Sphinx wchodzi do Warszawy
Poszukiwane są odpowiednie lokalizacje. - Nasza pierwsza restauracja powstanie w Alejach Jerozolimskich w dawnej Winiarni. Planujemy mieć ich więcej niż trzy, ale na razie dokładnych planów nie mogę zdradzić - powiedział „Nowościom Gastronomicznym” Jacek Światłowski z firmy Sfinks Polska S.A. Realizacja tych planów miałaby nastąpić w 2003 i 2004 r. Sieć poszukuje lokali, które są położone w ciągach handlowych o dużym natężeniu ruchu pieszego, mają powierzchnię 200-400 m2 (co najmniej 100 m2 na parterze) i są wyposażone w instalację energetyczną, gazową i wodno-kanalizacyjną. Od partnerów nie jest wymagane doświadczenie gastronomiczne.
Zamiarem łódzkiej spółki Sfinks jest otwieranie nowych lokali w centrach miast liczących powyżej 70 tys. mieszkańców. Restauracji ma być łącznie 100 oraz 50 restauracji sezonowych w modnych kurortach wypoczynkowych i centrach handlowo-rozrywkowych. Obecnie działa 46 Sphinxów: najwięcej jest ich w Łodzi (6), ale restauracje działają także w Poznaniu, Krakowie, Wrocławiu, Trójmieście, Częstochowie oraz mniejszych miejscowościach, np. w Pabianicach, Inowrocławiu, Skorzęcinie czy Jastrzębiej Górze (te dwa ostatnie lokale są lokalami sezonowymi).
Więcej: Nowości Gastronomiczne, Panorama Gastronomii, nr 8, sierpień 2003PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Z Atelier Herosima franczyzobiorcy mogą otworzyć lokale w kilku różnych formatach. A jakie wsparcie otrzymają od franczyzodawcy?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...