Forum: Pizzeria za 30.000 zł - gastronomia 229
Witam,
od 20 lat zajmuję się prowadzeniem firmy w różnych branżach. Nigdy nie działałem w żadnej sieci. Ostatnio zainteresowałem się tematem Pizzerii i zacząłem czytać opinie na tym forum. Muszę powiedzieć, że wypowiadają się tu dwie grupy osób, ci którzy chcą zasięgnąć informacji na temat jakiejś sieci i ci którzy uważają, że wszystko wiedzą. Ci pierwsi zwykle nie dostają żadnej odpowiedzi bo nie odpowiadają franczyzobiorcy.
Ja zacząłem jeździć po okolicy szukałem pizzerii do odkupienia lub lokalu do adaptacji. Dużo rozmawiałem z ludźmi z branży i dowiedziałem sie to co chciałem. Informacja jest ale trzeba się starać rozmawiać z ludźmi poświęcić na to dużo czasu. Tutaj się tego nie dowiecie. Lepiej wydać 200 zł na wyjazd do innego miasta niż zrobić lokal za 100.000 zł z siecią i się pogrążyć.
Piszecie, że nie można zrobić lokalu za 40.000 zł. Można taniej jest wiele lokali do odkupienia za 30.000 zł głównie po Biesiadowie i Grubym Benku. To o czymś świadczy.
Natomiast jeżeli chcecie robić lokal od podstaw to nie sugerujcie się, że jakaś sieć pisze, że zrobicie to za 40 - 50.000 zł. To wszystko zależy od stanu lokalu, czy trzeba robić nową inst. elektr. , hydrauliczną, wentylację, terakotę. łazienki itp. Rozpiętość jest naprawdę duża. Generalnie nastawcie się, że koszt remontu lokalu 80 - 100 m2 to minimum 40.000 zł ( bez ekstrawagancji i jeśli lokal jest w miarę nowy, nie potrzeba wymieniać drzwi, okien, instalacji, podłogi, sufitów - z każdą tą czynnością koszty rosną). Do tego wentylacja, klimatyzacja minimum 10.000 zł. Na początek ulotki wraz z rozniesieniem ( 50.000 szt.) ok. 3500 zł , pudełka i surowiec kilka tysięcy. Sprzęt można kupić używany - całe wyposażenie za 4 - 8.000 zł ( sam kupiłem za 4.000 piec, mikser, lodówki, zamrażarki itp.) jest tego mnustwo. Musicie mieć także zapas gotówki przynajmiej połowę kosztów miesięcznych na pierwsze 3 miesiące. Podsumowując potrzeba min. 70 - 80.000 zł. Jeszcze weźcie pod uwagę, że może być potrzeba pieniędzy na kaucje za lokal.
Odnośnie sieci zbadałem kilka. Co to jest sieć ogólnopolska- to marka rozpoznawalna w całej Polsce. Takie są dwie Da grasso i Telepizza. Reszta jest znana tylko lokalnie albo tutaj wśród forumowiczów. Niektórzy z was mówią tylko sieć daje szansze przetrwania i rozwoju ale co to za sieć, która ma 30 czy 70 lokali. Kto zna Grubego Benka, Biesiadowo, Solo, Halo itp. w miejscowości 40,50 czy 70.000 mieszk. nikt. Jak chcecie żeby sieć( nazwa) wam ściągnęła klientów to musi to być marka znana, reklamowana, promowana.
Da Grasso i Telepizza to jednak ogromna inwestycja ok. 200.000 zł. Pamiętajcie nie wszędzie się to zwróci, ogromne ryzyko. To oferta dla ludzi, którzy mają zasoby finansowe min. 300 - 400.000 zł. Mogą zaryzykować i nie utonąć w razie niepowodzenia. Według mnie to za duża kwota do wejścia w ten interes. Nie dał bym tyle.
