Piekarnia - gorący temat
Z badań opublikowanych przez GUS wynika, że od kilkunastu lat w Polsce z roku na rok spada spożycie chleba. U progu lat 90. statystyczny Kowalski zjadał rocznie blisko 90 kg pieczywa. Dziś zadowala się zaledwie 72 kg, czyli około 150 kromkami w miesiącu. Oznacza to, że w najbliższym czasie zbankrutować może nawet co trzecia piekarnia. Czy można temu zapobiec?
W ostatnim czasie na rynku pieczywa w Polsce zaszły spore zmiany. Polacy coraz częściej, zamiast tradycyjnego chleba, wprowadzają do swojego jadłospisu pieczywo wzbogacone w różnego rodzaju ziarna. Piekarnie, aby przetrwać na rynku, muszą szybko reagować na zmieniające się tendencje żywieniowe i dopasowywać swoją ofertę do zmieniającego się rynku.
Dlaczego według Pana Polacy jedzą coraz mniej pieczywa?
Jestem przekonany, że pieczywo będzie zawsze stałym elementem naszych posiłków. Rynek pieczywa w Polsce cały czas się rozwija i ewoluuje. Związane jest to ze wzrostem zamożności Polaków, co przekłada się na możliwości zakupu innych droższych produktów składających się na nasz codzienny jadłospis.
Czy w obecnej sytuacji przestrzegałby Pan przed inwestycją w sklepy piekarnicze?
Moim zdaniem warto zainwestować w taki segment, który właśnie się rozwija. W chwili obecnej klienci poszukują miejsc, gdzie otrzymają różnorodne, gorące i pachnące produkty piekarnicze. Właśnie ten segment będzie się w Polsce rozwijał. Zadbaliśmy o to, by w ofercie naszych sklepów znalazło się na bieżąco wypiekane pieczywo: od chlebów poprzez bułeczki, rogaliki oraz ciabatki.
Rozmawiała (asmoli)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Jak się zabrać do inwestycji w nieruchomości, żeby zmaksymalizować zyski? Czy lepiej otworzyć we franczyzie wine bar, wypożyczalnię samochodów czy sklep spożywczy? Dowiedz się z nowego numeru "Własny Biznes FRANCHISING".
W sieci Żabka aż 65 proc. z ponad 8,8 tys. franczyzobiorców stanowią kobiety. Niezależnie od pochodzenia, wykształcenia czy wieku, wszystkie z sukcesem prowadzą swoje biznesy.
Sieć sklepów z alkoholem w minionym roku otworzyła znacznie więcej placówek, niż planowała. Dlaczego?
– Potencjał do rozwoju specjalistycznych sklepów z serami w Polsce jest ogromny – mówi Emilia Grębowicz, kierownik operacyjny w Krainie Serów.
Marka chce się stać dla lokalnych sklepów platformą technologiczną, która usprawnia ich funkcjonowanie.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców
Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)
Franczyza, która daje niezależność
No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....