Forum: BZ WBK - czy franczyza bankowa się opłaca - finanse i bankowość 106

Ques 19.05.2009 *.aedb174.neoplus.adsl.tpnet.pl

15
Sąsiedztwo innych banków to i plus i minus. Minus taki, że masz zawsze konkurencje pod nosem, plus natomiast, że wielu klientów lubi porównywać oferty w kilku bankach, więc zajdą zarówno do konkurencji jak i do Ciebie. Od Ciebie i Twoich zdolności przekonywania zależy czy z kredytu skorzystają u Ciebie.

100 - 150 tys ? Zależy to tylko od Ciebie, dobra reklama, pracownicy potrafiący rozmawiać z klientem tak, aby go zachęcić i Twoja ciężka praca i wszystko możliwe. Tak naprawdę to trochę loteria, bo może być miesiąc w którym z np 300 tys. zawnioskowanych bank przyzna tylko 100. a może być też tak, że "złożysz" tylko 200 tys. a przyznają Ci np 110 tys. i za to dostaniesz prowizję. Ale na taki optymistyczny scenariusz bym nie liczył. Trzeba również liczyć się z tym, że jeśli chodzi o kredyt gotówkowy to klienci z regóły skupiają się na kwotach mniejszych, np 10 tys. , 5 tys. itd. Więc musisz mieć wielu klientów. Ale osobiście uważam, że przy dużym nakładzie pracy(również własnej) Wynik 100 tys. kredytu gotówkowego jest wynikiem bardzo realnym. Mi się udaje :) Czego i Tobie życzę.

pszol 21.05.2009 *.host-81-190-205-80.gorzow.mm.pl

14

Pytanie konkursowe - kto to napisał

Jestem partnerem, który sobie dobrze radzi i tyle. Nikt nikomu nie zdradzi zadnych kwot bo obowiązuje klauzula o poufności.

Jestem osobą postronną, kontaktowałem się z partnerami WBK w swojej okolicy.

Wnioski zostawiam wam

I kolejny cytat:

Wasz zysk to potencjalnie moja strata. Ot POLSKA mentalność

Aby kłamać, to trzeb mieć długoletnie doświadczenie. Nie podasz liczb, osób, miast, cenników. Wiem dlaczego, bo ta cała historyjka to ...

Nie ma placówki w twojej okolicy, która by zarabiała. Ostatnie dane z BZ WBK mówią, iż powróciło na poziom 30% przyznawalności i to głównie wśród klientów wewnętrznych.

Wynik 100 tys. kredytu gotówkowego jest wynikiem bardzo realnym. Mi się udaje :) Czego i Tobie życzę. Ja sobie i wam też.

P.S. 100 tyś nie podałeś w jakim czasie ( M, K, czy R)

Ques 21.05.2009 *.aedl185.neoplus.adsl.tpnet.pl

15
100 tys. w miesiąc.
i ten wynik albo średnio wyższy o ok. 10-15 tys. uzyskuję co miesiąc.
Twoje "informacje" z BZ WBK są zapewne pozyskiwane w linii od kolegi do kolegi, na takiej samej zasadzie można powiedzieć, że w innym banku, jak mówią ostatnie informacje jest akceptacja na poziomie 95%.
Więc dajmy sobie spokój z "pewnymi informacjami" bo to trochę, tak, jak z rewelacjami prezentowanymi przez brukowce.

A na koniec: wynik jaki udaje mi się uzyskać to nakład ciężkiej pracy, czego dowodem są godziny w jakich piszę większość postów na tym forum(czyt. po 23).
Ale w życiu nie ma nic za darmo.

15
A z osobą postronną się nie zrozumieliśmy. Chodziło mi o to, że nie pracuję w BZWBK. Bycie ich partnerem to co innego, bo to mój biznes i nie mam nad sobą szefa.

robas1 21.05.2009 *.public-gprs76392.centertel.pl

8

Witaj Pszol.

Masz 100% racji.

To co pisze Ques to BREDNIE.

Mam PEWNE informacje że 99% partnerów bzwbk dokłada do biznesu więc szkoda czytać tych CHEREZJI.[JA TEŻ OD 1,5 ROKU].

Ludzie nie słuchajcie tego gadania Questa to podpucha.

Prawda jest taka że na 100 złożonych wniosków o porztczkę Tanią i Szybkądostają 3-osoby.