Biesiadowo- kwestia gustu, ale pizzeria raczej kojarzy się ze stylem młodzieżowym, włoskim a nie wioską - pomylenie stylów. Zbyt szybko rozwijana sieć ( w jeden rok 30 lokali) nie przemyślane lokalizacje ( robią wszędzie gdzie zgłosi się klient), nie przemyślany koncept, bardzo złej jakości pizza - wielkie placki, dużo ciasta, mało składników. Efekt jest taki, że dużo lokali pada kilka miesięcy po otwarciu. Zamknęły się lokale w Łodzi na Radogoszczu, na Dąbrowie, w Konstantynowie, obecnie jest wystawiony na allegro Bełchatów ( mierna sprzedaż 20 - 30 pizzy dziennie) inne też słabo działają. Tylko na początku jest szał, a jak już ludzie posmakują to nie wracają.
Gruby Benek - największe nieporozumienie jakie słyszałem. Zarabiają chyba tylko oni. Ciasto kulki sprzedają po 3,50 zł za sztukę ( to o 3 zł więcej niż samemu zrobić) zaopatrzenie centralne- wszystkie produkty droższe i słabe jakościowo. Zwabią was niskimi kosztami uruchomienia, małą opłatą, dofinansowaniem sprzętu, a później okazuje się, że oni zarabiają na dostawach 5 - 8.000 zł a wy pracując 12 godz. dziennie 2.000 albo dokładacie. Jest w tej chwili dużo lokali Benka do przejęcia ( na allegro też). Pozatym pizza jest droga i niedobra ( pieczona w blachach, ciasto kluskowate)
Podsumowując sieci powstały nie po to żeby wam bylo dobrze ale po to żeby na was zarabiać bez ponoszenia nakładów. Każda jedna będzie was wykożystywać w ten czy inny sposób - za drogie dostawy, opłaty stałe, nakazy, zakazy, drogi serwis itp.
Jeśli myślicie o pizzerii i się na tym nie znacie to szukajcie takiego partnera, który wam pomoże ale nie wykożysta ( tutaj nie znajdziecie), albo weźcie pizzermana z dobrej pizzerii, żeby przeszkolił pracowników, ulożył menu itp.
Sami jesteście niezależni, kupujecie tam gdzie taniej, gdzie dobry towar, sami ustalacie godziny otwarcia. Trzeba być tylko przedsiębiorczym. Zaradny człowiek wszystkiego może się nauczyć, wszystko dowiedzieć, wszystko zorganizować. Ci którzy tego nie potrafią nie nadają się do prowadzenia firmy, biznes nie jest dla wszystkich. Wieżcie w siebie, myślcie optymistycznie wtedy można osiągnąć wszystko.
Nie dajcie się naciągać.
Acha kupiłem Pizzerię za 30.000 zł dołożę jakieś 5.000 - ulotki, drobny sprzęt i w kwietniu ruszamy.
Na rynku gastronomicznym jest mało wolnych lokali więc to doskonały pomysł kupno lokalu gotowego i z bazą klientów na początek bo wielu jest przyzwyczajonych do lokalizacji wystarczy porozmawiać z właścielami wtedy się może okazać, że zakup wyjdzie taniej niż dostosowanie lokalu nowego. Szkoda nawet pisać o tych co otwierają lokale w sieci bez szczerej rozmowy z tymi co istnieją koszty otwarcia są o wiele bardziej trudne do wyliczenia niż są podawe przez wielu oferujących swoje wspaniałe pomysły bo gdzie jest podane np informacja, że trzeba zapłacić kilka tyś złotych za zwiększoną moc przyłączeniową) ITD ITD
Mark290,
przeczytałam Twoją wypowiedź z zapartym tchem. I jak Ci idzie? Czy pizzeria już działa? Pytam bo właśnie zamierzam także otworzyć pizzerię a właściwie wydzierżawić lokal, który obecnie jest pizzerią a dotychczasowy prowadzący tę pizzerię nie miał już czasu na prowadzenie tego interesu bo ma bardziej dochodowe zajęcie. Właśnie siedze nad tematem zakąsek do piwa i sałatek. Czy wprowadziłeś coś ciekawego co stalo się hitem? Czy mógłbyś napisac jeszcze kilka słów z pierwszego miesiąca?
Pozdrawiam
WIola
Czy kolega mark ma już jakieś doświadczenia po sezonie działania własnej pizzerii ??
