Forum: Franczyza w Axa - finanse i bankowość 106
Witam,
Franczyza w Axa funkcjonuje jakiś czas, a na forum nie odnalazłem zadnych wypowiedzie. Placówek franczyzowych w Axa jest w stosunku do własnych placówek dość duzo, duża jest równiez ich rotacja - pojawiają sie i znikaja. Warto by było coś na ten temat przeczytać. Dlatego wywołuje temat.
Przygladam sie temu jakiś czas.
Faktycznie, pojawiają się i znikaja - można znaleźć w intenecie artykół czy wywiad z ludźmi spoza branży, otwierających franczyzę w Łomiankach. Jakies dwa lata temu. Dziś już ten oddział nie istnieje. Chyba nawet wiecej zostało zamknietych. Były jeszcze pod Krakowem - bodajrze w Skawinie oraz na pewno gdzies koło Łodzi. Dlaczego?
Axa znikneła z katalogu franczyz w tym portalu. Na własnej stronie internetowej nadal jest zamieszczona oferta franczyzy.
Temat jest więc aktualny.
Ale to, ze znikaja jak snieg co roku daje sporo do myslenia. Nikt kto otwiera biznes nie mysli o zamykaniu po roku czy dwoch. A skoro tyle punktow znika to cos jest nie tak albo z produktem i cena albo z franczyzodawca!
<p> </p>
<p>Bardzo się cieszę, ze ktoś wywołał temat, Aktualnym i przyszłym franczyzobiorcom Axy należy trochę wiedzy. </p>
<p> Ja jako były franczyzobiorca mam trochę do opowiedzenia. W wolnej chwili napiszę, komu się powiedzie a komu nie. I dlaczego.</p>
<p>Moja historię z Axa określa mój nick.</p>
<p> Pozdrawiam i do usłyszenia.</p>
Witam,
Brałem pod uwagę wejście w biznes z Axa, na szczęście z pomocą przyjaciół wykonałem analizę do biznesplanu. Jak każdy biznes , sprawa polega na sprzedaży. Trzeba więc sprawdzić, co klient może potrzebować oraz co Axa ma do sprzedania.
Prawie każdy Kowalski ma do ubezpieczenia samochód, większość posiada do ubezpieczenia mieszkanie i niektórzy kupią ubezpieczenie na życie. Sprawdziłem więc ofertę Axy:
- samochód - jest oferta na samochody wyłącznie osobowe, żaden dostawczy lub na firmę. Prowadzący działalność gospodarczą nie będą naszymi klientami.
- mieszkanie/dom – brak oferty.
- ubezpieczenie na życie – jest oferta.
Wnioski.
Jeśli nastawimy się na ubezpieczenia samochodów – dlaczego brać ofertę z ograniczeniami? Jest tyle firm z pełna ofertą.
Jeśli nastawimy się na sprzedaż ubezpieczeń na życie – dlaczego otwierać kosztowne biuro?(wg wymagań Axy - 50 m2 w rozpoznawalnym punkcie miasta na parterze) Do takiej sprzedaży wystarczy telefon i samochód.
Inne ubezpieczenia, np. turystyczne, NW (wg marginalny wolumen), majątkowe dla firm (oferta wyłącznie dla dużych firm, wiec konkurować z brokerami?).
Okazuje się, że Axa ma duże wymagania a bardzo skromna ofertę. Jeśli więc ma ktoś duże możliwości sprzedaży ubezpieczeń na życie, jest wg moich przyjaciół szansa na jakiś sukces. Ale czy nie lepiej zostać agentem bez inwestycji i ryzyka lub zainwestować, zaryzykować i otworzyć multiagencję z szeroka oferta?
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.