Policzcie sobie to i to co pisze Pszol a DOSTANIECIE odpowiedz co to jest za BIZNES z bzw...

A ty quest nie siej populizmu tylko o tyle cię proszę

Pozdrawiam Cię pszol i wszyskich co dali się wpuścić w ten kanał.

DLA WSZYSTKICH; bz ma najmniejszą przyznawalność kredytową a to podstawa fukcjonowania wszystkich agentó .

A do ciebie quest;-oddam tobie moją placówkę za czynsz miesięczny i będę patrzył jak popłyniesz SUPER-biznesmernie

15

Widać frustracja dała się we znaki :) Jak piszesz do mnie to proszę, nie przekręcaj po pierwsze mojego nicku. Po drugie, prowadzisz ten biznes od 1,5 roku i dokładasz. Zrezygnuj, kto Ci broni ? Zmień branżę, lokal wynajmujesz, masz prawdopodobnie wyremontowany. A nie wchodzisz tutaj, wytłuszczonym drukiem atakujesz mnie, oskarżeniami wyssanymi z palca. Właśnie taka jest polska mentalność. Pies ogrodnika, sam nie ma innemu nie da. Skoro Tobie nie idzie, to znaczy, że każdemu w Polsce nie idzie, tak ? A widzisz, tu się mylisz, trzeba wiedzieć w jaką klientelę "uderzyć", żeby przyznawalność była na przyzwoitym poziomie. Ale co tam. Ja się już tutaj udzielać nie będę, bo widać, to jest miejsce płaczu i zgrzytania zębów, więc co by człowiek dobrego nie napisał, nieważne prawda, czy też nie spotka się z atakiem i wrogością.

Pozdrawiam i mimo wszystko życzę powodzenia. W tym czy innym biznesie.

robas1 22.05.2009 *.public-gprs76392.centertel.pl

8

Ludzie pomyślcie tylko skoro kont sprzedaje sie tylko 20 miesięcznie +[średnio na 100 wniosków 3 pżyczki] do tego po 5 zl za lokatę to nie potrzeba być filozofem aby sobie to przeliczyć kiedy to się wszysko zwruci.

Ja zamykam na koniec maja placówkę ponieważ czuję się oszukany przez bz.

Miało być inaczej a jest jak jest[kosztów xxx a faktóra x]

NIE SŁUCHAJCIE Questa bo to podpucha z banku i on doskonale zdaje sobie sprawę że pisze brednie.

Większość z nas wie że jeden z prezesów zarządu proszony o spotkanie przez kordynatorów PODOBNO zaplanował spotkanie partnerów w 2-połowie ROKU

TAK nie postępują ludzie biznesu.Oprucz tego niewypału [Partner bz] prowadzę jeszcze dobrze peosperujący interes z branży odzieżowej ale nie chce już dokładać do bz-tu.Prowadziłem kiedyś placówke partnerską BPH i nie chciałem iść pod PKOSA i wtedy przyjechali dwaj smutbi panowie i zaproponowali minibank.MajAc swój lokal i DOŚWIADCZENIE [[od 2004 BPH] przystałem na ich propozycje.Miało być tak jak w bph a okazało się inaczej.

Dla zobrazowania wszystkich to powiem ze w BPH wystawiałem w najgorszych miesiącach fakturę na ok 10 tysi a tu na 2tyś co miesiąc[na 100 wniosków przechodziło 85] i do każdego wniosku-pożyczki otwierałem konto .

To obrazuje wyczyny dyrektora bz i sytuację agentów [PARTNERÓW]z którymi w bz się nikt nie liuczy.

Więc na pytanie o bz zawsze będę miał jasną odpowiedz a konto firmowe mam w BPH co obrazuje podejście bz-tu[zatrudniam 22 osoby]

Ques-to co z tą placówka ? bierzesz?

Płacisz 2-tys czynszu i robisz BIZNES

8

PO pierwsze zawsze bede pisał na takich jak ty wytłuszczonym drukiem a po drugie nik jaki jest każdy widzi tylko ci co ich to dotyczy sie obrazaja ..Proponuje ci biznes a ty sie wykrecasz i piszesz żeby to zamknąc.Przecież tobie idzie bizne SUPER i opisujedz że pożyczek dajesz 120 tyś miesięcznie .Skoro tak świetnie prosperujesz w tej branży to chyba nie omieszkasz przyjąć suprr lokalu w centrum miasta o powierzchni 55 m z klimatyzacjąc zna 3 stanowiska za 2tys czynszu.Myślę że taki wprawiony facet jak ty i wiedzący i pouczający wszystkich i nie zdradzający tajemnicyna pewno sobie z tym poradzi i zrobi złoty interes-Twoje słowa sprzed dwóch dni [ mój zysk wasz strata].

