Forum: Czy warto zatrudniać własnego prawnika - doradztwo i księgowość 25
jak myślicie, czy warto zatrudniać włąsnego prawnika w firmie, która dośc szybko się rozrasta i myśłi o ekspancji na całą Polskę??
Powiem tak - sam jestem prawnikiem - więc mam spojrzenie od tej strony.
Jeśli ma to być pomoc doraźna - raz czy dwa razy w m-cu to pozostań w kontakcie z zaangażowanym w Twój projekt prawnikiem ( nie takim co posłucha nawet nie udająć zainteresowania ).
Jeżeli pomoc prawna ma być udzielana min. kilka razy w tygodniu to faktycznie możesz a w zasadzie powinienieś pomyśleć na bardziej stałym sformalizowaniem współpracy.
my korzystamy po prostu z doradztwa prawnego LexConsilium i jestesmy bardzo zadowoleni. pelny profesjonalizm, rzetelni i indywidualne podejscie do klienta
Ja w mojej firmie również korzystam z doradztwa prawnika. Nie jest to stała współpraca, ale doraźna. Jednak cały czas zgłaszam się do jednej kancelarii, konkretnie do pana Igora Buczkowskiego z Gdańska. To bardzo profesjonalny i zaangażowany w swoją pracę prawnik. Jeśli ktoś szuka dobrego specjalisty w zakresie prawa gospodarczego czy handlowego z okolic Trójmiasta, to naprawdę polecam. Tu jest jego strona internetowa dla zainteresowanych: http://buczkowski-kancelaria.pl/
Oczywiście świadczy on pomoc także w innych sprawach, ale ja na razie korzystam z tych dziedzin prawa.
Własny prawnik ma rację bytu jeśli myślimy o startowaniu w przetargach a nie mamy doświadczenia w składaniu ofert i sporządzaniu specyfikacji. Dodatkowy prawnik może być pełnomocnikiem prezesa firmy, lub zarządu spółki, tym samym znacznie odciążając kierownictwo od papierkowej roboty. W innych przypadkach wystarczy zawarcie umowy z kancelarią, która doraźnie przygotuje pismo lub wdroży postępowanie sądowe.
Wydaje mi się że warto, ale możesz rownież wspópracować z jakąś kancelarią. Jeśli miałbym ci jakąś polecić to sprawdź sobie kancelariaadwokacka-kiw.pl, korzystałem z ich usług i bardzo jestem zadowolony. Ale musisz sam podjąć decyzję czy ci się będzie to opłacało
Lepsza jest współpraca z agencją.
Pełna obsługa prawną firm zajmuja się kancelarie MHS, zwłaszcza w zakresaie prawa gospodarczego - zawiłego i szerokiego działu.
Mozna korzystać z pomocy okazjonalnie, lub stale, w zależności od potrzeb, branzy i zakresu działalności.
Jeśli firma dynamicznie się rozwija to nie wyobrażam sobie, by nie zatrudniała własnego prawnika albo nie korzystała z usług zewnętrznej kancelarii prawnej. Najlepiej takiej, która specjalizuje się właśnie w prawie z zakresu działalności gospodarczej,
Polecicie jakieś dobre konto dla młodych firm? Dopiero ruszam z działaniem i chciałbym uniknąć dużych kosztów w tym temacie. Dzięki.
Masz duzo spraw to opłaca się współpracować z jednym.
ja myślę, że to napewno nie zaszkodzi. Zawsze lepiej mieć go pod reką.
Takie coś opłaci się w dużej firmie.
Jeśli ma to być duża firma, bo rozumiem, że ciągle się rozwijacie i bedziecie potrzebować rady prawnika parę razy w tygodniu, to myślę, że jego zatrudnienie, jest dobrym pomysłem - zawsze to bezpieczeństwo :)
Wydaje mi się, że warto jest mieć własnego dobrego prawinka, który zawsze Ci pomoże. Ci wszyscy z urzędów, nie będą aż tak pomocni. A taki prawnik w firmie nie tylko musi doradzać, ale w przypadku jakiegoś procesu będzie dobrze zapoznany z sprawą.
Jak ekspansja za granicę - to warto!
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 427
USŁUGI 557
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 24
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.