04.08.2009

Nowakowski we franczyzie

Sieć sklepów piekarniczych Gorąco Polecam Nowakowski rozpoczyna rozwój poprzez franczyzę.

- Stawiamy na franczyzę, o rozwoju której myśleliśmy od początku działalności - mówi Michał Zajezierski. - Jednak profesjonalnie przygotowanie systemu zajęło ponad dwa lata.

Kobieta wkładająca ciasto do pieca w piekarni Gorąco Polecam Nowakowski.

Pierwszy sklep Gorąco Polecam Nowakowski powstał w 2006 roku.

Pierwszy sklep pod szyldem sieci powstał w 2006 roku. W ciągu kilku lat Gorąco Polecam Nowakowski chce otworzyć kilkaset punktów w całej Polsce. Sieć franczyzowa będzie powstawała równolegle do sieci własnej. Firma ruszyła z kampanią poszukiwania franczyzobiorców w maju 2009 roku.

- Mamy zgłoszenia od zainteresowanych z województwa wielkopolskiego i śląskiego - twierdzi Michał Zajezierski. - Do końca roku chcielibyśmy otworzyć kilka placówek, zarówno własnych jak i franczyzowych.
Obecnie w sieci działa 15 sklepów. Wszystkie należą do franczyzodawcy i działają na terenie stolicy. W punktach należących do firmy można kupić świeże, wypiekane na miejscu pieczywo, a także zimne przekąski, m.in. kanapki oraz napoje. W części placówek znajduje się strefa konsumpcyjna ze stolikami.

Opłata wstępna za przystąpienie do sieci wynosi 5 tys. zł. Franczyzodawca nie pobiera opłat bieżących. Centrala zarabia na sprzedaży produktów franczyzobiorcom - jest jedynym dostawcą sklepów Gorąco Polecam Nowakowski, poza składnikami kanapek i napojami.

Lokal powinien mieć wielkość 40-50 m2 jeśli nie jest w nim przewidziana strefa konsumpcyjna. Przyszły franczyzobiorca musi liczyć się z wydatkami rzędu 136 tys. zł na zakup sprzętu, m.in. pieca, szafek, zlewu, lad chłodniczych, regałów i krajalnicy. Kolejne 50 tys. zł pochłonie adaptacja lokalu, w tym zamontowania oświetlenia, systemu wentylacji, obrandowania i pomalowanie ścian. Okres zwrotu z inwestycji szacowany jest na nie więcej niż trzy lata.

(agaka)

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0

Agnieszka Kamińska

dziennikarz
Napisz do autora