Forum: Shop Pracz - komu sie udało 1475
ostatnio zauwazyłem tez ze maja konkurencje nie pamietam nazwy
pozdrawiam
Gdzie są umiejscowione te sklepy?
Jakie akcje marketingowe przeprowadzają ich właściciele?
I czy można na tym zarobic jakieś pieniądze?
Jeśli chodzi o wszelkiej maści kalkulacje to nie tylko w przypadku tego typu firm trzeba ich wynik podzielić przez dwa albo trzy. Wtedy osiągniemy wiarygodny wynik bo jak wiadomo firmy koloryzują w celu przyciągnięcia biorców. Śmiem twierdzić, że średni zysk operacyjny w wysokości 300-500 zł dziennie jest niemożliwy do osiągnięcia w tej branży. Jeśli istnieją jednak punkty osiągające takowy to pytanie do przedstawicieli tej sieci: czy możliwe jest podanie ich adresu i wizytacja plus rozmowa z zadowolonym biorcą?
Ponownie zamieszczam jeden z jej śmiesznych paragrafów:
"26)Niedopełnienie obowiązków wymienionych w § 3 pkt 19,20,21 i 25 Umowy skutkować może utratą pewnych praw, które miałby Franczyzobiorca gdyby obowiązków powyższych dopełnił, związanych z czynnościami podjętymi przez Franczyzodawcę, które nie powinny zostać podjęte, gdyby Franczyzodawca miał informacje, które nie zostały mu przekazane przez Franczyzobiorcę na skutek nie dopełnienia przez niego powyższych obowiązków."
Hehe, a kalkulacja doroty, która znajduje się na ich stronie to już szczyt fantazji :)))
Zatowarowanie 60 sklepów * 8 000 = 480 000
Marża 50 %/zapewne wyższa bo to producent/ to około 240 000 zysku.
I w 2007 szukamy następnych....
A biorcy?.... - Niech oni się martwią....
To samo co w mojej branży : Cenowa Bomba, SNC, Okazja, ... i inne.
Pozdrawiam
To nie domysły - niestety.
Na 8 otwartych sklepów w moim regionie,/które widziałem/ działa 1 /słownie jeden/ i to ten który otworzył się ostatni - dwa miesiące temu..... :(
Drugi prawie cały czas zamknięty a jeśli otwarty to klientów tam nie widać a zaglądam tam często.
W trzecim gdzie robiłem zakupy oprócz mnie nikogo nie było przez pół godziny rozmowy ze sprzedawcą. Ponadto godzinę siedziałem w samochodzie obserwując "ruch w interesie" - też nikt nie wszedł.
Więc gdzie tu zyski ??????? Jeśli każdy klient wyda tyle co ja czyli ok. 5 zł na zakupy to zysk operacyjny na jednym kliencie jest ok. 1,70 zł Czyli trzeba 100 klientów aby zyskać 170 zł. Więc na kilkugodzinną pustkę w sklepie nie mozna sobie pozwolić.
Oprócz ceny ważna dla klienta jest jakość, duży wybór i wygoda.
Ja także obserwowałem punkty Shopa pracza. Może przepływ klientów nie był olbrzymi ale pokrywał się z tym o którym mowa w przedstawionej przez firmę Clovin kalkulacji. W jednym punkcie była także zatrudniona ekspedientka, wiem bo rozmawaialem z właścicielem sklepu. Jeśli chodzi o estetykę punktu to jest to tylko kwestia właściciela sklepu.Przecież kuwety z proszkami i karnistry z płynami nie muszą się walać byle gdzie. Zgadzam się z przedmówcą, że w niektórych punktach było z tym różnie. Nie jestem rzecznikiem sieci Shop pracz i nikogo nie zachęcam na siłę do otwarcia takiego sklepu. Myślę jednak, że mając do wyboru mało płatną pracę lub bezrobotne warto się zastanowić nad taką inwestycją.
Pozdrawiam!
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 557
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 24
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.