Tak że facet nie opowidaj bajek ja tylko opisuje stan faktyczny

Ques 22.05.2009 *.aedl185.neoplus.adsl.tpnet.pl

15
Do mojego biznesu nie jest mi potrzebny Twój "super" lokal. Nie radzisz sobie z bankiem ? zwijaj sie do odzieżówki. Mam swoją placówke, swoich ludzi, swoje miasto i mój pomysł. A skoro mi nadal nie wierzysz trudno, płakać nie będę.

Nie dla psa kiełbasa, nie dla każdego bank.

Pozdrawiam.

8

Quest-żeby mnieć bank -trzeba być Panem Czarneckim który dla twojej informacji jest właścicielem Getin Bankua ty masz placówkę partnerska i tylko jej jestes właścicielem - to tylko dla przypomnieni.

Dla ciebie to ja nie neguję twojego biznesu bo dzisij jesz chleb z szynką a jutro możesz nie mieć na sól.

Dla twojej informacji gdy otwirałem BPH inwestycja zwróciła mi się po 3-miesiącach a tu???Brak perspektyw i nie pisz mi że "nie dla psa kiełbasa....... gdyż wydaje mi się że jest to obrażliwe

A dla wyjaśnieni;udzilając za 120tys pożyczek i majać 1000 operacji kasowych i x - lokat wystawiasz fakturę na ok -sam wiesz

Noto teraz koszty;-

-zus twój 800

zus pracowników-832

minimalne wynagrodzeniw pracowników 2000

prą 200

telefon-200

450 ninternet

opłata franczyzy 600

nie licze ubezpieczeń ani dodatkowych kosztów dowózki i odwózki gotówki

WiEC z tego świetnego bioznesu zostaje tobie 1400zl i ty mi mówisz że to biznes ?

Facet a jak wynajmujesz lokal to jesteś pod kreską więc proszę nie obrażaj mnie ani innych piuszących na tym forum bo masz i wszyscy to czytajacy czarno na białym jak jes a apropo ty ty chyba nie umiesz liczyć .

Mam nadzieję że grono ludzi to przeczyta i przekona się kto pisze prawdę a kto głosi kłamstwa chyba że za oszustwa w sieci płaci mu ??? już nie napiszę KTO???

GetOut 24.05.2009 *.82-160-13-2.prudnik.net.pl

30

Jesus, ludzie nie kłóćcie się. Proszę o parę informacji na priva z Waszych doświadczeń.

Myślałem, że po przebrandowaniu agenci BZ powinni mieć powody do satysfakcji.

Sam zacząłem myśleć o otwarciu małej agencyjki.

Ja bez problemu robię w GB pow. 130.000 w kredytach mimo dość ostrego scoringu.

Teraz od 5ciu już miesięcy otwieram Pekao s.a. i mam już dość ich opieszałości. :(

Ale szokujące jest to 5 zł. od lokaty :-O

Jak to?!?!?! Niezależnie od kwoty ?!?!

Panowie, bez złości, trochę szczerości nie zaszkodzi...

Proponuję GB. Mebelki podobne, a zarobić się da, mimo że ze współpracą bywa różnie...

I życzę więcej opanowania :) 

Rybak 24.05.2009 *.nat-moc6.aster.pl

8
Zgadzam się z przedmówcą. Ostatnie kilkadziesiat wypowiedzi to kłótnia trzech facetów z któych dwóm się biznes nie udał (pszol i robas) i próbują zakrzyczeć tego któremu się kręci. O i to jest polska mentalność! Jeśli nam się nie udało to dlaczego komus ma byc dobrze. A jeśli mu dobrze to na pewno sciemnia, jest pracownikiem banku i naciaga innych na kase zeby kupili licencje bzwbk. Panowie uprawiacie spiskowa teorie dziejow! Zamiast siedziec na forum i wylewac zale moze lepiej wezcie sie za robote bo w tym czasie mozecie przegapic klienta kredytowego, ktory jak piszecie jest na wage zlota. Jestescie sfrustrowanymi, smutnymi panami, ktorzy obarczaja innych za swoje niepowodzenie.   