Jak na chwilę obecną wygląda sprawa w gastronomii - zrobiłem mały rekonesans po pizzeriach, kebabach i w większości pustki. Czy ludzie tylko na wynos zamawiali ?
Czy dobre lokale sieciowe - myślę, że np Da Grasso takim jest, lepiej to znoszą ?
Czy to już jest dno jeśli jest czy będzie jeszcze gorzej ?
Czy w stosunku do Da Grasso np. Express, gdzie stosunkowo wkład jest niższy ma ktoś pozywtywną opinię - też już kilka ich lokali jest na sprzedaż
Od wielu lat siedzę już w spożywce i przyzwyczaiłem się do pracy po 10-12 h, ale czy gastronomia jest jeszcze bardziej "upierdliwa" ?
Sam myślę o takim Expressie, na miejscu innej pizzerni, działającej średnio ale to w znacznym stopniu wina właścicieli.
Jakie są faktycznie koszty wyprodukowania takiej pizzy i inne koszty stałe poza lokalem i płacami, zusami bo to oczywiste sprawy ?
Polecam nie duża inwestycja http://www.pizzabus.pl
Albo Pan nie do końca rozumie temat tego zapytania, albo na ślepo wrzuca Pan ofertę gdzie popadnie, jednocześnie oszukując nieco ludzi. Na tym forum piszą o lokalu i to do 30 000 zł. Pan zaś oferuje Przyczepę i to za prawie dwukrotność tej kwoty. Wychodzi na to, że nie wszystkich dotyczą zasady net-etykiety.
bo Pan Przygoda ma nadzieję, że jakiś głupi się złapie na jego "system franczyzowy" ... ale na szczęście tylko ma nadzieję :)
i tym samym pan Przygoda zakonczył udzielanie sie na forum :)
Przynajmniej ja nie jestem anonimowy jak Wy.Otwierajcie za 30 000 zł pizzernię powodzenia ja dałem propozycję jak ktoś nie chce niech nie korzysta.Wolna Polska prawda każdy ma swój umysł i sam decyduje.Pozdrawiam krytykujących anonimowych i wszystkich którzy myślą o własnym biznesie.
Obiektywnykomentator skoro wszystkich obrażasz na róznych forach wypowiadzasz się może przestaniesz być anonimowy jaki prowadzisz biznes a może tylko lubisz sobie popisać.Tak pewnie odpowiedz dziecinnie jakąś płytką ripostą mimo wszystko zyczę Ci sukcesu w jakim kolwiek biznesie.
Adaptacja istniejącej pizzeri faktycznie jest tania ale trzeba zadać sobie pytanie czemu w danym miejscu lokal nie wypalił? Coś było nie tak.Na przykład lokalizacja.
Stworzenie od podstaw nowej pizzerii jest droższe ale wiele sklepów oferuje dobre promocje na wyposażenie.
Albo zła kuchnia.Nawet jeśli miejsce jest kiepskie ale serwują tam bardzo smaczne jedzenie to piszeria wypali.Przykładem jest kilka lokali w moim mieście. Niby lokalizacja jest nieatrakcyjna ale dobrze funkcjonują bo mają stałych klientów.
Nie dość, że nachalna reklama to jeszcze mega żałosna!!! Jaka to znana marka to crazy coś tam ?? Pokaż mi choć jeden lokal tej "sieci" ... już widzę te tłumy ludzi biegnące na parking przed Kauflandem by kupic w przyczepie pizze ... śmiech na sali !!!!
