Forum: SNC(Super Niskie Ceny) 1475
Kicz jest bardzo komercyjny i ludzie lubią robić zakupy w kiczu:( . Poprostu nie karzda marka chce byc brandem. A wiecie co, w szmateksie mojej znajomej połowa żeczy jest rezerwowana w ciągu miesiąca i ludzie pierwszego po wypłatach czy zasiłkach dopiero kupują to co sobie upatrzyli. Wydaje mi się że w ubogich małych miasteczkach, a nawet dużych na prowincji taniocha ma więkrzą przyszłość niż brandy. Chyba warto zainwestować w to teraz boo za 5 lat już nie będzie popytu na snc czy nową fale(mam nadzieję)
Sam zastanawiam się nad wejściem w tą sieć i specjalnie mnie ten "wystrój" nie przeszkadza. Zastanawiam się natomiast, jakie zyski można osiągnąć. Marże muszą być niskie (rzędu 2-3%), bo i towar jest śmiesznie tani.
Może ktoś wie ile można zarobić na takim sklepie w mieścinie liczącej ok 10 tys. ludzików?
e - mail: licencja@snc.pl
powodzenia
I GŁOWE TO WARTO ,NA POCZĄTEK JEDEN SKLEP
JAK CI WYJDZIE TO NASTĘPNY.MAM TĘZ SKLEPY
INNE SIECIOWE SNC JEST W CZOŁÓWCE BIORĄC OBROTY
INNYCH.POLECAM
Podstawowe problemy dla biorcy to:
- zbyt niska marża dla franczyzobiorcy 25%, wszzelkie obniżki nierotującego towaru musisz juz robić na własny koszt - czyli wychodzi średnio 18% - nie da się z tego utrzymać ( no chyba że marżujesz wyżej, ale wtedy jesteś droższy od oferty rynkowej)
- obroty - tylko w tygodniu otwraciowym, potem regularny spadek
- musisz kupować całymi kartonami (lub innymi opakowaniami zbiorczymi) powoduje to blokadę kapitału i mało urozmaiconą oferte, do tego masz zabublowany sklep i po sezonie wyprzedajesz poniżej ceny zakupu
To tylko podstawowe problemy.
Widać, że od roku stoją w miejscu z liczba sklepów - bo biorcy odpadają a oni otwierają swoje własne sklepy (maja wtedy wyższą marże to im się opłaca)
GENERALNIE ODRADZAM, może się udać tylko w bardzo specyficznych lokalizacjach
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.