Forum o artykule: Artman zarobi, o ile nie straci 1475
Oczywiście, że tak przestrzelone prognozy zysków wskazują na niepoważne traktowanie inwestorów-akcjonariuszy, ale dobiero po analizie rachunku zysku i start oraz bilansu można stwierdzić , czy przyczyną niskich zysków są słabe wyniki operacyjne sklepów (czytaj - słaby koncept marki House), czy inne przyczyny np. inwestycje i zbyt duże koszty centrali itd.
I jeszcze pytanie. Dlaczego taki np. Redan potrafi nie zmieniać swoich prognoz o 100%? Czyżby nie ukrywali swoich inwestycji i umieli szacować koszty?
Z polskich firm giełdowch to chyba jedynie LPP naprawdę "rozumie" biznes w którym się obracają, bo oni zgodnie z planem idą, nawet pomimo bardzo "niesezonowego" roku dla odzieżówki, są po prostu the best. Podsumowując tę dyskusję: właściciele ARTMANa, sprzedali ogromny pakiet akcjii na giełdzie, za bardzo wysoką cenę (zbyt wysoką) nie tracąc kontroli nad firmą - czyli zrobili super biznes. I chwała im za to. Inwestorzy giełdowi, którzy kupili przewatościowane akcje to frajerzy, któryz powinni w drodze naturalnej selekcjii odpaść z rynku - lub wyciągnąć wnioski i zarobić na kolejnych emisjach kolejnych firm. Franczyzobiorcy - ci na razie robią dobry biznes i niech go robia jak najdłużej, bo koncept jest bardzo skuteczny (oprócz reportera - może najlepszy w tym całym katalogi firm franczyzowych (a z odzieżówki na pewno).
Pozdrowionka dla wszystkich
Jedyne co się udało Artmanowi to dochować się wiernych wyznawców - jak widzę - wyznawców kłamstwa i lizusów. W MTV była taka reklama Artmana(house'a), gdzie w finałowej scenie facet wkładał krowie reke w dupę. Tobie Gringo udało sie włozyć Artmanowi w dupe cały łeb. Bez wazeliny. Proszę cię, abys z tej ciemności nie oswiecał ludzi, czym jest biznes, bo cie wepchniemy całego do srodka.
Po pierwsze, nie pochwalam oszustawa.
Po drugie: Artman takowego się nie dopuścił, w prspekcie emisyjnym wszystko było jak na dłoni - dlatego ja tych akcji nie kupiłem. Fanem Artmana też nie jestem !!! Staram sięktywnie spojrzeć na sprawę.
(Jakie "gazety w pliku z pieniędzmi" ????). Tzw. inwestorzy którzy prospektu nie potrafią czytać i kupili przewartościowane akcje - to frajerzy w mojej opinii. Ci co ich nie kupili, bo przeanalizowali prospekt emisyjny - są profesjonalistami i oni zostaną na rynku w dłuższej perspektywie.
Pasikonik to pewnie ma też pretensje do firm które dają pożyczki gotówkowe na 100-150% rocznie, twierdząc, że to oszutwo??? W umowie o tę pożyczkę wszystko jest opisane, tak samo jak w umowach tzw. systemów argentyńskich, a że ludzie umów nie czytają to już ich problem.
Generalnie, jestem zwolennikiem brania odpowiedzialności za swoje czyny - w tym podpisywane umowy i decyzje inwestycyjne. Można mieć pretensje, że się padło ofiarą oszutwa jedynie kiedy druga strona nie działa zgodnie z umową, lub w przypadku emisjii akcji dane w prospekcie były nieprawdziwe. Czego na razie Artmanowi nie udowodniono (jest tam taka rubryka, czynniki ryzyka to sobie zajrzyj).
W ogóle mam wrażenie, że osoby typu pasikonika myślą tak: zarobiłem na akcjach PKO BP - jestem świetnym inwestorem, straciłem na ARTMANIE - te dranie mnie oszukały. No cóż, mogę jedynie uśmiechnąć się pod nosem.
pozdrawiam
W Polsce, na całe szczęście, w systemy argentyńskie czy pożyczki na 150% nie weszło aż tyle ludzi, ale też zaczynał się z tego robić problem społeczny. Tym bardziej, że różni cwani "Argentyńczycy" o wszystkich faktach nie informowali swoich klientów.
Tak samo jak Artman nie poinformował o wszytskim skoich akcjonariuszy. Być może podobnie zapomniał o czym powiedzieć franczyzobiorcom House. Dlatego uważam, że z inwestycją w te sklepy należy poczekać 2-3 lata i zobaczyć czy tam coś podobnego nie wyjdzie.
- w państwie demokratycznym systemy argentyńskie ... Ale brednie MIWi, szkoda. Ja powtórzę, każdy ma brać odpowiezialność za swoje czyny, czytać umowy itd. Jak ich nie rozumie - to nie wchodzi w biznes i tyle. W państwie demokratycznym kolego to parlament stwierdzi że kolor zielony jest szkodliwy i będziesz musiał płacić kary jak zielonego t-shirta założysz.
- czy pozyczki na 150% rocznie to nie jest problem w Polsce?? Pewnie, że nie problem, bo ludzi nikt nie zmusza by je brali (Provident chwali się, że ma 1 mln. klientów na taki procent właśnie) I dobrze, bo to wolny kraj.
Nie wiem czy artman celowo czy nie celowo zfałszował prognozy od tego jest Komisja Papaierów Wartościowych i prokuratura ewentualnie. Ale akcje nie były sprzedawane/kupowane pod przymusem i ja uważam,że do właścicieli artmana nie mozna mieć żadnych pretensji, tak jak do sprzedawcy który chce ci sprzedać malucha za 20 000 zł. ALbo to kupujesz, albo negocjujesz cenę albo nie, i tyle.
Co do systemów argentyńskich to są nielegalne i wiem o tym, skoro ty to popierasz to pewnie konsekwentnie jestes zwolennikiem dlegalizacji hazadru. Po przecież o wiele większe pieniądze ludzie tracą na zakładach i w kasynach niż w tych wszystkich systemach argentyńskich....
Jak widzę ty czytelniku lubisz aby za ciebie inni brali odpowiedzialność, dlatego jak sądzę nie prowadzisz żadnego biznesu - i jak nie zmienisz nastawienia to nigdy nie będziesz.
Ale w wracając do głównego tematu - to ARTMAN nikogo nie okradł, a frajerzy którzy kupili ich akcje w cenie emisyjnej mogą mieć pretensje tylko i wyłącznie do siebie.
Artman zarobi, o ile nie straci
Zarząd Artmana poinformował o obniżeniu po raz kolejny prognozy zysku, tym razem z 4,8 do 1 mln zł. Planowane przychody mają wynieść 105 mln zł wobec 106 mln w ostatniej prognozie z sierpnia. Coraz wyraźniej widać, że prognoza wysokich zysków była przede wszystkim przynętą na inwestorów podczas wejścia spółki na giełdę.Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 427
USŁUGI 557
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 24
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.