Forum: Mr Hamburger - 60 tys. to realny koszt czy tylko mydlenie oczu? - gastronomia 229

Przemek 07.07.2003 *.po19.knurow.sdi.tpnet.pl

Jestem pracownikiem i studentem 3 roku ekonomi informatycznej (licencjat), po ostatnich targach w Warszawie, na których byłem. We wrześniu bronię pracę i jestem zainteresowany otwarciem własnej działalności w swoim mieście. Niestety nie potrafię uzyskać kredytu na 15 tyś zł. Mimo że mam stałą pracę od 3 lat i mój miesięczny przychód przekracza 1100zł.
Mieszkam jeszcze z rodzicami więc nie mam konkretnych wydatków. Szukam pomocy u biznesmenów, którzy mieli podobną sytuację i mają możliwość pomocy młodemu i prężnemu przedsiębiorcy. Pozdrawiam

Heny Meller (czytaj Ałri Miler) 07.07.2003 *.pb198.wegrow.sdi.tpnet.pl

Byłem w podobnej sytuacji w 94 roku, wyjechałem do niemiec i zarobiłem swoje 10.000 zbierając czereśnie. Od nikogo nic nie pożyczałem, teraz też mam zarąbistą płynność finansową i nie muszę od nikogo nic pożyczać, chyba że chce
Jak nie musisz to nie pożyczaj!! lepiej zapracować, a jak pożyczasz to z banku , lichwa to zła sprawa

Marcin 07.07.2003 *.net1.chomiczowka.net.pl

W pierwszym numerze Franchising Info jest lista funduszy poręczeniowych. Trzeba się nachodzić, ale mi poręczyli kredyt na otwarcie Avansa.

toto 08.07.2003 *.wh113.neoplus.adsl.tpnet.pl

nie widzę problemu w zdobyciu takiej kwoty, nawet uważam że uruchomienie biznesu za pozyczone wróży sukces.

Przemysław 09.07.2003 *.po19.knurow.sdi.tpnet.pl

Potrzebuję chociaż, wiadomości gdzie można dostać pożyczkę na otwarcie działalności gospodarczej (nowej). Bo na kredyt na inwestycjie dla działalności istniejącej nie mam szans.

Marcin 09.07.2003 *.pa98.rodlo.sdi.tpnet.pl

Dowiedz się czegoś o funduszach poręczeniowych - zamiast nawoływać o pieniądze. Jak się ma bogatego wujka w Ameryce to można nic nierobić. Inaczej trzeba się trochę postarać.

Kamil 10.10.2004 *.81.219.224.34

Witam wszystkich! Czy może ktokolwiek z czytelników miał kontakt z siecią mr hamburger lub chociaż próbował ich kanapek? Interesuje mnie jakość ich produktów i wszelkie spostrzeżenia związane z tą siecią. Z góry dziękuję za odpowiedzi:)

sprzedawca 20.06.2006 *.byk179.neoplus.adsl.tpnet.pl

3
Witam, proszę o jakies komentarze dotyczace Mr Hamburgera, lub jakiegoś innego fast fooda,
czy warto otwierać, jakie są zyski...

sprzedawca 21.06.2006 *.bya52.neoplus.adsl.tpnet.pl

3
Witam, dołączam się do tematu, czy ktoś ma jakieś uwagi, rady - czy warto otwierać tego fast fooda, ile trzeba zainwestować, jakie są zyski ?

julek 22.06.2006 *.bloki5.nasze.pl

2
Firma nawet nie raczyła mi odpowiedzieć na dwa maile . Nie powinni tak traktować potencjalnego franczyzobiorcy

Katarzyna87 20.07.2009 *.87-198-29-172.ptr.magnet.ie

1

Witam

Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej na temat współpracy z firmą Mr Hamburger. Czy ktoś prowadzi taki fast food ?? Czy ktoś z nimi współpracuje ?? Chciałabym uzyskać informacji jak to wygląda w praktyce.  Pozdrawiam

bartomada 20.07.2009 *.acsw93.neoplus.adsl.tpnet.pl

137

Co do współpracy się nie mogę wypowiedzieć-ale jako klient tak.Od kilku miesięcy działa taki lokal w Tarnowie-i większość klientów( w tym ja) odwiedza go dwa   razy-pierwszy i ostatni...

