Forum: Czy warto otworzyć działalność związaną z finansami - finanse i bankowość 106
WIECIE MOŻE CZY WARTO OTWORZYĆ DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANĄ Z FINANSAMI??
BIURO KREDYTOWE? MICROBANK? ...
CO O TYM SĄDZICIE? DALEJ TO SIĘ ROZWIJA?
POZDRAWIAM
Do założyciela wątku,
jeśli chcesz założyć punkt z opłatami wystarczy troszkę poszukać. Po jaką cholerę potrzebny Ci jakiś Microbank. Kto to zna? Jaką masz gwarancję, że za miesiąc jeszcze ta firma będzie istniała. Nie prościej podejść do jakiegoś banku, np. Invest Bank i pogadać z dyrektorem. Inwestycja praktycznie zerowa (dochody pewnie też:)) bo tylko na program wydasz 300-600zl i działasz. Jeśli chodzi o pośredników kredytowych to ich jest na pęczki. Działasz sam bez zobowiązań i bez wydatków na wykonanie przez znajome firmy meble, obrandowania itp.
Tak na marginesie, to szlag mnie trafia jak przeglądam katalog franczyz. Może z 5-10% tutaj to franczyzy, reszta to zwykli reklamodawcy i tyle. Tylko ten portal powinien robić co innego.
Pozdrawiam
ł chyba jarolakers78 spadł z księżyca. Zero inwestycji, wystarczy pogadać z dyrektorem i już jesteś bracie biznesmenem-finansistą. Ależ fachowiec z Ciebie no no... Dawno skończyły się czasy, kiedy panienka w nini z kalkulatorkiem w dloni i stemplem z kartofla przyjmowała opłaty "po złotówce". Po wszystkich aferach związanych z płatnościami, do punktu w którym nie widać profesjonalnego wystroju i obsługi nikt nie wejdzie. A teraz koszty: 2 stanowiska kasowe z wyposażeniem (komputer + peryferia) to minimum 8 tys, 2 razy multisejf to kolejne 8 tys, kasa pancerna min II kl to kolejne 3 tys, Wyposażenie też ok 5 tys dodaj opłaty bieżące (czynsz + media) to też min 3 tys + inne duperele na początek to ok 30 tys na start bez opłaty pracowników i bez zysku, Baz jakiegoś "znanego szyldu" rozruch to minimum rok by zacząć zarabiać - podsumuj zatem koszty: Ile musisz mieć by zacząć i przetrwać minimum rok?.. Wracaj na "Melmac" jarolakers78 i nie polecaj nikomu tego biznesu. A tak na marginesie - Ustawa o Usługach Płatniczych w Polsce jest w końcowej fazie opracowań - dopiero zobaczycie jakie warunki trzeba będzie spełnić by móc działać w tej branży. Nie zniechęcam tylko przestrzegam przed naiwnością. Pozdrawiam
IKS
Kolego, mam dwa punkty Invest Banku, więc coś o tym wiem. Ja nie pisałem o pieniądzach na start, tylko o obowiązkowej inwestycji narzucanej przez centralę. Chodzi mi właśnie o meble, sprzęt IT itp. To o czym ty piszesz to jest właśnie spis sprzętu wymaganego do zakupu przez niektóre banki. Jeśli chodzi o Invest takich wymogów brak. Meble, czy srzęt możesz sobie wstawiać wedle swego uznania i możliwości finansowych. Oby estetycznie. Ja nikogo nie zachęcam do otwarcia Invest Banku bo czasy są trudne, a z samych opłat nie da się utrzymać na rynku, podaję tylko przykład. Mi tylko chodziło, że można taniej i bez głupich opłat mieć punkt opłat z usługami kredytowymi pod znanym logo Banku, nie jakiś Microbank. Takie było chyba pytanie założyciela wątku, tak? Także kolego radzę wstrzymać się z inwektywami, i nie piej tutaj jaki ty jesteś specjalista, bo takie wyliczenia jakie tu przedstawiasz to sobie w każdym opisie systemu bankowego wyczytać można. Głowę zimną wodą polej a potem się wypowiadaj, ponieważ jak długo i w jakich branżach firmę prowadzę to ty nie wiesz. Zapewniam, że wystarczająco długo, abym mógł się wypowiadać na niektóre tematy na tym forum. Na pewno nie jestem teoretykiem obserwatorem jak niektóre osoby na tym forum.
Pozdrawiam normalnych
Aha,
i jak już sprawdzisz czy jestem na tym MELMAC i wrócisz na eksperckie łono w finansach to prześledź moje wypowiedzi i sprawdź czy namawiałem kogoś na jakiś biznes. Czytanie ze zrozumieniem to podstawa
Aha,
jak już sprawdzisz na tym MELMAC czy tam byłem i szczęśliwie powrócisz na eksperckie łono w finansach to prześledź na forum moje wypowiedzi i wtedy się dowiesz czy na tym forum ja polecałem komuś jakiś biznes. Czytanie ze zrozumieniem to podstawa, której tobie brak, ale pewności siebie odmówić ci nie można.
Pozdrowienia z Melmac
Ciekawą propozycję ma również star finance.
a pod jakim wzgledem jest ona ciekawa?
znam szczegoly i wg mnie jest ona zdzierska - Ty sie narobisz a oni zarobia!!!
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 427
USŁUGI 557
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 24
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.