gabi 25.05.2009 *.byv145.neoplus.adsl.tpnet.pl

19

Do Robasa1

Pomijajac wasze kłótnie - człowiek nigdy nie wie czy zrobi dobrze.Szkoda ,ze nie zostałęs w Pekao SA ,po burzliwym okresie jest nieżle.Kredyty jedne z tańszych na rynku,wynagrodzenie jedne z lepszych ,a że Bank moloch i opieszałość w załatwianiu czegokolwiek to margines.Pracuję z tymi samymi ludżmi co w BPH.Może warto wrócoć jak miałęś taka dobra sprzedaż.I NA PEWNO nie jestem pracownikiem Baku,bo jak sami przeczytaliście wczesniej trzeba długo czekać na otwarcie placówki- sama nie wiem dlaczego.

crimson 25.05.2009 *.akw215.neoplus.adsl.tpnet.pl

4

Witam!

Jestem od wielu lat w branży,mam 3 placówki franczyzowe,15 agencji kredytowych i kilkudziesięciu pośredników.Obroty o których piszecie są delikatnie mówiąc cieniutkie.Być może to kwestia know-how?Jeżeli ktoś chciałby nawiązać poważną współpracę proszę o kontakt.Pozdrawiam.

pszol 26.05.2009 *.host-81-190-205-80.gorzow.mm.pl

14

Panowie macie rację, to nie miejsce na wylewanie łez i szukanie winnych.

Poprostu nam nie wyszło, dlaczego, zapewne wina leży po obu stronach.

Co do wszystkich, którzy planuja otworzyć Placówke Partnerska dam radę

po pierwsze zamin podpiszecie umowe poproście o warunki handlowe, ile tak naprawde zarobicie na produktach ( ja tej szansy nie miałem)

po drugie zróbcie plan, ile jakich produktów jesteście w stanie sprzedać ( proste, ale ja sie przeliczyłem)

po trzecie warto pojechac do jakiej kolwiek placówki, poświecić dzień i zobaczyć jak wyglada praca od środka ( systemy operacyjne, programy, dokumentacja i czas uruchamiania produktów)

Jak uzyskacie dobre odpowiedzi to ruszejcie bez zastanowienia.

Mnie i robasa zabił czas, dokładanie kasy do placówki bez produktów. Faktem jest, iż BZ planuje rozszerzać plaetę dostepnych produktów w Placówce partnerskiej, faktem tez jest, że do dziś nie wiadomo jakie, za ile i kiedy. Dziś założenie konta jest papierowo upierdliwe, ale podobno od lipca już nie.

Mogę mieć tylko pretensje do siebie, że nie poczekałem i byłem jednym z pierwszych w Minibanku, potem wierzyłem ze BZ szybko da zarobić, niestety e korporacji decyzje trwaja, dziś zapewen gdybym rozpoczynał miałbym duzo optymiznu i srodków aby czekac na poprawe wyników, a tak po ponad półtora roku mówie pieknie dziękuję.

Mam nadzieje ze ten post jak i poprzednia kłótnia pomorze w dobrej ocenie sytuacji i podjeciu własciwej decyzji. Życze wszystkim Partnerom powodzenia. 

P.S. Proponuje gotową placówke i portfel klientów, zapraszam na prywatnego maila

Rybak 01.06.2009 *.nat-goc-1.aster.pl

8
Wreszcie Pszol napisałeś z sensem. Konkretnie i na temat, bez krzyczenia i nerwów. Napisałeś też że działałeś w minibanku a to przecież zupełnie inny system niż BZ WBK Partner. Minibank to były małe agencje finansowe skupione na jednym produkcie tj. kredycie. Z tego co wiem w czasach prosperiti sprawdzał się całkiem nieźle. Jeśli działałeś od półtora roku to mniej więcej od tego czasu zaczął rozwijać się kryzys i ludziska przestawali interesować się kredytami. W Partnerze jest więcej produktów więc zarabiać można nie tylko na kredycie. Poza tym jak ostatnio czytałem celem bz wbk jest zunifikowanie całej sieci (własnych i licencyjnych oddziałów) pod względem produktów i usług. Wtedy placówki licencyjne będą działać podobnie jak oddział. Nie wiem ile czasu zajmie im cały ten proces ale jeśli osiągną cel to partnerom powinno żyć się całkiem nieźle. Ostatnio wprowadzili do licencjówek np. lokatę oszczędnościową, notabene reklamowaną przez Danny`ego DeVito. Nie dość że nowy produkt, to jeszcze kampania reklamowa jest ok. Pytam się którego z partnerów stać byłoby na reklamę z Dannym DeVito?