Powód jest prosty-jedzenie jest kiepskie ,a wcale nie tanie.Oczywiście tam gdzie jest duzy przepływ ludzi to zawsze obrót się zrobi jakiś-ale rewelacja to nie jest.Więc z punktu widzenia mnie jako potencjalnego klienta-ani to dobre,ani chociażby tanie -więc po co mam tam chodzić??

jarolakers78 20.07.2009 *.abdu180.neoplus.adsl.tpnet.pl

102

Witam,

tylko co ddaje Ci wejście w taką sieć. Ani to znana marka, ani oferta atrakcyjna... nie wiem, ale dla mnie to jest bez sensu. Franczyza polega na tym, że "dawca" oferuje coś czego nie będziesz miał ty, czyli znana marka, know-how, itp. A w tej ofercie niczego takiego nie widzę. Takiego mistera to sobie sam możesz otworzyć.

bartomada 20.07.2009 *.aczt214.neoplus.adsl.tpnet.pl

137
Zgadzam się z przedmówcą-i chciałbym podzielić się jeszcze następującą refleksją-80% sieci chcących sprzedać swą franczyzę(przynajmniej w gastronomii) to firmy lokalne ,znane tylko w swoim regionie.Przeciętny ,przedsiębiorczy człowiek jest w stanie sam kupić sprzęt,wynająć i urządzić lokal by sprzedawać w nim pierogi,pizze,hamburgery czy naleśniki.Dlatego płacić za cos co mało komu jest znane -czyli nie przyciągnie znaną marką klienta  jest mym zdaniem wyrzucaniem pieniędzy(traceniem, jesli tak ktos woli taką definicję).Tym bardziej,ze widać taką tendencję,że im siec jest mniejsza(o ile to wogóle spełnia definicję sieci np.posiadanie 3-ch lokali)-to tym więcej chce za przystąpienie do tego elitarnego grona...(przykład to naleśnikarnia sprzedająca licencje po 15 000 zł,a sama ma 2 lokale własnej "sieci"...

rumak 03.08.2009 *.194.181.22.6

155

Każda sieć na początku jest mała. Jeśli właściciele nie startują z wielkim kapitałem albo dużymi możliwościami kredytowymi (dziś nikt nie ma dużych ;-)) to jeśli nie ma 100 lat czasu - trudno mu najpierw wyrobić świetną markę a potem sprzedawać franczyzę, choć zaistę tak być powinno.

Ale i ten model franczyzowania ,,kota w worku'' ma jakieś zalety:

1. ile kosztuje franczyza ,,lokalnej firemki'' a ile McD czy SubWay?

2. JEŚLI sieć wypali i rośnie, to zyski z marki pojawiają się - ludzie przemieszczają się, kontaktują, opowiadają sobie gdzie spotkało ich coś fajnego. I czasem klient marki w mieście A nagoni klientów tejże marki w mieście B - to nie grozi rozwiązaniom autorskim.

3. Jeśli sieć jest OK i załapiecie się ,,tanio'' na początku, to może wywalicie kilka oddziałów zanim stanie się ona popularna, droższa... - ale to samo możecie zrobi w rozwiązaniu autorkim - jeśli uda się coś w miejscu A i nie wymaga stałej Waszej obecności, może udać się i w kolejnych miejsach. Jak nie macie kasy - to możecie zostać hmm lokalna firemką oferującą obiecującą franczyzę [kota w worku :)].

Ha! Tylko jak rozpozanać tą tanią-sensowną silnie wzrostową zanim urośnie? Zanim najfajniejsze lokalizacje zostaną rozdrapane? Wróżko, przybądź! ;-)

grza1 12.11.2009 *.abgh81.neoplus.adsl.tpnet.pl

1

Co sądzicie o tej franczyzie? Czy koszt 60 tys. jest realnym kosztem czy tylko mydleniem oczu? Mam kapitał mniej więcej wymagany w Mr Hamburger i zastanawiam sie w co pójść. Nie mam doświadczenia, jedyne co mam to trochę gotówki i trochę więcej chęci ;)

Pozdrawiam

mrowago22 27.11.2009 *.089-100-206006.ntlworld.ie

5

calkowity koszt to 100-120 tys plus conajmniej polroczne zabezpieczenie plynnosci biznesu.

Wiadomosc otrzymana od przedstawicielki podczas salonu franchaisingu

obiektywny komentator 27.11.2009 *.wimax2-252.telbeskid.com.pl

354
no i jak to się ma do tych podobno 40 tysiecy jakie mają wystarczyć na pizzerie sieci BADZIEWOWO skoro na "głupie" hamburgery trzeba mieć ponad 100, że już nie wspomnę o zabezpieczeniu płynności finansowej. Widać, że tutaj się myśli poważniej o promocji marki, a w BADZIEWOWIE byleby tylko złapać jelenia na kase, maxymalnie długo dowozić mu towar a jak padnie .... ohhhhh co za pech :)

zibi1963usa 05.09.2011 *.c-24-0-62-45.hsd1.nj.comcast.net

19

WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZOW.

CO SADZICIE O TEJ SIECI ?

POZDRAWIAM

Pozostałe kategorie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.