sprawdziłem sobie jeszcze tą niby "RENOMOWANĄ" markę, która według katalogu franczyz ma całe DWIE PRZYCZEPY, które cholera wie, gdzie tak naprawdę stoją bo zero adresów :) ot renoma! Ale jeszcze lepszy jest fanpage tej jakże "RENOMOWANEJ" marki, który to powstał 4 września ubiegłego roku i jako to na tak prestiżową i renomowaną markę ma już całe 121 fanów ..... swoją drogą na tymże fanpage jest jakże wymowne zdjęcia zapraszające do konkursy a na nim ludzie z jelenimi rogami ... powinniście sobie to w logo wstawić, byłoby bardziej adekwatne :D
Tam nawet menu nie ma... na głównej od razu zamiast pizzy franczyze opychaja
Witam wszystkich,
Od 18 roku zycia zacząłem przygode z pizza, zacząłem od kursu wloskiej pizzy ktory pozwolił mi obrac wlasciwy kierunek rozwoju. Po kursie pracowalem u Włochów poznalem tajemnice które zwykly inwestor nie jest wstanie sie dowiedzieć. Mialem porównanie jeseli chodzi o składniki, mąke producentów sprzety itp. To co rozni prawdziwa pizzeri od siecowek to wysoka jakosc skladniko co ciekawe w najlepszych pizzeriach nie bylo żadnej zamrazarki ! Wszystko bylo dostarxzane na bieżąco, z kolei pizzerie ktore mialy mnostwo zamrażarek i mnostwo pozycji w menu ,znacznie gorzej sobie radzilu bo musieli oszczędzać na pracownikach i na skladnikach
Obecnie mam 23 lata studiuje i w wakacje pracuje w pizzeriach. Z mojego doświadczenia widze ze jezeli sa dobre składniki , dobrze dobrany personel,i czujne oko wlascicieli , pizzerie te dobrze finansują nawet bez wkładu w reklame, Najważniejsze jest miec podstawowa wiedze o tym co sie robi , na ludzi mozna polegac lecz często zawodzą . Niestety w gastronomi coraz ciężej znalesc osobe do pracy. Moim zdaniem obecnie panuje trend na prawdziwa Włoska pizze w piecu opalanym drewnem, z włoskimi skladnikami . Prawda jest taka ze coraz wiecej osob podróżuje, pizza na grubym cieście z sosem czosnkowym pieczona na blaszkach coraz częściej zanika .
Mam do was rade , jezeli twoim celem jest wyłożenie pieniedzy na biznes w gastronomi nie zastanawiaj sie lecz na początku przemysl dobrze swoj pomysł, znajdz odpowiednia osobe ktora xie naprowadzi a moze i sam idz popraciwac w pizzeriach ,wtedy ma sie realne spojrzenie na to co sie robi
. Pozdrawiam Pizzaiolo z Trójmiasta
Witam.
Ile wydamy na start, zależy w dużym stopniu oad kreatywności osoby,która planuje otworzyć taki lokal. Mam doświadczenie w prowadzeniu pizzeri i uważam,że najważniejsze elementy składowe to miejsce,jakość,pracownicy(zgrany zespół) i oczywiście CENA w jakiej sprzedajemy nasze produkty. Zaś na cenę największy wpływ mają koszty stałe prowadzonej działalności i to ile jesteśmy w stanie wyprodukować. Zgodzę się z przedmówcą w sprawie włoskiej pizzy z pieca opalanego drewnem, Jakoś zupełnie inna bo wypiekana w dużo wyższych temperaturach i czas wypieku niesamowity- mój rekord to 1 minuta:) Dużo tańszy w utrzymaniu, spala 2m drewna miesięcznie, koszt 300/400zł. Sam stworzyłem sobie taki piec, gdyż na rynku są tylko chlebówki co opiekają a spód surowy(poległem przez to przy pierwszym piecu).W mojej konstrukcji osiągnołem wydajność jak w elektryku 15kw, sami policzcie jaka to oszczędność. Wydajność: pizza 32cm-50szt/1h. Jeżeli chce się zarabiać trzeba znać rynek i mieć plan lepszy od innych, bo jest ciasno. Sieciówki jak mówiliście tylko doją. Mózgi szeroko otwarte i życzę powodzenie:)
Dzień dobry,
oferuję pomoc kredytową w sfinansowaniu franczyzy.
Specjalizuję się w kredytach:
- gotówkowych bez zabezpieczenia do 200 tys PLN
- hipotecznych i inwestycyjnych do 30 mln PLN
Zapraszam do kontaktu
Daniel Zarzecki
533 383 003
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 427
USŁUGI 557
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 24
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.