Forum o artykule: Dom starców - biznes przemilczany 47
Prezentowany materiał jest dosyć stary, ale poruszany tam temat jest oczywiście na czasie.
Tak się składa, że jestem właścicielem dużego, komfortowego domu opieki i przyznam, że czytając ten materiał dostałem troszkę gęsiej skórki. Tworząc taki biznes nie można myśleć tylko o zyskach bowiem z góry wiadomo, że nic z tego nie wyjdzie. Pensjonariusze takich placówek są przeważnie zchorowanymi ludźmi i należy im się rzetelna opieka, uszanowanie i domowa atmosfera. Przykre jest to, że potencjalny zysk zaćmiewa oczy właścicieli domów opieki, ale proszę pamiętać, że takie podejście możliwe jest tylko na krótką metę i prędzej, czy później taki dom upadnie. nie ma bowiem lepszej reklamy niż dobre opinie Pensjonariuszy i ich rodzin.
Co do kosztów, oczywiście \"z pustego i Salomon nie naleje\" Leczenie i opieka wymaga nakładów finansowych i proszę mi wierzyć, że jeżeli ktoś pobiera opłatę 2000 zł miesięcznie, to w żaden sposób nie zapewni właściwej opieki lekarskiej i pielęgniarskiej, a podane stawki wynagrodzenia dotyczą personelu z dolnej półki i to też trzeba dobrze oszukiwać, aby tego personelu wystarczyło.
Nie bez kozery wszystkie placówki służby zdrowia mają milionowe długi. Za stawki NFZ ok. 70 zł osobodzień można stworzyć hotel robotniczy, a nie dom opieki tym bardziej, że w tej cenie już są leki i to 100% płatne. W większości przypadków proponowane stawki nie pokryją nawet kosztów leczenia, a gdzie opieka, wyżywienie, pranie, sprzątanie, badania diagnostyczne i wiele innych czynników składających się na ten proces. Nie dziwi mnie więc milczące stanowisko Medi-SYSTEM bowiem oni z tych środków korzystają, a tym samym nie są w stanie zapewnić opieki takiej, jaka powinna być. Niestety żyjemy w kraju obwarowanym beznadziejnymi przepisami i niestety musimy wybierać, albo tanio i byle jak, albo za godziwe pieniądze i przyzwoicie. Przecież jeżeli ktoś inwestuje kilkadziesiąt milionów złotych w wybudowanie, wyposażenie i zapewnienie godziwych warunków ludziom starszym i niepełnosprawnym to nie może sprzedawać usług za 2000 zł miesięcznie bo przecież życia nie starczy, aby odzyskać to co zainwestował, a gdzie w tym wszystkim jakikolwiek zysk?
No i oczywiście trzeba mieć troszkę serca w tym co się robi.
Pozdrawiam i zapraszam www.concordiasalus.pl
Czytając artykuł i wypowiedź Pana na temat Domu starców oraz na temat milczenia na swój temat firmy Medi-system nie mogę przemilczeć faktu, że tak samo jak dostaliście Państwo wypowiedź ze strony firmy, tak samo traktowani są tam pacjenci, czyli bez echa. W owej firmie z autopsji wiem, że pieniądz zrobił już swoje i nadal robi. Z ciężkim sercem odeszłam z tamtej pracy, właśnie ze względu na zapomnienie potrzebujących, niestety. Mam tylko nadzieję, że powstanie więcej takich placówek ale nie pod tą nazwą. Tamten Pan niestety napisał prawdę.
Witam,chodzi za mna pomysl na otwarcie w najblizszej przyszlosci Rodzinnego Domu Seniora.Czy ktos z osob na tym forum ma jakies doswiadczenie w tym temacie?
Ja chciałbym zwrócić uwagę na to, że aby stworzyć tzw. ,,dobry dom'' nie można traktować tego biznesu jak maszynkę do pienędzy. Ba, nawet oszczędzać nie można.
Na końcu efekt jest taki:
https://www.youtube.com/watch?v=s5Qd0iCKN2I
Po prostu ludzie chcą tam byc i czują się potrzebni.
Pozdrawiam
Dom Seniora ŻAR-MED
Witam wszystkich.
Jesteśmy na etapie odbioru budynku. W zasadzie całość innwestycji jest zakończona.
Pozostaje jednak jeszcze marketing ...
Poszukuję osób chcących rozwinąć swój biznes na zasadach umowy pisemnej w tym temacie. Generalnie, chodzi o rekomendacje naszego Domu Seniora ŻAR-MED osobom które chcą spedzić jesień życia w dobrych warunkach. Wszelkie informacje i materiały po kontakcie osobistym.
Nasz Dom Seniora ŻAR-MED może zaoferować bardzo wiele, przede wszystkim uśmiech i ciepłą atmosferę.
Jak to wygląda, proszę samemu sprawdzić.
http://www.telewizjadetroit.com/video.html?data=xml/Kwiecien.xml&flvID=118
https://www.youtube.com/watch?v=7-3zlsaq-Vc
Pozdrawiam i czekam na kontakt.
Szczerze mówiąc zawsze myślałem, że dom starców to nie jest zbyt opłacalny biznes w Polsce. Mamy wpojony obowiązek opieki nad rodzicami i nawet kiedy jest to cieżkie, a rodzic ciaży, to i tak staramy się być dobrymi synami i córkami i zaopiekować sie starszą osobą, ale jak widzę, domy starców mają się w Polsce całkiem nieźle, może nie pojawiają się jak grzyby po deszczu, ale jednak są.
Osobom poszukującym domu opieki w województwie świętokrzyskim mogę polecić ośrodek w Koziej Woli. Został on otwarty niedawno i uważam że jest świetnie przystosowany dla osób starszych i niepełnosprawnych. Patrząc po innych ośrodkach, starszych , zauważyłam że nie rozwijają się one i nie starają się przystosowywać do potrzeb lokatorów co nie świadczy o nich zbyt dobrze. Nowe ośrodki starają się jak najlepiej zaprezentować gdyż dopiero zaistniały i ludzie nie mają do nich zaufania.
W dobie starzejącego się społeczeństwa, dom starców to świetna inwestycja. Niestety na ogół nie cieszą się dobrą opinią i mało kogo znać na taką ewentualność. Poza tym, osoby opiekujące się chorymi ludźmi powinny być wykwalifikowane. Mieć duża dozą empatii i wyrozumiałości. Niestety bardzo często słyszy się o złym traktowaniu, a nawet znęcaniu się nad ludźmi.
Myślę, że jest to całkiem ciekawy i rozwijający się rynek w Polsce. Za tym będą szły kolejne potrzeby - jak np usługi profesjonalnego sprzątania takich budynków. Myślę, więc, że zlecanie różnego rodzaju usług dodatkowych jak własnie sprzątania - przyniesie wymierne korzyści.
Dom starców - biznes przemilczany
Ten list to oskarżenie – pisze czytelnik. Mieszkam w stolicy 40 milionowego kraju, a jakość opieki dla starszych osób uwłacza ludzkiej godności tych osób i ich rodzin. Dlaczego tak się dzieje? Bo popyt przewyższa podaż. Takich ośrodków jest za mało i nie ma prawdziwej konkurencji. Wiele rodzin chce po prostu mieć swojego dziadka z głowy i nie zwraca uwagi na warunki. Ten biznes w 4/5 czasu trwania usługi jest poza kontrolą klientów, czyli dzieci oddających swoich starszych krewnych pod opiekę. Idealna sytuacja na łatwe zarabianie pieniędzy. Za moim rozgoryczeniem stoi moja własna historia.Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.