16.10.2012

Wypieki ze stolicy

Gorąco Polecam Nowakowski koncentruje się na otwarciach w Warszawie. Miesięcznie mogą powstać dwie sieciowe piekarnie.

Nazwiskiem piekarskiej rodziny firmowanych jest dziś 9 piekarni własnych i 12 franczyzowych. Firma chce jednak znacznie przyspieszyć rozwój swojej sieci. Na pierwszy ogień pójdzie Warszawa, gdzie Nowakowski chce otwierać jeszcze więcej piekarni Gorąco Polecam Nowakowski.

Kobieta wkładająca ciasto do pieca w piekarni Gorąco Polecam Nowakowski.

Tradycje piekarskie rodziny Nowakowskich sięgają początku XX wieku, kiedy to Antoni Nowakowski założył w Nowym Dworze Mazowieckim swój pierwszy zakład piekarski. Jego wnuk, kontynuując rodzinne pasje, rozwija dziś sieć sprzedaży gorących, wypiekanych na miejscu przekąsek, słodkości i pieczywa pod nazwą Gorąco Polecam Nowakowski.

- Zgodnie z naszą strategią jesteśmy przygotowani na otwieranie minimum 1-2 placówek franczyzowych miesięcznie. Docelowo planujemy posiadać kilkaset punktów własnych oraz franczyzowych. Nasze lokalizacje obejmują przede wszystkim duże centra handlowe, pasaże, osiedla i biurowce – mówi Michał Zajezierski, dyrektor zarządzający.

Opłata za przystąpienie do sieci Gorąco Polecam Nowakowski wynosi 5 tys. zł. Franczyzobiorca musi również dysponować lokalem o powierzchni ok. 60 m2, w którym prowadzona będzie działalność. Inwestycja w remont i przystosowanie lokalu do wymagań sieci wynosi ok. 50 tys. zł i zależy od jego stanu oraz powierzchni.

Franczyzobiorca musi również zainwestować w drobny sprzęt niezbędny do prowadzenia działalności tego typu. Meble, główny sprzęt technologiczny, czyli piec, mroźnię oraz ekspres do kawy zapewnia franczyzodawca. Zanim piekarnia zacznie działać, jej właściciel przechodzi szkolenie z zarządzania sklepem i wypieku pieczywa.

(mak)