Biznes zza oceanu
Edwards Global Services to franczyzodawca o amerykańskich korzeniach i międzynarodowym doświadczeniu. Teraz szuka nad Wisłą franczyzobiorców dla sześciu swoich konceptów. Zdecydowaną większość, bo aż pięć z nich stanowią biznesy gastronomiczne: Denny's, Arby's, Lawery's, PJ’s Coffee of New Orleans, Titled Kilt. Inwestycje należy liczyć w milionach dolarów.
Restauracja dla każdego
Denny's jest siecią restauracji z kuchnią amerykańską. Liczy 2 150 lokali w Stanach Zjednoczonych i 13 innych krajach.
– Polski franczyzobiorca otrzyma wyłączność na krajowym rynku, w zamian za zobowiązanie do otwarcia określonej liczby restauracji – tłumaczy William Edwards z Edward Global Servic
Koszt uruchomienia lokalu to 1 mln dolarów. Do wyboru są trzy formaty. Mały Denny’s przeznaczony jest dla food courtów, lotnisk, dworców, uniwersytetów. Format pełnowymiarowy powstał z myślą o samodzielnych budynkach. Z kolei koncept Denny’s w podróży został zaplanowany z myślą o lokalizacjach przy autostradach i węzłach komunikacyjnych.
Partner powinien dysponować na starcie kapitałem wystarczającym na inwestycję przynajmniej w pięć restauracji. Miesięczna opłata na rzecz franczyzobiorcy to 5,25 proc. od obrotu. Na marketing należy przeznaczyć 3,75 proc.
Arby's to natomiast bary kanapkowe, znane w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, krajach Środkowego Wschodu. Sieć liczy 3,4 tys. punktów. W USA otwarcie lokalu wiąże się z inwestycją od 350 tys. do 2,5 mln dolarów. Franczyzobiorca powinien dysponować kapitałem umożliwiającym mu uruchomienie przynajmniej 10 barów w ciągu pięciu lat. Opłata wstępna wynosi 10 tys. dolarów od każdego punktu. Opłata bieżąca to 4,25 proc. przychodów ze sprzedaży. Franczyzobiorca będzie też zobowiązany do odprowadzania przynajmniej 3,75 proc. obrotów na marketing sieciowy.
Zupełnie inny charakter mają restauracje Lawery's. To lokale z segmentu premium, z wyszukanym menu, serwowanym przez kelnerów na srebrnych tacach. Działają w US, Japonii, Korei Południowej, Singapurze, na Tajwanie i w Chinach. Szacowany koszt inwestycji sięga minimum 4 mln dolarów. Miesięcznie na opłatę franczyzową należy przeznaczyć 5 proc. od obrotu lokalu. Kolejne 0,25 proc. będzie wpłacane na fundusz marketingowy.
Kawa i zabawa
W portfolio EGS są też kawiarnie PJ’s Coffee of New Orleans, w których oprócz kawy na ciepło i zimno można też kupić m.in. desery, przekaski, zupy. Obecnie sieć liczy 65 lokali w Stanach Zjednoczonych. Kawiarnie można otwierać w trzech formatach: w wersji mobilnej, jako małą kawiarnię typu kioskowego (wielkosci 30 m2) lub pełnowymioarowy lokal (wielkości ok. 150 m2). Licencjodawca szuka w Polsce masterfranczyzobiorcy, który powinien dysponować kapitałem wielkości około 2 mln dolarów. Kwota pozwola na uruchomienie pięciu pełnometrażowych kawiarni.
Ostatnie z gastronomicznych marek to Titled Kilt, czyli puby sportowe. Przyjęły się już na amerykańskim i kanadyjskim rynku, gdzie funkcjonuje ich ponad 100. Inwestycja w pub to min. 1 mln dolarów. Standardowa licencja obejmuje otwarcie pięciu lokali. Miesięczne opłaty wynoszą 6 proc. od ich obrotu.
Jeszcze jeden koncept EGS skupia sie na rozrywce. Sky Zone to plac zabaw z trampolinami, pod dachem, przeznaczony dla osób a w każdym wieku. Jest tu m.in. duża sala trampolinowa, place do gry w siatkówkę czy koszykówkę oraz pomieszczenie imprezowe. Koszt uruchomienia lokalu mieści się w przedziale od 1 do 2 mln dolarów. Polski masterfranczyzobiorca powinien na starcie dysponować kapitałem od 6 do 10 mln dolarów.
– Polska to dla nas atrakcyjny rynek – zapewnia William Edwards. – Jeśli chodzi o koncepty gastronomiczne, szukamy partnerów najchętniej z doświadczeniem w tej dziedzinie. Zapewniamy m.in. szkolenia, także w naszej amerykańskiej siedzibie, projekty restauracji, wsparcie przy otwarciu lokali, materiały marketingowe. Podobnie jeśli chodzi o koncept Sky Zone. Nasz partner może też liczyć na pomoc w wyborze lokalizacji, zaprojektowaniu parku oraz doborze wyposażenia.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Jak zwolnić pracownika? Albo jak powiedzieć załodze, że pensje w tym miesiącu mocno się spóźnią? Życie szefa nie zawsze jest usłane różami.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...