Qark 01.06.2009 *.ip-89-174-10-96.ibd.gtsenergis.pl

55
Rybak powiedz mi na czym to można zarabiac w BZ WBK oprócz kredytów? Dobrze, że są też inne produkty ale zysk karzdej agencj bankowej opiera sie na sprzedaży kredytu. Kto miał z tym doczynienia wie o czym mówie.

GET 01.06.2009 *.86-83-N1.aster.pl

3

Witam

Ale wy jestescie dziwni...

Powiem wam szczerze jeżeli tak wyglada sprawa w BZ WBK to jestescie sami sobie winni i tyle

Ja jestem partnerem GETINbanku i przechalpane to my mielismy na jesieni a nie wy teraz!!!! Wy sobie nawet nie wobrażacie co sie wtedy działo.. Masakra to za mało powiedziane... System prawie sie zwiną wszyscy chcieli wypowiadać umowy.

Ale my nie bylismy tacy jak wy. My sie nie zarlismy miedzy sobą... Nie kłocilismy sie tak jak wy...

My sie zjednoczylismy i zorganizowalismy. Zarzadalismy wszyscy spotkania z Prezesem. Zaznaczam nie prosilismy tylko zarzadalismy spotkania. Załozylismy stowarzyszenie...

I co???? I stał sie cud.. Była zorganizowana seria spotkan. Nasz Dyrektor przestał nas uwazać za wrogów i zaczelismy współpracowac. System został całkowicie przebudowany wprowadzono wiele rozwiazań.

Jaki efekt?? System GETINu jest obecnie najlepiej rozwijajacym sie systemem co prawda wciaz do ideału brakuje ale jest o niebo lepiej. Chociaż ja osobiscie uwazam że najlepszy jest system Eurobanku.

A wy róbcie tak dalej super wam idzie. Tak tak to takie polskie.

Możecie sie zapytać GETOUT o to. On też przy tym był pamieta co sie wtedy działo.

P.s. Pozdro GETOUT widze że cały czas na siebie w necie wpadamy

Rybak 10.06.2009 *.nat-goc-1.aster.pl

8

Do Qarka i do innych: Owszem kredyty to najlepszy zarobek dla banku, ale nie można pomijać innych produktów, które też dają zarobić. Gdyby tak nie było banki nic innego by nie sprzedawały tylko kredyty albo funkcjonowałyby jak zwykłe agencje finansowe. Poza tym tkwicie ciągle mentalnie w złotych czasach sprzed 3 lat kiedy to nieruchomości szły jak świeże bułeczki a razem z nimi kredyty. Właściwie wtedy kredyty same się sprzedawały bez większego zaangażowania. Wiadomo było, że te czasy kiedyś się skończą i trzeba głowy prawdziwego biznesmena, żeby umieć odnaleźć się w każdej sytuacji: nie tylko w dobrej, ale też i w trudniej. A kredyty nadal są. I hipoteczne i gotówkowe i klienci są, tylko niestety trzeba wyjść do nich z ofertą bo niestety sami nie przychodzą już tak często. W ogóle teraz takie czasy, że za pieniądzem trzeba się teraz znacznie więcej nachodzić, niż parę lat temu. Płatności np. dają spory zarobek. Trzeba tylko mieć odpowiedni wolumen transakcji, no ale trzeba się już osobiście o to postarać bo BZ WBK nie da nam w pakiecie klientów.

kamila.s3 22.06.2009 *.chello089079006092.chello.pl

1
Witam. Myślę nad otworzeniem partnerskiej placówki BZ WBK. Ile wynoszą realne koszty otworzenia takiej placówki? Czy można się zamknąć w tych  22 tys podanych w prezentacji ? Czy jest możliwość uruchomienia na początek 1 stanowiska ( tak jak np. w eurobanku) ? Bardzo bym prosiła o kontakt os. które  prowadzą taką placówkę albo ją otwierają- kamila.s3@wp.pl

Pozostałe kategorie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.