaay163.neoplus.adsl.tpnet.pl

76

Było by ciekawie, gdyby partnerzy WBK zostali przekazani bankom spółdzielczym

http://www.parkiet.com/artykul/935121_Jak_PKO_BP_sfinansuje_zakup_akcji_BZ_WBK.html

Miron 10.06.2010 *.86-57-N1.aster.pl

2
Zauważyłem, że w forum bierze udział zaledwie kilka osób, a ich wypowiedzi już się pojawiły kilka jak nie kilkanaście stron wcześniej. Ci co rok temu narzekali ciągle są obecni. Tak lubicie gderać? Nie zaczęliście jeszcze robić czegoś innego w życiu tylko wylewacie żale na zły bizes. A może nadal prowadzicie placówki, ale tak dla picu narzekacie? :) Nie twierdze, ze bz wbk jest eldoradem na ziemii. Ma swoje wady, ale i tak bede twierdzic, ze powodzenie kazdego biznesu niezaleznie czy to gastronomia czy fryzjerstwo czy ciuchy zalezy w duzej mierze od chcenia biznesmena.

tadek 10.06.2010 *.acdd34.neoplus.adsl.tpnet.pl

32
...ale nie w tym przypadku,nie w przypadku  bzwbk.Gdybyś wiedział-Miron,jaka jest ogólna kondycja tych placówek,to nie napisałbyś tego postu.Niestety wielu tu piszących,często teoretycznie przygotowanych osób,nie zna sytuacji placówek tego banku,a niestety autorytatywnie stawiają nieuprawnione hipotezy i analizy.Mam podejrzenia,ze są to osoby odpowiedzialne za rozwój tego nieszczęsnego biznesu,którego pomyślnośc ma bezpośredni wpływ na ich wypłatę.Każdemu kto się ze mną skontaktuje,na dowód tego ,ze staram sie opisywać fakty,takie jakie one są,na dowód odpowiedzialności słów,mogę podać imię,nazwisko,miejsce zamieszkania i kontakt.Jestem pewien,ze nie zrobią tego osoby,które piszą tu cokolwiek pozytywnego o OGÓLNEJ sytuacji placówek partnerskich bzwbk.

Martyna 28.06.2010 *.aas220.neoplus.adsl.tpnet.pl

4
Wpis usunięty na prośbę autora.

rumak 28.06.2010 *.194.181.22.6

155

Od _kilku lat_ ponosisz straty? Hmm Czy bank tak dobrze Cie "związał", że się nie udało wyjść z systemu, czy też coś innego spowodowało, że trwałaś w tym stanie przez lata? A może to taka figura retoryczna i jednak jakiś czas (przez większość czasy z tych lat) miałaś zyski?

Ja tylko pytam, ze szczerej ciekawości, nieofensywnie...

Martyna 29.06.2010 *.aas220.neoplus.adsl.tpnet.pl

4

Ulka 29.06.2010 *.chello089076027062.chello.pl

1
Martyna współczuję, ale może Twoje niepowodzenie spowodowane było kryzysem? Moze wcześniej szło lepiej, tylko ogólna sytuacja się zmieniła? Pytam bo zainteresowały mnie pytania Rumaka. Oczywiście nie chcę doszukiwać się winy u Ciebie. Może bank słabo przygotował się do kryzysu. Zastanawia mnie tylko dlaczego tak dzieje się z franczyzą, skoro BZ WBK ogólnie ma dobre wyniki finansowe i jest wiarygodnym bankiem. Może to wsyztsko dlatego, że sieć partnerska jest nowa i dopiero wgryza się w rynek. 

iks 30.06.2010 *.dnr8.neoplus.adsl.tpnet.pl

172

A nie bierzecie pod uwagę miłe Panie, że tworzenie placówek przez WBK nastąpiło już  fazie kryzysu i podyktowane było chęcią "zwiększenia wartości rynkowej" banku, o którym od początku kryzysu wiadomo było, że będzie na sprzedaż? 2 -3 lata to akuratny okres, by uśpić potencjalnych inwestorów, schody zaczną się po 3 roku, jak to się właśnie dzieje. Nie mam nic przeciwko marce BZ WBK, ale faktem jest, że o bycie lub niebycie tej marki decydują gdzieś w Irlandii.

Martyna 01.07.2010 *.abc187.neoplus.adsl.tpnet.pl

4

stasek16 08.07.2010 *.217-98-6-8.simset.net

14
Ktoś usuwa negatywne opinie i ogłoszenia o sprzedazy placówek. Wielki Brat czuwa!

sandra 26.08.2010 *.acfh67.neoplus.adsl.tpnet.pl

1
witam wszystkich. posiadam konto w banku zachodnim wbk i interesuje mnie czy moge korzystac z bankomatów euronet????

jacked2606 27.08.2010 *.62.152.133.121.dsl.dynamic.eranet.pl

1

Witam

czytając to forum nabrałem baaardzo dożo podejrzeń czy wchodzić w franczyzę BZWBK?ale widzę że ostatnio wsystko zamilkło czyżby sezon urlopowy czy sytuacja się zmieniła na lepsze?  

credo 27.08.2010 *.78.8.105.80

76
Podobno Santander bierze WBK, więc partnerzy wbk muszą sie liczyc z rolą byka ( w corridzie).

paco 14.10.2010 *.do-atman.notuskredyt.pl

9
sądząc po ostatnim poście Tadka, sytuacja rzeczywiście zmienia sie na lepsze.....

damianD 14.10.2010 *.bpo219.neoplus.adsl.tpnet.pl

12

Od dawna już zastanawiam się nad franczyzą BZ WBK. Bank nie został przejęty przez PKO BP. To dobrze, nie będzie zwolnień w wyniku przejęcia.Teraz pytanie czy warto wejść we franczyze BZWBK czy poczekać jeszcze trochę. A może inny bank? Mam doświadczenie czteroletnie w bankowości (od strony doradcy jak i od kuchni placówki) oraz doświadczenie w prowadzeniu firmy (rodzina posiada firmę).

credo 14.10.2010 *.178.182.129.149.nat.umts.dynamic.eranet.pl

76

Post Tadka jest usuwany, bo chce sprzedac mebelki za rzeczywistą ich wartość

Widocznie się wykrwawił. Współczuję.

Pozostałe kategorie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.