Forum: mbank czy minibank? 1475
Nikomu nie znane logo MiniBanku - no ten ludzi z logo może się kojarzyć z BGŻ ale to chyba przypadek, a gdyby nie to i tak marnie bo to nie placówki BGŻ a BZ WBK - a co oferuje swoim klientom ?? Tak naprawde usługi kasowe i przekazy Western Union, kredyty czy inne rzeczy może kiedyś Sorry ale jak za takie pieniądze (opłata za wejscie + remont + meble to na bide 20 tysiecy) ktoś ma sobie otworzyć punkt kasowy tylko troszke ładniej wygladający to zdecydowanie za mało. Ja rozumiem gdyby ta oferta pojawiła sie jakies 4 lata temu to i owszem Ale teraz mając pod ręką propozycje BPH, Eurobanku, ING czy innych to śmiech na sali moim zdaniem i blado widze rozwój tego czegoś
jak myślicie który z biznesów ma większe szanse powodzenia? Minibank marka jeszcze nie jest znana, ale BZ WBK ma duże i konkretne plany rozwoju. Mbank ma już wyrobioną markę, ale czy ma na tyle dobry produkt, aby utrzymać placówkę "naziemną"?
Pozdrawiam
a jak oceniasz propozycje mbanku. Wlsanie wchodza na rynek z placowkami naziemnymi?
jestem po dość zaawansowanych rozmowach z Minibankiem. Praktycznie wszystko jest już uzgodnione, wyjaśniliśmy sobie wszystkie kwestie. Pozostała jedynie ostateczna decyzja, czy w to wchodzę czy nie. I tutaj oczywiście proszę o jakieś komentarze, wszystkie mile widziane. Oczywiście chętnie posłuchałbym doświadczonych we współpracy z Minibankiem. W moim przypadku chodzi o 20-tysięczne miasto na wschodzie Polski. Lokal ok. 35m2, kwota inwestycji na uruchomienie stosunkowo niska bo ok. 15-20 tysięcy. Oczywiście najwięcej wątpliwości budzi marka, tutaj raczej nikt o niej nie słyszał. Ofertowo troszkę się w Minibanku pozmieniało, systematycznie dodają nowe produkty. Myślę, że fajną sprawą jest konto, którego utrzymanie to 0 zl. dla klienta, jest ono nawet oprocentowane. Są pożyczki gotówkowe, opłaty rachunków, Western Union, minikantor wymiany walut, oczywiście wpłaty i wypłaty, hipoteka. Jest jeszcze. W miejscowości jest trochę placówek bankowych PKO BP, PKO SA, Kredyt Bank, Getin, Centrum Kredytowe Lukas ostatnio otworzył się nawet Dominet Bank, więc konkurencja będzie dosyć duża. Lokal to koszt ok. 2 tysiące netto. Co o tym wszystkim myślicie? Za wszystkie wypowiedzi dziękuję.
Pozdrawiam
pozdrawiam
osoba, z którą rozmawiałem powiedziała, że jest możliwość sprzedaży hipoteki BZ WBK.
Pozdrawiam
nie będę w tym temacie jakiś oryginalny jak powiem, że najbardziej liczę na kredyt gotówkowy i sprzdaż kont osobistych. Konta są darmowe dla klienta, a w dodatku mają być oprocentowane. Jaki to ma być procent, tego jeszcze się nie dowiedziałem. Z kredytami może być problem, ponieważ w mieście jest już kilka banków z "uznaną marką" a teraz jeszcze dochodzi Dominet Bank. Najbardziej mnie zastanawia rozpoznawalność marki.
Pozdrawiam
pozdrawiam
Jeżeli checsz otworzyc placówkę partnerską to powinieneś wziąść pod uwage nie tylko koszty jej otwarcia (choć to tez wazne) ale też:
- ROZPOZNAWALNOSĆ MARKI!!!
- ogólnopolskie reklamy danego banku
- ofertę: kredyty (jaka przyznawalnosć, jak jest bogata oferta - gotówki, konsolidacje, samochodówka, hipoteka), lokaty (na nich można tez dobrze zarobic), rachunki, punkt przyjnowania opłat (jakie koszty dla klienta)
- koszty franszyzy (np. koszty marketingu, koszty za marke)
Jezeli głównie chcesz zarabiać na kredytach to moze powinieneś zostać pośrednikiem kredytowym (multiagentem), który głównie oprze sie na ofercie kredytowej wielu banków. Ewentualnei przeanalizuj sobie inne systemy franszyzowe (może troche droższe ale moze też majace większe możliwości?).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
www.zysk.money2money.pl
za konto się płaci 3 zł miesięcznie więc oferta nie jest za rewelacyjna, w zasadzie brak bezpłatnych bankomatów, nieznana marka. ja nie polecam wchodzenia w ten interes!!!
Mam pytanie czy otwarł ktoś placówkę Minibank (BZ WBK)? Jeśli tak to jak idzie interes? Ja też planuję otworzyć minibank. Proszę o jakieś info.
Witam.
Prowadzę placówkę minibanku narazie oferta jest zbyt skromna: wpłaty (DOSYĆ DOBRY PRODUKT), konta(bardzo ubogie) pozyczki( Niska prowizja początkowa) wu (za niski limit gotówkowy) i doładowanie komórek( raczej nie opłacalne) jesli ktośc ma punkt kasowy to moze być dla niego dobra oferta dla reszty nie za bardzo. NIe znana nikomu marka duzo pieniędzy i czasu trzeba włożyć w reklamę.Szkoda ze oferta nie jest połączona z BZWBK tak jak miał to BPH .Widocznie minibank ma pozostać taką skromną częścią BZWBK a szkoda b jeśli powiększy ofertę o pozostałe produkty BZWBK to może być to dośc dobra działalnośc .
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.